Quantcast
Channel: Operatietechnieken · BeautyJournaal.nl
Viewing all 163 articles
Browse latest View live

‘O’ Shot: een nieuwe methode voor vaginale verjonging én meer plezier in seks

$
0
0

‘O’ Shot: een nieuwe methode voor vaginale verjonging én meer plezier in seks

Vaginale verjonging roept bij veel vrouwen nog steeds angstige beelden op van operaties, scalpels en vele hechtingen. Gelukkig hoeft dat niet meer zo te zijn. BeautyJournaal berichtte eerder over de Geneveve behandeling van Vivive Medical, waarbij vaginale droogheid, urineverlies en minder plezier in seks wordt behandeld met radiofrequente geluidsgolven. Maar inmiddels zijn er meer opties, zoals ‘O’ Shot.

Dokter Jason Emer, een dermatoloog in het Amerikaanse Beverly Hills (waar anders?) ontwikkelde al eerder een non-operatieve methode om de vaginawand strakker te maken. Zijn nieuwste wapenfeit is het ‘O’ Shot, een revolutionaire manier die vooral is bedoeld om de clitoris en de G-spot weer te stimuleren en tot leven te wekken en zo het plezier in seks weer terug te brengen.

De ‘O’ van orgasme

De ‘O’ in ‘O’ Shot staat letterlijk voor orgasme. Emer ontwikkelde deze methode om vrouwen die door de jaren heen steeds minder plezier in seks kregen het gevoel in de clitoris en de G-spot terug te geven. Het is geen geheim: als je ouder wordt verandert je lichaam. Je krijgt rimpels, door de zwaartekracht gaan overal op je lijf dingen hangen en zakken en de gevoeligheid in je kruis gaat langzaam maar zeker achteruit.

Dat geldt overigens voor zowel vrouwen als mannen. Het ‘O’ Shot is dan ook uniseks; Emer behandelt regelmatig koppels die hun seksleven op een natuurlijke, effectieve en non-operatieve manier willen verbeteren. We gaan het nu echter niet hebben over het stimuleren en tot leven wekken van de penis (het ‘P’ Shot, jawel) maar over het ‘O’ Shot voor vrouwen.

Wat is het… ‘O’ Shot?

Om te beginnen krijg de patiënt een plaatselijke verdoving. Vervolgens neemt Emer wat bloed af en plaats dit in een centrifuge. Het bloed wordt gecentrifugeerd en gefilterd. Het resultaat is PRP, gefilterd plasma van het eigen bloed van de patiënt. In dit plasma zit een zeer hoge concentratie bloedplaatjes en actieve groeifactoren. Bloedplaatjes zorgen ervoor dat het bloed stolt maar bevorderen ook het helen van bijvoorbeeld spieren, pezen en gewrichtsbanden. Chirurgen gebruiken PRP bijvoorbeeld bij het behandelen van artritis en gescheurde spieren van de schoudergordel.

Emer gebruikt PRP al langer in het gezicht om huidschade door bijvoorbeeld de zon, laser of micro needling te behandelen. PRP stimuleert de aanmaak van collageen. Een behandeling met PRP werkt direct en langdurig. Omdat het van het eigen bloed wordt gemaakt is de kans op ongewenste bijwerkingen minimaal.

Waar helpt het ‘O’ Shot bij?

Droogheid

Vaginale droogheid kan op iedere leeftijd voorkomen maar ontstaat meestal tijdens de menopauze, omdat de hoeveelheid oestrogeen dan afnemen. Deze hormonale veranderingen kunnen de vochthuishouding van het lichaam veranderen waardoor de vagina droger kan worden. Zo’n veertig tot zestig procent van de vrouwen heeft hier tijdens de menopauze last van. PRP injecties stimuleren de productie van collageen en verhogen zo de hoeveelheid vocht in de vagina. Dit verbetert het plezier in seks omdat er minder sprake is van wrijving en irritatie, iets waar veel vrouwen et een drogere vagina last van hebben tijdens het vrijen.

Incontinentie

Zowel mannen als vrouwen kunnen, als ze ouder worden, last krijgen van ongewenst urineverlies, maar bij vrouwen komt het vaker voor. Het komt zelfs veel vaker voor dan je zou denken. Injecties met PRP verhogen niet alleen de gevoeligheid in de vagina maar zorgen er ook voor dat je meer controle krijgt over de sluitspieren waardoor het makkelijker is om de urine op te houden tot je op het toilet bent.

Seksuele problemen

Als vrouwen ouder worden merken ze vaak dat de clitoris minder gevoelig wordt. Tijdens seks voelen ze dan niet veel meer, ook niet als de clitoris wordt gestimuleerd. Dit heeft veel invloed op het libido en de zin in seks. Een PRP injectie is zeer effectief in het verbeteren van het gevoel in de clitoris en de G-spot.

Is ‘O’ Shot te combineren met andere behandelingen?

Emer heeft een aantal non-operatieve behandelingen die hij combineert het het ‘O’ shot. Zoals:

  1. Fillers. Emer gebruikt PRP injecties of Sculptra om de aanmaak van collageen te stimuleren en zo de vagina ‘voller’ te maken. Fillers met hyaluronzuur, zoals bijvoorbeeld Juvederm of Restylane geven direct resultaat. Ze zorgen ervoor dat de vagina er beter uitziet omdat ze rimpels, verloren volume en verzakkingen aanpakken.
  2. Radiofrequentie. Dit zorgt ervoor dat de huid strakker wordt en de aanmaak van vocht en collageen wordt gestimuleerd.
  3. Laserbehandelingen. Met laser wordt de huid aan de binnenkant van de vagina gecontroleerd beschadigd. Als dit eenmaal is hersteld is de huid nieuw en strakker.
  4. Liposuctie. Door liposuctie van de venusheuvel verdwijnen ontsierende bobbels onder de kleding of lingerie.
  5. Botox. Een behandeling met Botox zorgt ervoor dat je minder last hebt van overmatig zweten in en rond de vagina. Daardoor heb je minder last van jeuk en irritatie.

Wat zijn de nadelen? En hoe vaak moet de behandeling herhaald worden?

Volgens Emer zijn er totaal geen nadelen. De behandeling is poliklinisch en er is geen napijn. Seks kan meteen na de behandeling, al adviseert Emer om 24 uur te wachten. Voor optimaal resultaat moet de behandeling elke maand herhaald worden, maar veel vrouwen in de praktijk van Emer doen in eerste instantie twee tot drie behandelingen in evenzoveel maanden en herhalen de behandeling vervolgens iedere drie tot zes maanden.


Wat een uitvinding: lipofilling! Niemand ziet mijn borstvergroting, maar ik weet het!

$
0
0

Lipofilling is voor Esther de mooiste uitvinding ooit.

Hoewel haar man haar lichaam liefdevol bejegent, heeft Esther als jonge vrouw nooit positieve signalen over haar borsten gekregen. En dat stak, zelfs zo erg, dat ze het zeker 30 jaar met zich mee gedragen heeft. Haar obsessie met de borsten van andere vrouwen was groot.

Van pillen tot psychotherapie

Jarenlang volgde ze de ontwikkelingen op de voet: van pillen tot injectables en protheses. Het sprak haar niet aan. Om uiteindelijk in acceptatie te komen met hoe het nu eenmaal is, ging ze zelfs te rade bij een coach. Helaas zonder het resultaat dat ze tevreden kon zijn met hoe haar borsten waren. Tot dat ze hoorde over lipofilling, en, een arts vond waar ze 100% vertrouwen in heeft.

Een wereld van verschil

Het verschil is subtiel, zo zegt ze, maar het maakt een wereld van verschil. ‘Ik loop nu ook rechtop. Je ziet een natuurlijke bolling, en geen vorm van een dubbele push-up door mijn kleren heen meer.’

Alle vrouwen in haar familie waren ‘goed bedeeld’, behalve Esther. In de puberteit had ze een AA, na de zwangerschappen is het bij een A-cup gebleven. ‘In de borstvoedingsperiode waren ze prachtig, heel vol.

‘Mijn man heeft er nooit een punt van gemaakt. Hij houdt van mij en mijn lichaam zoals het is. Sterker nog: hij houdt niet van grote borsten. Maar voor mij ligt dat anders.

De borsten van Esther voor de lipofilling

Niet vrouwelijk genoeg?

‘Ik heb vaak de bevestiging gemist dat ik een mooie vrouw ben, ook al had ik heel kleine borsten. Zowel in het gezin waar ik opgroeide, als in de relatie met mijn eerste grote liefde. Een wereld vol pin-ups

‘Mijn eerste vriendje woonde in een studentenhuis voor jongens. Je was daar omringd door pin-up posters, grote borsten. Maar de mijne wilde hij niet aanraken. Toen trok ik een schild op. Ík ga er maar stoer doorheen, dacht ik, maar later ervoer ik pas hoe pijnlijk het was. Als je maar gezond bent…

‘Had ik mijn huidige man maar als eerste liefdespartner gehad, dat zou beter zijn geweest voor mijn zelfvertrouwen. Ooit zei een vriendje: wees blij dat je gezond bent, wat een dooddoener… het is waar natuurlijk dat ik blij ben gezond te zijn, maar het hielp niet.

Je moet van een vrouw toch ook een vrouw kunnen maken?

‘Ik heb de huisarts wel eens gevraagd: als ze van een man een vrouw kunnen maken, kunnen ze van een vrouw toch ook een vrouw maken? Wat is er nodig! Vertel het me… Mannen kijken van nature naar de borsten van vrouwen, maar ik heb dat dus ook altijd gedaan. Het is mijn fixatie. ik zag alleen maar wat zij wel hebben en ik niet.

Uit proportie

‘Ik had altijd wijde tops aan. Ik ben lang en met volle heupen en billen. De proporties klopten ook nooit, mijn borsten waren echt te klein. Ik zou een cup C ideaal vinden, maar het is een B geworden, op een manier waar ik geheel achter sta.

Ze viel als een blok voor de empathie

Ruim een half jaar geleden liet Esther haar borsten vullen met lichaamseigen vetweefsel. De keuze voor de juiste plastisch chirurg was snel beslist. Twee artsen had ze gesproken, maar ze viel als een blok voor de benadering van Franziska Lichtenegger, werkzaam bij Bergman Clinics. De rust, de eerlijkheid, het sterke empathisch vermogen, het vertrouwen.

plastisch chirurge Franziska Lichtenegger.
fotograaf: André La Croix

‘Het was grappig, want voor lipofilling bleek ik de perfecte kandidaat, ik had namelijk voldoende vet, en voldoende huid op de borst. Stiekem dacht ik: ‘oeps, dus ik ben te dik?’ Zeg nooit dat je op vakantie gaat!

‘Het vet werd geoogst aan de binnenkant van mijn benen en op de buik. De operatie van oogsten en vullen duurde zo’n drie uur. Het is iets om rekening mee te houden. Ook de hersteltijd daarna. Ik had op mijn werk gezegd dat ik drie weken vakantie nam. Niet zo slim, haha. Toen ik daarna terugkwam, 24 uur per dag in mijn drukpak (vanaf de knieën tot onder de borsten) en met gevoelige borsten (ik mocht geen beha dragen) en een hoofd vol met watten, werd me natuurlijk gevraagd hoe mijn vakantie was geweest! Ik heb nog nooit zoveel gelogen. Ik had de griep, et cetera…

De borsten van Esther na de lipofilling

Schommelend gewicht

‘Ik heb nu een mooie cupmaat B. Het liefst zou ik nog een behandeling ondergaan. Maar eerst moet ik met mijn gewicht in het reine komen. Na de ingreep mag je drie maanden niet afvallen. Ik mocht zes weken niet sporten en ben zelfs meer aangekomen dan me lief is.

Wat is je ideale gewicht

‘Toch wil ik ook niet teveel afvallen, omdat dan ook de vulling in mijn borsten afneemt. Zo werkt vetweefsel nu eenmaal. Het reageert mee op gewichtsschommelingen, net zoals dat natuurlijk met je borsten überhaupt gebeurt. Het is belangrijk om met je arts je gewicht te bespreken, zowel ervoor als erna, dan heb je daar minder zorgen over.

Zo zacht en natuurlijk, mijn geheim…

‘Het is zo ongelofelijk knap en ideaal dat dit bestaat. Had ik het maar jaren eerder geweten. Mijn borsten voelen heel natuurlijk en zacht aan. Echt soepel. Het is echt supernatuurlijk. Als je het niet weet, zie je het ook niet he, dat vind ik ook echt het fijne aan een borstvergroting met lipofilling.

Boven is voor lipofilling, onder is na lipofilling. Uitgevoerd door plastisch chirurg Franziska Lichtenegger.

 

Frank Niessen over bilvergroting; de bil is de nieuwe borst

$
0
0

Frank Niessen is een van de nog weinige artsen in Nederland die bilvergrotingen doet, en hoewel de vraag ernaar in ons land nog klein is, in vergelijk met Zuid-Amerikaanse landen, maar ook Noord-Amerika waar het booming is, doet hij er nu zo’n 26 per jaar.

Ingewikkelder dan borstvergroting

Tot zijn tevredenheid. En dit zeggen we met nadruk, want een bilvergroting uitvoeren is ingewikkelder dat een borstvergroting. Je behandelt niet alleen een groter oppervlak, je werkt ook in een van nature niet bepaald steriel gebied – rond de anus.

Bacteriegevoelig gebied

Optimale hygiëne is van levensbelang evenals een goede voorbereiding voorafgaand aan de operatie, met bijvoorbeeld lichte antibiotica om een eventuele bacteriegroei voor te zijn.

Deze bilvergroting is uitgevoerd door plastisch chirurg Frank Niessen, Mittsu Institute

Pronte billen op Instagram

Volgens de plastisch chirurg, die vele jaren in de Jan van Goyen kliniek werkte en sinds kort naast zijn werk in het academisch ziekenhuis VU Medisch centrum in Amsterdam, ook zijn eigen kliniek heeft opgezet: Mittsu Institute, hebben we de aandacht vooral te danken aan social media, waarop sterren hun pronte billen tonen.

De opkomst van het exotische schoonheidsideaal

Vooral niet-Kaukasische vrouwtypen willen volle billen. ‘Vrouwen van Afro-Amerikaanse en Latijnse, maar ook Arabische afkomst domineren momenteel het schoonheidsideaal,’ zegt Frank. ‘En zij wensen vooral volle billen en juist minder volle borsten- die mogen meer natural zijn.

Als trainen geen effect geeft

‘Vrouwen proberen dat ideaal vaak eerst te bereiken door stevig te gaan trainen en als het dan niet lukt, komen ze bij mij voor advies. Over het algemeen zijn het jongere vrouwen, die van nature geen proportionele bil hebben, maar ook vrouwen die zijn afgevallen en slappe billen hebben gekregen (ook na zwangerschap) en vrouwen die wat ouder zijn, zo rond de veertig, en hun stevige billen weer terug willen.

Wanneer bereik je het mooiste resultaat?

‘Als de huid niet te uitgerekt en dus verslapt is. Als je dus al plooien hebt onder de billen, dan is het moeilijk om dat nog op te vullen.

‘Ik ben zelf geen voorstander van het werken met de allergrootste implantaten, ik doe het ook niet meer, en ik plaats ze ook niet onder de huid in de spier, zoals vroeger werd geadviseerd, ik plaats ze onder de spier. Je hebt dat een mooiere bedekking van het implantaat, met spier en huid, waardoor hij meer opgaat in het geheel.

‘Er moet dan wel voldoende ruimte zijn om het implantaat te kunnen plaatsen. Als je je billen aanspant heb je aan de zijkant altijd twee deukjes. Als je grote implantaten plaats is dat effect weg. Dan zie je een bolling aan de zijkant van het implantaat, ik vind dat niet mooi.

Deze bilvergroting is uitgevoerd door plastisch chirurg Frank Niessen, Mittsu Institute. De stipjes op de billen onder zijn de kleine sneetjes geweest die de arts maakt voor de ingreep,waarover hij meer toelicht in het interview.

Je hebt billen, heupen en een bekken…moet dit allemaal de breedte in?

‘Je moet je realiseren dat als je grotere billen wilt, deze niet veel breder worden maar vooral meer naar achter gaan staan, dat noemen we projectie. Regelmatig is er een wens om ook een breder bekken optisch creëren met het implantaat, maar dat lukt niet.

‘Je kan nooit breder worden dan je bekken van nature is. Je kan wel eventueel met lipofilling, je lichaamseigen vet, je heupen wat breder maken.

Maar wie wil er een breder bekken en bredere heupen?

‘Gender patiënten bijvoorbeeld, maar ook steeds meer jonge vrouwen die niet alleen van achteren bolle(re) billen willen maar ook in de breedte meer vorm en ronding.

Hoe groot zijn de implantaten die jij plaatst?

‘Gemiddeld tussen de 300 en 390 cc per bil. Maar het is echt afhankelijk ook van je lichaamsbouw. Ik had onlangs iemand van Thaise komaf en daar is 240 cc in geplaatst.

Maar loop je dan niet ineens met hele zware billen?

‘Het zit in de diepte, dus dit voel je niet als extra gewicht.

Hoe sterk zijn bilimplantaten?

‘Ze zijn stugger dan borstimplantaten, de kans op scheuren is kleiner. En je krijgt minder snel kapselvorming.

Deze bilvergroting is uitgevoerd door plastisch chirurg Frank Niessen, Mittsu Institute

Moeten we niet bang zijn voor het ASIA-syndroom zoals bij borstvergroting?

‘Je hoeft überhaupt niet bang te zijn, en als je dat wel bent, moet je het gewoon niet doen. ASIA- syndroom komt nu ongeveer bij 1 op de 300 patiënten voor.Ik ben betrokken bij wetenschappelijk onderzoek in de VU in Amsterdam om te inzichtelijk te krijgen waar dat aan ligt, zodat we straks ook gerichter advies kunnen uitbrengen of je het wel of niet moet doen.

Wat is mooier: bilimplantaten of lipofilling?

‘Wil je projectie dan is een implantaat mooier, wil je algemeen wat vollere billen, kan dat met lipofilling. Daarmee kun je het lichaam meer shapen. Bijvoorbeeld vet ter hoogte van de onderrug weghalen en gebruiken voor de billen.

‘Je kunt ook een combinatie doen van beide. Weet dat ongeveer de helft van je vet weer verdwijnt de eerste keer. De meeste vrouwen die ik zie willen vooral projectie van de billen, en kiezen dus voor implantaten, maar een combinatie van beiden wordt toenemend populair en heeft een nog mooier resultaat.

Ik begrijp dat je de afgelopen jaren een eigen operatiemethode hebt ontwikkeld die naar jouw idee mooier resultaat oplevert?

‘We hadden in Nederland zowel te weinig dokters die de operatie uitvoerden als te weinig dokters die het goed deden. Ik maak 2 sneetjes bij de operatie, in plaats van de gebruikelijke 1 om minder spanning op dat ene litteken te creëren. Ik kan de spanning op de huid nu beter verdelen. De sneetjes worden hoog in de bilnaad gemaakt, om precies te zijn ongeveer 6 cm boven de anus.

‘Ik merk dat mijn patiënten hierdoor ook iets minder pijn hebben, want let wel: het is een redelijk pijnlijke operatie. Ook pijnlijker dan een borstvergroting. Onder de borstspier kun je makkelijker ruimte vinden om vrij te maken voor het inbrengen van het implantaat. Onder de bilspier is dat niet zo, daar is het lastiger om een ruimte te maken. Er zijn meer verbindingen in dat gebied, waardoor je dus ook meer kapot moet maken.

Als je gaat zitten wordt je implantaat omhoog geduwd…

‘Hoe groter het implantaat hoe groter die kans ja.

Er zijn ronde en ovale implantaten. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

‘Rond, omdat dat de vorm van de bil in zijn totaliteit accentueert. Bij een ovaal implantaat accentueer je meer de onderkant van de bil. Bovendien vind ik rond veiliger. Het is belangrijk dat een implantaat op zijn plaats blijft in het weefsel en niet teveel beweegt of van plaats verandert. Hierdoor wordt de holte groter, en dat wil je niet. Met een rond implantaat heb je hierop minder kans.

Deze bilvergroting is uitgevoerd door plastisch chirurg Frank Niessen, Mittsu Institute

Vanaf welke leeftijd mag je dit doen?

‘Vanaf 18 jaar.

Is een bil-lift ook mogelijk?

‘Ja, maar dan krijg je wel littekens, die zitten dan aan de bovenzijde van de billen. Er is niet veel animo voor.

Complicaties? Er zijn internationaal wel wat gevallen van longembolie en zelfs doden bekend?

‘Ja, maar dat was met lipofilling, niet met implantaten. Er is onderzoek verricht, anoniem onder ruim 600 plastisch chirurgen wereldwijd om hun complicaties te melden. ‘Er wordt met lipofilling afgeraden om diep in de grote spier te injecteren en niet met een te hoge druk, geen canule smaller dan 4 mm te gebruiken en ook de canule niet naar beneden te richten. Maar meer onderzoek is nodig.

Waar let een vakkundig plastisch chirurg nog meer op?

‘Dat hij of zij niet overdrijft met de omvang van de implantaten. Dat de spier weer keurig en volledig over het implantaat wordt heen gelegd. Dat er zeer steriel gewerkt wordt. Geef als arts ook antibiotica van tevoren.

‘Het is een pijnlijke operatie, goed advies is belangrijk. Zo mag je de eerste week er dagelijks maar kort op zitten, en dan alleen om te helpen om het wondvocht af te drijven. Slapen mag alleen op buik- of zijligging en overdag mag je lopen, maar niet te lang zitten dus. Je draagt zes weken speciale compressiekleding, een broek. Je mag de eerste zes weken niet sporten.

Moet je deze implantaten net zoals bilimplantaten om de tien jaar vervangen?

‘Dat is helemaal niet nodig, ook voor borstprotheses. Elke operatie is weer een operatie, dus als er niets aan de hand is, hoef je dat zeker niet te doen. Dit advies wordt naar mijn idee alleen uitgebracht om eventuele complicaties voor te zijn.

‘Ik zeg altijd wel: je moet er rekening mee houden dat ze eens vervangen moeten worden. Dus zet daar geld voor opzij. Nu zien we dat kapselvorming bij borsten vaak vergoed wordt. ‘Van billen ken ik nog geen cases, maar ga er maar van uit dat de verzekering op een dag ook geen operatievergoeding als gevolg kapselvorming meer uitkeert.

Deze bilvergroting is uitgevoerd door plastisch chirurg Frank Niessen, Mittsu Institute

Je neemt aan dat kapselvorming bij billen minder voorkomt…

‘Ja, in de literatuur staat 1 tot 2%. Het zou ermee te maken kunnen hebben dat dit gebied minder gevoelig is dan borsten, of dat je het niet snel voelt. Ook zijn de prothesen dikker.

En wat doe je dan als je na 25 jaar op zekere leeftijd bent, een slappere huid hebt en de implantaten uit de billen moeten? Gaan er dan nieuwe in?

‘Nee, dat denk ik niet. Dan lift je de huid, zoals we dat ook bij borsten doen.

 

Note van BeautyJournaal:

Volgens de Amerikaanse beroepsvereniging voor plastisch chirurgen werden er in 2015 23.108 bilvergrotingen uitgevoerd in Amerika en naar schatting is een kwart van deze behandelingen uitgevoerd door niet-plastisch chirurgisch specialisten. Uit gedocumenteerde informatie, maar ook uit verhalen uit de eerste hand, blijkt dat er de afgelopen 10 tot 15 jaar 22 doden zijn gevallen bij bilvergrotingen met lipofilling in Mexico en Columbia, als gevolg van longembolie. In Amerika is een taskforce opgericht bestaande uit 11 vooraanstaande plastisch chirurgen om de ontwikkelingen rond bilvergroting nauwgezet te volgen en adviezen uit te brengen.

 

Frank Niessen staat bekend als een zeer vakkundige chirurg, die eerlijke uitleg en goede  voorlichting geeft. ‘Het allerbelangrijkste is dat een patiënt het gevoel heeft, bij jou in veilige handen te zijn.’ Hij werkt als plastisch chirurg en staflid in het VU Medisch Centrum in Amsterdam en als plastisch chirurg in zijn eigen kliniek, het Mittsu Institute in Amsterdam. Heb jij een vraag aan Frank Niessen? Mail hem via ons contactformulier, o.v.v. Frank. Je krijgt persoonlijk antwoord. 

Amstelzijde Kliniek: schoonheid is fijn, gezond verstand een must

$
0
0

Langs een pittoreske fietsroute langs de Amstel in het dorp Ouderkerk aan de Amstel zit al bijna tien jaar de Amstelzijde Kliniek. Een vertrouwd adres voor heel veel vrouwen (en ook steeds meer mannen) voor huid- en contourverbetering. BeautyJournaal’s uitgever Monique laat je kennismaken met deze kliniek in dit artikel.

 

De Amstelzijde Kliniek ligt aan een mooi oud straatje in het landelijke dorp Ouderkerk aan de Amstel.

Vriendelijk en vakkundig

Directeur, en cosmetisch arts Hayri Hortoglu is een begrip, en ik kan ook gerust zeggen ‘ geliefd’ vanwege zijn vriendelijke karakter in combinatie met zijn vakkundigheid.

Van injectable tot laser en peeling

De Amstelzijde Kliniek biedt een breed pakket van behandelingen aan: van injectables tot laser, van peelings tot een ooglidcorrectie. En als het beter is verwijst de arts je door naar een samenwerkend plastisch chirurg voor een operatie. Dokter Hortoglu zal je nooit tegen beter weten in alleen behandelen met injectables.

Huidtherapeutisch advies

De behandelingen worden voornamelijk voor het gezicht toegepast, maar huidverbetering kan ook zeker op het lichaam plaatsvinden. De aanwezige huidtherapeute geeft hiervoor advies.

Het is de som der delen die je schoonheid bepaalt

Het DNA van de kliniek is dat de specialisten kijken naar het totaalplaatje, dus naar je hele gezicht, of indien van belang, het totale beeld van je lichaam. De praktijk wijst namelijk uit dat focus op een klein onderdeel vaak niet de tevredenheid brengt die je zoekt, vertelt Hayri Hortoglu mij.

De entree van de kliniek

Voorzichtig met Instagram-hypes

‘Het is momenteel de trend om alleen maar te focussen op onderdelen: bijvoorbeeld de ogen – met name kringen – en lippen. We zien dat sterk toenemen bij twintigers, en we zien artsen die dat als een quick win gebruiken. Ze doen trucjes, spelen in op een hype op Instagram. U vraagt, wij draaien…’.

Werken aan balans

‘Ik ben er geen voorstander van. Een gezicht is meer dan de delen, het is de som der delen. Alles in je gezicht staat in een zekere verhouding tot elkaar, verander je het een, zal je zien dat er ergens anders ook weer een ongenoegen ontstaat.

Een van de behandelkamers in de kliniek

Liever verbetering dan verandering

‘Het zijn nooit alleen de lippen of de kringen. Het kan je anatomie zijn, het kan het gevoel zijn waarmee je naar jezelf kijkt. Deze jonge vrouwen zijn op zoek naar verandering, maar eigen hebben ze verbetering nodig, en een andere kijk op hun zelfbeeld.

Kijken als een kunstenaar

‘Dat vraagt om een arts die goed in staat is om te kijken naar het totaal, zoals een kunstschilder dat doet, en zoals je ook zelf naar een schilderij kijkt: je kijkt nooit alleen naar de lippen van een portret, je kijkt naar het totaalplaatje. Wat dat met je doet, hoe dat overkomt. Zo werk ik ook.’

Aan de binnentuin grenst ook de behandelkamer voor gezichtsbehandelingen en laserbehandelingen

Terughoudend durven zijn

Hortoglu vertelt ook dat hij liever terughoudend werkt, ‘risico-arm’ werken noemt hij dat, in plaats van veel in een keer, en dat merk ik ook als ik een ochtend meeloop in zijn kliniek en het patientenspreekuur bijwoon. Ik zal hier later nog een reportage over maken.

Wie ben je?

In de Amstelzijde Kliniek is ruimte voor een gesprek, een goed gesprek. ’Soms praten we een half uur over levenszaken, het is goed. Zo krijg ik een beter beeld van mijn client, en kan ik nog zorgvuldiger mijn strategie bepalen voor een een opgefrist uiterlijk.

Je lifestyle

‘Wat ik doe als arts, moet gewoon perfect aansluiten bij wie mijn client als mens is, zowel uiterlijk als innerlijk. Ik zeg altijd: ‘Als ik niet weet hoe zij in het leven staan, kan ik het niet vertalen naar de beste behandelwens, zodat er een match is.’

Vertrouwensband

Hayri Hortoglu is er trots op dat zo’n 80% van de mensen die hij behandelt ook blijft terug komen bij hem. Ze vertonen geen ‘shop-gedrag’. Heel soms wel, als de verleiding op prijs of een locatie dichterbij niet te weerstaan is. Maar uiteindelijk keren ze terug.Om het vriendelijke karakter van de kliniek, de mensen die er werken, om de goede kijk op zaken, om de betrouwbaarheid in behandelen.

Schoonheid is fijn, gezond verstand een must

Zoals een cliënte het zo mooi verwoordde onlangs: ‘De dokter probeert te voldoen aan mijn schoonheidsideaal maar altijd met het gezond verstand in het achterhoofd.’

 

Geneveve helpt! ‘Ik plaste zeker 60 keer per etmaal, nu nog maar 20x…’

$
0
0

‘Mijn leven werd beheerst door plassen, vertelt de 49-jarige Louise die van beroep professioneel danseres en zangeres is. ‘Ik heb interstitiele cystitis, eigenlijk het tegenover gestelde van blaasontsteking. Bij blaasontsteking heb je vooral en alleen pijn bij het plassen, maar ik had de hele dag door pijn in mijn blaas die pas wegging bij het plassen.

Overactieve blaas
‘Ik heb dus een overactieve blaas. De hele dag door kleine beetjes plassen. Mijn buik- en blaasspieren zijn heel strak, dat komt door het dansen wat ik al enkele decennia professioneel doe. Ik moet leren mijn spieren los te laten. Zelfs als ik zit span ik automatisch mijn buikspieren aan. Ik had dus niet zozeer last van urineverlies, hoewel, wel bij het springen tijdens een dansvoorstelling.

‘Van alles gedaan, niets hielp. Een operatie wilde ik niet’
‘Ik heb zoveel onderzoeken gehad in het ziekenhuis, en echt van alles gedaan. Van bekkenbodemtherapie tot acupunctuur. Dat laatste hielp overigens een beetje. Ik kon Botox krijgen, maar dat wilde ik niet. Uiteindelijk kreeg ik Vesicare, een medicijn om de plasaandrang prikkel te onderdrukken. Het werkt, maar heeft veel bijwerkingen. Ik werd er duizelig en misselijk van. Geen prettige bijwerkingen tijdens het dansen.

Dermatologe Aleida Dijkstra

In behandeling bij dermatologe Aleida Dijkstra
‘Ik kwam bij toeval bij dermatoloog Aleida Dijkstra terecht. Haar man is antiaging specialist en behandelde mijn overgangsklachten met hormoontherapie.

Toen Aleida met Geneveve ging werken, stelde hij mij voor om een behandeling te ondergaan voor mijn blaasproblemen.

 

Wat houdt de Geneveve behandeling in? Het is een machine die werkt op radiofrequentie. Dit zijn warmte impulsen die de elasticiteit van de huid in de schede en rond de plasopening verbeteren.

Geneveve radiofrequentie tegen urineverlies, urine aandrang en vaginale verslapping

 

‘Ik kan echt elke vijf minuten naar de wc’
‘Ik heb al zo lang blaasproblemen, ik weet geen eens meer wanneer het begon. Ik kan echt wel elke vijf minuten naar de wc. Als ik ergens ben, lokaliseer ik altijd eerst de wc en zorg altijd dat ik er een beetje in de buurt van blijf. Heel vervelend, als je weet dat een toilet zo nodig hebt, terwijl ze vaak helemaal niet zo schoon zijn.

‘Ik ging steeds minder drinken, niet gunstig, als danseres’
‘Het bracht me in een vicieuze cirkel. Ik dronk bijvoorbeeld steeds minder, en al helemaal voorafgaand aan een dansvoorstelling. Niet slim natuurlijk, want je verliest veel vocht. Door het vochtgebrek werd mijn urine heel geconcentreerd en dat ging de blaaswand nog meer irriteren.

‘Ik slikte pillen om de plasaandrang te onderdrukken, maar ze hadden bijwerkingen’
Aleida gaf aan dat mijn probleem aangepakt kon worden, maar 100% zekerheid kreeg ik niet. Ik greep het aan, ik was zo klaar met het slikken van die pillen. De behandeling zelf was super relaxed. Zowel een stukje vagina wordt van binnen behandeld, als de opening van de blaas, en dat laatste gaf wel een brandend gevoel.

‘De eerste weken ervaarde ik niets, en ineens na enkele maanden werd het rustig….’
‘De eerste dagen erna had ik ook een wat brandend gevoel in de blaasomgeving. De ebte weg. Maar in de weken en eerste maanden erna was mijn probleem nog niet minder geworden. Het gekke was dat ik mezelf er ineens op betrapte na drie tot vier maanden dat ik minder vaak plas aandrang had. Ik slikte nog altijd Vesicare en ben dat toen ook gaan afbouwen. Ik voelde gewoon uit mezelf minder pijn.

‘Mijn huisarts wilde er niets van weten, ik ben op eigen initiatief deze behandeling aangegaan’
‘Nee, ik heb dat niet eens met mijn huisarts overlegd. Ik vind mijn huisarts niet toegankelijk. Zij was er ook op tegen dat ik de Geneveve behandeling ging doen. Ze vertrouwde het niet, vond het onduidelijk of er bijwerkingen zijn. Ik heb haar later wel verteld hoe ik de behandeling ervaren heb, maar ze staat er weinig voor open. Alleen als zij zelf ergens in gelooft, is ze toeschietelijk. Als dit op verwijzing zou moeten gebeuren, had ik die brief ook niet gekregen. Gelukkig kon ik zelf beslissen.

‘Ik ben gestopt met de medicijnen’
Ik ben nu bijna een jaar verder. Het blaasprobleem is nog niet helemaal over. Maar het is voldoende om volledig te stoppen met de medicijnen. Ik ga nog zo’n 20 keer per etmaal naar de wc. Dat is zo ongelofelijk veel minder!

‘De kinderpo staat nog altijd in mijn auto, maar het plassen beheerst niet meer mijn leven’
‘Mijn leven wordt niet meer door plassen beheerst. Ik had standaard een kleine kinderpo in mijn auto die ik onder mijn billen schoof als ik moest plassen, om maar te voorkomen dat ik naar die gure toiletten bij benzinestations moest gaan. Je wordt zo inventief. Hij blijft in de auto, maar echte noodzaak is het niet meer.

‘Ik durf weer naar popconcerten…zonder dat de wc direct in de buurt is’
‘Ik ga binnenkort voor het eerst weer naar een concert. Ik heb er vertrouwen in. Drie uur lang in een arena staan zonder toiletbezoek. Het lukt. Het is zo’n opluchting. Ik voel me een stuk vrijer, echt.

‘Ik mag nog een keer terugkomen voor behandeling, maar ik kijk het nog even aan. Ik heb zoveel geprobeerd. Ik ken mijn lichaam, mijn reacties. De uitkomst van deze behandeling heeft me positief zo overvallen. Ik hoop echt dat andere vrouwen mijn verhaal ter harte nemen.’

Tot slot: hoe kan deze radiofrequentiebehandeling van Geneveve ook de aandrang om te plassen verminderen en niet alleen urine verlies voorkomen? Dermatologe Aleida Dijkstra: ‘We weten dit nog niet precies, het wordt verder onderzocht. We vermoeden dat niet alleen toename van collageen en elastine, maar ook toegenomen circulatie en effect op cellen waaronder zenuwcellen, verbetering van plasaandrangklachten kan geven.’

 

  • Wil jij meer weten over de mogelijkheden met Geneveve? Heb je vragen over jouw specifieke probleem of gerelateerde vragen aan de dermatologe? Mail ons via het contactformulier en we zorgen ervoor dat Aleida Dijkstra jou persoonlijk antwoordt.
  • Lees meer over dokter Aleida Dijkstra op haar website.

Cellfina: is dit het echte antwoord op behandeling van cellulite?

$
0
0

Cellfina behandeling van cellulite.

Zo’n 85 tot 90% van de vrouwen ontwikkelt cellulite na de puberteit. En dat gebeurt bij vrouwen wereldwijd, dik en dun, ongeacht hun huidkleur, maar opvallend meer bij Kaukasische (blanke) dan bijvoorbeeld Aziatische vrouwen.

Hoewel cellulite geen ziekte is (cellulitis is dat wel, een ontstekingsreactie gepaard gaande met vochtophopingen, roodheid, zwelling en pijn) vinden wij het cosmetisch zeer storend. We leven ermee als vrouwen, maar we willen er vooral vanaf!

 

Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat zo’n groot probleem nog maar zo weinig wetenschappelijk onderzocht is, waardoor er ook heel weinig nuttige behandelingen worden aangeboden.
Er is iets nieuws, Cellfina, een methode waarmee bindweefselstrengetjes die samengeklonterde vetcellen vasthouden, los worden gemaakt. Ik ga je er alles over vertellen!

Maar eerst even terug naar de basis, want wat is cellulite nu eigenlijk, hoe ontstaat het, hoe herken je het?

Het is een probleem dat zich afspeelt rond onze vetcellen en in het bindweefsel. Vrouwen moeten vanwege hun vermogen om baby’s in de buik te laten groeien extra energieopslag mogelijkheden hebben. Deze zitten voornamelijk in de buikstreek, heupen, billen en bovenbenen – in de buurt van het ongeboren kind.
Zijn bij mannen de bindweefselstrengen kriskras georganiseerd waardoor de vetcellen strak op hun plaats blijven, bij vrouwen liggen ze verticaal, waardoor ze makkelijker meeveren met de uitdijende cellen.

De rol van oestrogeen

Binnen dat ruim bemeten netwerk kunnen onder invloed van met name het vrouwelijke hormoon oestrogeen klontertjes ontstaan, en deze duwen tegen het zachte bindweefsel en de bindweefselstrengen. Deze strengetjes bewegen zich open door het subcutane weefsel naar de dermis en ze verstijven door de spanning erop. Hierdoor trekken ze de dermis naar beneden. Aan de buitenkant van de huid wordt het zichtbaar als kuiltjes, ofwel cellulite putjes. En dit neemt ook nog eens toe naarmate je ouder wordt omdat de huid verslapt en de bindweefselstrengen verharden. Oestrogeen stimuleert vetaanmaak, waar testosteron vetafbraak stimuleert.

Vrouwen nemen in de cellen veel meer vet op

Maar er is meer. Ook de opname en afgifte van vetstoffen is bij ons vrouwen anders geregeld. Op elke cel zitten receptoren, ontvangers die ervoor zorgen dat een bepaalde boodschap in een cel wordt uitgevoerd. Zo zijn er alfareceptoren die na prikkeling voor extra vetproductie zorgen en bèta die weer voor afbraak van dat vet zorgen.

Bij vrouwen staan tegenover elke bètaeceptor wel negen alfareceptoren, bij mannen is de verhouding 1 op 1. Mannen die oestrogeentherapie krijgen tegen prostaatkanker, kunnen ook in enige mate cellulite ontwikkelen.

Complexe toestand van de huid

Cellulite is een heel complexe toestand in de huid, waarbij niet alleen vet celstofwisseling en de bindweefsel conditie een rol spelen, maar ook de aan- en afvoer van vocht minder goed gereguleerd is en het netwerk van fijne vaatjes onder druk komt te staan. Het zorgt voor een verstopping van het metabolisme van en rond de cellen en het uit zich als een, in gevorderd stadium, een matrasachtige (gecapitonneerde), ‘verstikte’ huid.

Het geheim van de bindweefselstrengen

Subcision, ofwel het onderhuids losmaken van fibreuze bindweefselstrengen, is een hele interessante methode voor de behandeling van de cellulite. Net als een elastiekje onder spanning veert de behandelde huid terug, met een gladde huid als gevolg. Cellfina is de enige methode waarmee dit gebeurt. Het vindt plaatst onder lokale verdoving en altijd door een bevoegd arts.

Hoe werkt Cellfina?

Op de huid wordt zorgvuldig afgetekend waar de putjes zich bevinden zodat de gebiedjes erom nauwgezet behandeld kunnen worden. Vervolgens wordt er een speciaal vacuüm zuigende kop op de huid gezet en een verdovende vloeistof ingespoten

Vetcellen bevrijden

Dezelfde vacuüm applicator wordt vervolgens gebruikt om met een klein mesje heel voorzichtig de bindweefselstrengen door te breken. Dit gebeurt op 6 mm of 10 mm diepte in de huid. Omdat de huid verdoofd is voel je er nauwelijks tot niets van. Je hoort alleen het apparaatje werken. Het meest gevoelig is het inbrengen van de verdovingsvloeistof in het gebied.

De dagen na behandeling

In de dagen na behandeling zul je stijfheid en zwelling ervaren en ontstaan er blauwe plekken. Zitten zal even lastig zijn, en liggen des te prettiger. De zwellingen en blauwe plekken trekken na verloop van tijd weg. Houd er wel rekening mee dat blauwe plekken drie tot 4 weken zichtbaar blijven. Daarna kunnen lichte huidverkleuringen nog even zichtbaar blijven. Direct na de behandeling wordt het gebied ingezwachteld, dit verband houd je 24 uur eromheen.

Tevredenheidsscore

93% van de patiënten is na drie jaar nog steeds tevreden. Daarmee overtreft Cell na de tevreden- heidsscores van alle andere cellulite-behandelingen. 1,2

  1. Kaminer MS, Robinson D, Coleman WP 3rd, et al. Multicenter Pivotal Study of the Safety and E ectiveness of a Tissue Stabilized-Guided Subcision Procedure for the Treatment of Cellulite: 3 Year Update. Abstract AAD Conference 2016. 45 patients completed 3 year follow-up. 2. Data collected from realself.com, November 2016.

Young woman exercising outdoors, low angle view

Een van de weinige wetenschappelijk bewezen methoden

De Cellfina methode wordt als een van de weinige geroemd in de wetenschappelijke literatuur om haar werkzaamheid en duurzaam effect: een eenmalige behandeling geeft bij milde tot ernstige cellulite zeker drie jaar resultaat. Cellfina heeft ook de Amerikaanse FDA-goedkeuring gekregen op veiligheid en geclaimde effectiviteit.

Jouw kans, om eindelijk verlost te worden van je bobbelige huid!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Cellfina.

PQC NLNL 2151 SEP18

Jasmijn vertelt over haar mooie inwendige beha met TIGR Mesh

$
0
0

De inwendige beha met TIGR mesh biedt een mooie oplossing voor extra stevigheid en natuurlijk volume. Plastisch chirurg Wynand Melenhorst en patiënte Jasmijn vertellen…

Jaren geleden werden we verblijd met een vinding om de borst van binnenuit meer stevigheid te geven. Het werd de inwendige beha genoemd. Een oplossing voor vrouwen met een verslappende huid, en bij wie borstprothesen uitzakten door uiteenlopende oorzaken, zoals de manier van plaatsen of het gewicht van de prothese.

Ingenieuze oplossing
Er zijn inwendige beha’s gemaakt van dierenhuid of siliconen. Na veel problemen met matjes-materiaal voor toepassingen in het lichaam werden ze steeds minder gebruikt, terwijl het principe van een matje/mesh toch echt ingenieus is. Zonde!

 

Polymeer met melkzuur
Dat dachten ook de makers van de TIGR Mesh. Zij ontwikkelden een nieuwe generatie matjes, die gemaakt zijn van een langzaam oplosbaar polymeer met melkzuur – materiaal waarvan ook inwendige hechtingen worden gemaakt.

tigr mesh inwendige beha

Tigr mesh

Verstevigende resultaten
Ideaal omdat dit materiaal de minste kans op irritaties geeft in het lichaam, maar wel heel mooie verstevigende resultaten geeft in combinatie met borstprothesen.

Bij borstvergroting en -reconstructie
Plastisch chirurg Wynand Melenhorst gebruikt de TIGR Mesh sinds twee jaar bij borstvergrotingen en borstreconstructies en hij is er zeer tevreden over.

The rumour spreads, inmiddels zijn er al meerdere klinieken in Nederland en Europa die ermee werken en dat worden er natuurlijk nog meer.

Bevestiging
Wynand Melenhorst: ‘Het matje, de mesh, bevestigen we in de onderzijde van de borst en maken het vast aan de onderste rib. Hiermee voorkomen we dat een borstprothese gaat uitzakken.

wynand melenhorst

Plastisch chirurg Wynand Melenhorst werkt met de inwendige beha TIGR mesh

Een mooie glooiing onder de borst
‘Ook gebruiken we het reconstructief, na een borstamputatie.

Dan is er helaas zoveel steunweefsel (onderhuids weefsel) weg, dat een prothese te snel uitzakt.

Bovendien kunnen we ook dan weer een mooie onderplooi en onderpool (bolling aan de onderzijde van de borst) maken.

Bij inkapseling en uitzakking
‘Bij een eerste borstvergroting is het meestal niet nodig: de weefsels van de borst zijn dan nog stevig genoeg. Bij vervanging van prothesen gebruiken we het meestal alleen wanneer de eerste prothesen zijn ingekapseld of uitgezakt.

tigr mesh

Opgenomen door het lichaam
‘Het mooie van dit matje/mesh is ook dat het na verloop van tijd wordt opgenomen door het lichaam en uiteindelijk vervangen wordt door je eigen collageen.  Het wordt dus als het ware onderdeel van je lichaam, als een stevig, maar soepel laagje. Het integreert dus volledig, in tegenstelling tot andere materialen.

Fijnmazig netje
‘We zien dat ook bij reconstructies, waarbij vrouwen bijvoorbeeld eerst enkele maanden een ‘tissue expander’ hebben gedragen. Wanneer we de borst dan weer open maken om de reconstructie af te maken, zien we dat het matje/mesh heel mooi is ingegroeid in het eigen weefsel. Doordat het een fijnmazig netje is, kan het eigen lichaamsweefsel het gemakkelijk opnemen.

De arts legt uit dat het dunne matje/mesh wordt bevestigd aan de onderzijde van de borst, daar waar de borstplooi begint en de mooie bolling van de borst zich vormt: de onderpool. Tevens wordt het bevestigd aan de onderste rib, om het materiaal op de plaats te houden.

Herplaatsing van prothesen met nieuwe implantanten en TIGR mesh inwendige beha

De borstrothesen van deze vrouw waren niet alleen te hoog geplaatst maar ook afwijkend waardoor de tepel naar buiten wijst. Onderste foto’s tonen een hernieuwde borstvergroting incluis inwendige beha met TIGR mesh.

Borstlift
Theoretisch zou het ook toegepast kunnen worden bij een borstlift, waarbij alleen huid ingenomen wordt en eventueel wat borstweefsel verwijderd wordt voor een strakker resultaat. Het matje/mesh zou dan ook versteviging kunnen geven, maar Melenhorst ziet daar vooralsnog minder voordelen van dan bij een vergroting met prothese of een reconstructie na amputatie – met prothese.

‘Wanneer je een borst een goede stevige lift kan geven op natuurlijke wijze, is dat meestal al voldoende. Bij een borstlift waarbij ook een prothese wordt ingebracht, is er wel meerwaarde. Een prothese geeft extra gewicht aan de borst dus ook aan de huid.’

tigr mesh

Hier is te zien hoe het Tigr mesh materiaal langzaam oplost en wordt opgenomen in het weefsel

Ook lipofilling mogelijk
Wynand benadrukt ook dat normaliter prothesen voelbaar kunnen zijn door een dunne huid heen. Als er een matje/mesh tussen ligt, is dat gevoel er minder snel. ‘Je maakt de huidlaag als het ware wat dikker. Door deze dikkere laag wordt ineens ook lipofilling mogelijk: het opvullen met lichaamseigen vet. Precies dat doen we bij de borstreconstructies die we uitvoeren.’

Jasmijn kreeg mooiere borsten
Voor de 35-jarige Jasmijn kwam het matje/mesh als een prachtige oplossing om haar borsten na vervanging van eerdere, verzakte prothesen weer een mooie vorm met extra stevigheid te geven.

Prothese vervanging

Begin twintig kreeg ze haar eerste prothesen, ze ging van een cup AA naar een mooie B-cup. Veertien jaar heeft ze ervan genoten, tot een prothese ingekapseld raakte en tot vervanging besloten werd. Ze koos voor behandeling bij plastisch chirurg Wynand Melenhorst.

revisie augmentatie borstvergroting tigr mesh

‘Mijn borsten zaten te laag’
‘Dokter Melenhorst wees me erop dat mijn prothesen nooit echt goed gezeten hadden; ze zaten te laag en de tepels wezen te ver omhoog. Ik zag het wel, maar besteedde er nooit veel aandacht aan. Gelukkig kreeg ik nu een kans om het wel mooi te laten doen. Een iets grotere cup met nu druppelvormige prothesen in plaats van ronde. Een mooie onderpool dankzij de matjes/mesh, een litteken dat nu ook netjes in de borstplooi zit en de prothesen zijn achter de spier geplaatst.

‘De oplossing met het matje/mesh vind ik ideaal, omdat het extra stevigheid geeft en mijn borsten ook weer wat hoger plaatst. Zonder deze matjes/mesh zouden mijn prothesen weer op de oude plek zitten en dat is echt minder mooi.

‘Het is fijn dat dit materiaal niet van siliconen is gemaakt. Dat mijn prothesen van siliconen zijn, vind ik al meer dan voldoende. Overigens een weloverwogen beslissing omdat ik daarmee gewoon weer de mooiste borsten kon krijgen.’

Nog meer feiten over TIGR Mesh

  • TIGR Mesh bestaat uit twee soorten vezels. De ene vezel lost binnen 4 maanden op, de andere binnen 3 jaar. Binnen enkele maanden wordt het materiaal steeds elastischer en kunnen de collageen vormende vezels zich er steeds makkelijker mee verbinden.

 

Wil jij meer weten over dit product? Neem contact op met EmdaPlast, zij weten precies welke chirurgen ermee werken in ons land. Check hun website:  www.emdaplast.nl

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Emdaplast.

Chirurge Thanya Tha-In houdt van holistische schoonheid

$
0
0

Elke provincie kent de fijnste adressen voor cosmetisch medische ingrepen. In Zuid-Holland ben je in goede handen bij de SkinSurgery Clinics van chirurge en cosmetisch arts Thanya Tha-In. BeautyJournaal’s uitgever Monique Lindeboom is er trots op om Thanya in haar expertteam te mogen verwelkomen, en vertelt erover.

Fris en in balans

Ik ken Thanya al enkele jaren en elke keer als ik haar weer ontmoette, was ik aangenaam verrast door haar frisse, maar ook rustige energie, haar uitstraling en haar vakkundige toewijding.

Opgeleid als chirurg

Thanya heeft bij mij een streepje voor. Ze is opgeleid als chirurg, maar heeft uiteindelijk haar voorliefde voor een breder palet aan cosmetisch medische ingrepen de ruimte gegeven.

Ze is zeer kundig op het gebied van injectables, en heeft daarvoor ook andere experts op dit gebied in haar klinieken werken: de artsen Aletta de Wit, Leanne Wong en Arthur Ludlage. Ook op gynaecologische vlak biedt de kliniek een behandelingstraject, met arts Jacky Langendijk.

Injectables, peelings, tot full facelifts

Als chirurge is Thanya gespecialiseerd in esthetische gelaatschirurgie. Met haar fijne handen en delicate manier van opereren zijn facelifts en ooglidcorrecties haar specialiteiten. Ze is altijd bezig met het perfectioneren van haar behandelingen.

Als geen ander weet ze dat weken blauw zien na een ooglidcorrectie of een facelift geen optie is, daarom werkt ze met de fijnste instrumentaria en nieuwste protocollen om het herstel zo prettig mogelijk te laten verlopen. Ook streeft ze naar een natuurlijk resultaat met behoud van eigen expressie.

Thanya is ambitieus. Recentelijk heeft ze de naam van haar kliniek aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag, en die van de vestiging in Rotterdam veranderd van Tha-In Clinics naar Skin+Surgery Clinics.

skinsurgery clinics

De Advanced Medical Spa

Dit gebeurde gelijktijdig met de aankondiging dat zij haar Rotterdamse kliniek naar een grotere, nog mooiere locatie gaat verhuizen en dat ze in Den Haag naast de kliniek nu ook een speciaal center voor huidverbetering heeft geopend: de Advanced Medical Spa.

Zo biedt Thanya en haar team nu injectables, cosmetische chirurgie en huidverbetering op het allerhoogste niveau aan, onder een dak. Je snapt dat ik het uitroep: go there!

Iedereen kan een mooie huid krijgen

Een cosmetische ingreep kan worden gecomplementeerd met een huidbehandeling en een krachtige serum dat het effect accentueert. ‘Zo is die stralende huid niet langer alleen weggelegd voor bekende bloggers of modellen,’ vertelt ze me.

Geen quick fixes

Thanya houdt niet van quick fixes. Daar is ze het type niet naar. Zo ziet ze er zelf ook niet uit. Mind you, hoe een arts zijn of haar eigen gezicht bewerkt, is meestal ook een voorbode voor de smaak die hij/zij jou zal aanbieden.

Ieder mens is uitzonderlijk mooi

Thanya gaat voor duurzaamheid. Ze wil graag dat jij je weer comfortabel in je eigen lichaam voelt. ‘Ieder mens is uitzonderlijk mooi. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat jij het zelf ook ziet, wanneer je in de spiegel kijkt.’ Het is een mooi credo.

thanya tha in skinsurgery clinics

Aandacht voor jou als mens

Ook vind ik het prettig te horen van haar dat zij en haar team aandacht hebben voor jou als persoon, de mens achter je uiterlijk. Thanya is dol op de unieke features van elk mens, en ze vindt dat je het verdient om jezelf te zijn.

Geen standaard werk dus, volgens een vaststaand procedé. Ze wil haar cliënten laten stralen, een betere, of zal ik zeggen ‘mooiere’ versie van jezelf te laten zijn. Ze vertelt me: ‘Het gaat er niet om dat je aan het algemene schoonheidsideaal voldoet, maar om wat je ziet wanneer je in de spiegel kijkt.’

Speciale aandacht voor de mindset

Wat ik ook bijzonder vind aan haar is haar way of life. Ze is dol op yoga en mediteert graag. Ze doet dat ook voor aanvang van een operatie. Om weer even lekker in te tunen met zichzelf en in een flow te komen.

Bij deze levenswijze van bewustwording & mindset hoort ook aandacht voor voeding. Thanya: ‘We hebben de neiging ons te focussen op de mooie buitenkant, maar vergeten daarbij dat het essentieel is om daadwerkelijk lekker in je vel te zitten’.

 

Een moment voor jezelf

Ze omschrijft het bezoek aan een van haar klinieken als een moment voor jezelf. Het is helemaal waar. Als een cliënt zich senang voelt bij een kliniek en cosmetisch arts (meestal zeggen vrouwen dit), wordt het ervaren als een pick-me-up moment voor je ziel: je mooi te voelen.

‘Schoonheid is hoe je je van binnen voelt. Het is in je ogen te lezen. Wij zijn tevreden als jij weer zelfverzekerd in de spiegel kunt kijken. Niets houdt je dan nog tegen om je dromen waar te maken’.

 

Dokter Thanya Tha-In is één van de oprichters van Skin+Surgery Clinics en studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit. Ze behaalde cum laude haar artsenexamen en verrichtte promotie-onderzoek aan de Oxford universiteit. In 2014 heeft ze haar opleiding tot chirurg succesvol afgerond. Ze heeft meer dan 10 jaar ervaring en is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Inmiddels heeft dokter Thanya meer dan 1500 ingrepen aan het gelaat mogen uitvoeren.


Monique schrijft: Zijn siliconen borstprothesen veilig of niet?

$
0
0

Afgelopen week is er veel onrust geweest in de media over het achterwege blijven van diepgaand klinisch onderzoek (met placebo gecontroleerde groepen) naar de veiligheid van medische implantaten, zoals dat wel gebruikelijk is bij medicijnen.

Veiligheids- en klachtenregistratie laat te wensen over

Medische implantaten, van pacemakers, liesbreukmatjes tot siliconen borstimplantaten geven veel meer klachten dan we weten. Er is weinig noodzaak de klachten officieel te registreren en ook het toezicht op de veiligheidsonderzoeken is minimaal. In Nederland alleen al zouden er een miljoen medische implantaten per jaar in omloop zijn.

Voor implantaten is een CE-goedkeuring al voldoende om de veiligheid aan te tonen, en die is gebaseerd op aangeleverde eigen studies en verklaringen. Journalisten en onderzoekers uit het internationale medisch veld willen dat de veiligheid aangetoond wordt. De wetgeving moet aangescherpt. Wereldwijd.

Hoe veilig is hetgeen we in ons lichaam laten stoppen?

Tv-programma Radar besteedde er aandacht aan, en ook in De Telegraaf en in Trouw werd hierover gepubliceerd. Een wereldwijd consortium van 250 onderzoeksjournalisten uit 36 landen heeft maanden gewerkt aan het inzichtelijk maken van (het ontbreken van) veiligheidseisen rond deze middelen en de registratie van klachten door artsen en gebruikers. De hamvraag is: hoe veilig zijn medische implantaten, en als dat overzicht ontbreekt en er zijn veel klachten: kan een product op de markt geweigerd worden? Het leidde tot een lijvig rapport dat The Implant Files is genoemd.

Lees er meer over in het dossier The Implant Files op de website van de krant Trouw.

In Nederland dragen 200 duizend vrouwen siliconen borstimplantaten

Om binnen mijn eigen umfeld te blijven: ook over borstimplantaten is veel onrust. Naar schatting dragen zo’n 200 duizend vrouwen in Nederland borstimplantaten (bron RIVM). In Nederland worden naar schatting zo’n 25 duizend implantaten jaarlijks ingebracht. Voor reconstructie na kanker en voor vergroting. Naar schatting krijgt 1 op 300 à 400 vrouwen problemen die men relateert aan de borstverfraaiing met prothesen. Men noemt dit het ASIA-syndroom (Auto-immune Syndrome Induced by Adjuvants)

1 op 300 a 400 krijgt klachten aan het immuunsysteem

Er ontstaat een chronische vermoeidheid, pijnklachten aan borsten, maar ook aan het bewegingsapparaat, en talloze andere immunologische klachten. Ze kunnen leiden tot volledige arbeidsongeschiktheid. BeautyJournaal heeft de afgelopen jaren regelmatig gepubliceerd over ASIA.  Dat lees je hier.

Wat is de oorzaak: dat het lichaamsvreemd is of dat het siliconen zijn?

Het is momenteel nog onduidelijk of deze klachtenreeks door een felle immuunreactie door het inbrengen van lichaamsvreemde materialen komt, of door de vulling, dan wel de coating zelf: de siliconen.

Er is sinds begin dit jaar al aanscherping in de voorlichting naar patiënten toe. Er wordt gewezen op de risico’s, en sommige plastisch chirurgen melden al dat ze ze afraden aan vrouwen die auto immuun klachten al hebben, en dat voorzichtigheid geboden is als je allergieën hebt.

Voorlichting vanuit de beroepsvereniging voor plastisch chirurgen is aangescherpt

De Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen heeft een statement op haar site staan, die je hier leest, en een brochure gemaakt waarin extra voorlichting gegeven wordt: die vind je hier.

Meer voorlichting is hard nodig

Het is terecht dat de veiligheidseisen aangescherpt moeten worden. Het gaat hier immers om materialen die een interactie aangaan met het lichaam. Het lichaam kapselt het lichaamsvreemde materiaal in uit voorzorg. Dit is goed, maar tegelijkertijd kunnen die kapsels dus ook problemen gaan geven.

Het probleem van kapselvorming – een overlevingsmechanisme van je lichaam tegen indringers

Ze verharden het weefsel en verstoren het metabolisme in de weefsels waardoor gezond functioneren belemmerd kan gaan worden. Het is bekend dat mensen die klachten ontwikkelen in de vorm van ASIA ook in ernstiger mate kapselproblemen hebben.

Hoe meer mensen een ingreep laten doen, hoe meer klachten er komen

Het moet gezegd dat niet iedereen klachten krijgt. Maar hoe meer mensen overgaan tot het ondergaan van medisch cosmetische ingrepen, hoe meer klachten er komen. Een principe van schaalvergroting. Dit geldt ook voor de injectables – met name hyaluronzuur injecties die zwaar gecrosslinked zijn om de houdbaarheid te vergroten in de huid, en voor de permanente fillers die grootschalig in de jaren ’90 werden ingebracht.

De media-aandacht zet de zaak weer op scherp: er moet veel beter gedocumenteerd gaan worden. Alle klachten moeten geregistreerd worden. Daar was overigens in de jaren negentig al eens mee begonnen, maar om onduidelijke redenen is dat gestopt. Vanaf 2019 is er het Landelijk Implantaten Register waarin alles gedocumenteerd moet worden door medisch specialisten (lees hier meer).

Wanneer meld je een klacht, als arts?

Er is een adder onder het gras en die is dat het absolute aantal klachten relatief klein is (borstprothesen), dus als je eens in het half jaar en klacht krijgt, ben je als arts geneigd deze weg te zetten als incident. Maar je krijgt pas een goed overzicht op langere termijn op al die klachten: pas dan zie je de rode draad, een patroon ontstaan. En die patronen geven inzicht. Dus, ja! Noteren.

Nieuwe inzichten uit Isrealisch onderzoek onder 25 duizend vrouwen

Heel recent attendeerde de Nederlandse hoogleraar interne geneeskunde en immunologie aan de Universiteit van Alberta in Canada, Jan-Willem Cohen Tervaert, mij al op een onderzoek onder 25 duizend Israëlische vrouwen, waaraan hij had meegewerkt. Hieruit zou blijken dat 3% meer vrouwen auto-immuun klachten ontwikkelen als ze siliconen borstprothesen dragen.

3% meer immuunklachten bij borstprothese draagsters

Dit lijkt op zich geen groot getal, maar als het om absolute aantallen gaat is het wel veel. Bijna 23% van de onderzoeksgroep ontwikkelde auto-immuunziekten zonder dat zij borstprothese dragers waren, bijna 26% ontwikkelde de klachten terwijl zij prothesedragers waren.

Waarom ontwikkelen we uberhaupt steeds meer immuunklachten?

Eigenlijk geeft het überhaupt aan dat het verontrustend is dat zoveel mensen auto-imuunklachten ontwikkelen, toch? Maar het is zeker aangetoond dat prothesen niet per definitie veilig zijn.

Gemiste kans van Radar: wetenschappers aan het woord laten die onderzoek doen naar oorzaken van ASIA

Wat ik zo spijtig vond is dat er in het tv-programma Radar geen enkele wetenschapper aan het woord kwam die direct betrokken is bij het onderzoek naar ASIA-syndroom vanuit de academische ziekenhuizen VU of Erasmus. Want er wordt veel onderzocht momenteel. Zoals ik al eerder zei: geeft ‘lichaamsvreemd’ al een afweerreactie of gaat het echt om de siliconen? Dan zou je met watergevulde implantaten klaar zijn, maar niets is minder waar. Ook die geven bijwerkingen, ze zijn gecoat met siliconen!

Recente inzichten in het ASIA onderzoek

Een onderzoeker vertelde mij off the record dat er gekeken wordt wanneer de klacht nog lokaal blijft rond de borst, en wanneer hij door het lichaam gaat zwerven. Hij vraagt zich bijvoorbeeld af of stukjes siliconen uit de coating in de kapsels terechtkomen en zo problemen veroorzaken. Hij weet bijvoorbeeld inmiddels dat bij een zeer verharde borst door inkapseling macrofagen in actie komen en die kunnen zich  bewegen naar de lymfeklieren. Onderzocht wordt of dat er ook aan kan bijdragen dat de ziekmakende klachten daarom ook door het hele lichaam te vinden zijn.

De siliconen professor loopt al veertig jaar te hoop tegen het materiaal

Professor Cohen Tervaert maakt zich al bijna vier decennia zorgen over de impact van siliconen op onze gezondheid. Het begon in de jaren tachtig bij het neerstorten van het El Al vliegtuig op de Bijlmer, waarbij grote hoeveelheden silica vrijkwamen uit het vliegtuig. Toen kwam het fenomeen ASIA voor het eerst ter sprake om een duiding te geven aan de talloze immuunklachten die omwonenden kregen.

Hij vertelt me per mail: ‘Ik wist op dat moment dat silica in de belangstelling stond als veroorzaker van auto-immuunziekten en was ervan op de hoogte dat ook siliconen mogelijk auto-immuunziekten konden veroorzaken.

Belangstelling voor impact silica ontstond tijdens Bijlmerramp met El Al vliegtuig

‘Later bleek dat er inderdaad een toename na de Bijlmerramp van een bepaalde zeldzame auto-immuunziekte was; een ziekte waar ik net op gepromoveerd was: MPO-ANCA-vasculitis of ook wel EGPA; toen heette dat nog het syndroom van Churg Strauss.

‘Bij terugkomst in Nederland (in 1993) gaf ik een interview aan de NRC over de relatie Bijlmerramp – silica – auto-immuunziekten. In dat interview meldde ik dat er mogelijk ook een verband was tussen siliconen borstimplantaten en auto-immuunziekten. Dat ene zinnetje in dat pagina grootte interview leidde tot boze reacties van plastisch chirurgen en een officiële brief van de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Plastisch chirurgen. Daarna ben ik begonnen met mijn poli voor siliconen gerelateerde klachten.’

Siliconen prothesen verboden in Amerika voor een jaar of 7

Eind jaren negentig werden siliconen borstimplantaten werden in de USA in de ban gedaan tot 2006, zo vertelt Cohen Tervaert me. ‘Omdat er “te veel ruis” was. Op grond van enkele epidemiologische studies werd die ban echter weer opgeheven in 2006. Achteraf bleken de epidemiologische studies vrijwel allemaal niet goed qua opzet en de ruis bleef.

‘In 2016 rekende Balk et al. definitief af met het idee dat bewezen zou zijn dat siliconen borstimplantaten “veilig” zouden zijn (Balk et al. Ann Int Med 2016). Inmiddels blijkt uit de registratie in Israël dat er wel degelijk een toename van auto-immuunziekte waar te nemen is bij vrouwen met siliconen borstimplantaten.’

De professor loopt al jaren te hoop tegen de industrie en de medici met zijn boodschap dat implantaten niet veilig zijn en dat meer onderzoek en klachtenregistratie nodig is. Zijn roep wordt verhoord, nu met The Implant Files.

Al eerder werd zijn band met plastisch chirurgen weer verbeterd. ‘Het is mijn grootste zorg dat we maar doorgaan met implanteren zonder dat er goed wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar de risico’s. Al jaren roep ik dat medische hulpmiddelen even veilig moeten zijn als geneesmiddelen en dat de regelgeving gelijkgetrokken moet worden tussen deze twee producten.’

Heb je hier last van….overweeg dan geen implantaten met siliconen

Hij wil me graag nog meegeven dat vrouwen die de volgende klachten hebben, dan wel klachten zien in hun familie, niet moeten overgaan tot implantaties:

  • Vrouwen met allergie
  • Vrouwen met een auto-immuunziekten
  • Vrouwen met fibromyalgie
  • Vrouwen met ME/CVS
  • Vrouwen waarbij bovengenoemde aandoeningen in de familie voorkomen

Tot slot: in 2017 deed het RIVM een oproep aan vrouwen die borstimplantaten dragen en klachten ondervinden, dit te melden. De complete onderzoeksresultaten lees je hier.

Bekijk hier ook nog een filmpje over de kanker ALCL, van de beroepsvereniging NVPC, en lees er ook hier meer over:

Esther’s cellulite is weg dankzij Cellfina. Ongelofelijk!

$
0
0

Op BeautyJournaal hebben we je al eerder vertelt over de meest bijzondere behandeling tegen cellulite, die wij momenteel kennen. Een lichte medische ingreep, waarvan je ook heel snel herstelt, en die echt ongelofelijke resultaten kan geven: Cellfina! Lees het hier nog maar eens.

Esther zegt: 100% resultaat!

Eind september heb ik een consult gehad met dermatoloog Jonathan Kadouch, van ReSculpt Clinic in Amsterdam, voor de Cellfina behandeling tegen cellulite. Hoewel ik zelf vond dat ik vreselijke putten in mijn billen had, gaf Jonathan aan dat ik de mildste vorm cellulite had (yes!!!) en dat dit goed te behandelen zou zijn met Cellfina. Dit is mijn verslag over de meest uitzonderlijke methode die ik tot nu toe gezien en ervaren heb, met 100% resultaat!

Bekijk hier onder straks Esther’s video van de totale behandeling, met voor- en naresultaat.

Huidtherapeute Judith Wetzer (links) assisteert dermatoloog Jonathan Kadouch bij de Cellfina behandeling van Esther

Dit is cellulite

Cellulite, ook wel bekend als sinaasappelhuid, zijn die vervelende putjes of kuiltjes die voornamelijk bij vrouwen op billen en bovenbenen voor komen. Maar liefst 85% van de vrouwen wereldwijd heeft er in meerdere en mindere mate last van. Overgewicht is niet de belangrijkste oorzaak van cellulite. Het zijn namelijk geen vethopingen die de zichtbare putjes veroorzaken, de onderliggende bindweefselstrengen doen dat.

De bindweefselstrengen verbinden de huid met het onderliggende weefsel, waardoor vetcellen in compartimenten worden verdeeld. De strengen lopen verticaal en trekken de huid naar beneden. Op deze manier duwen de vetcompartimenten zich naar boven, waardoor er een putjes oftewel een zogenaamde sinaasappelhuid ontstaat.

Factoren die invloed hebben op het ontstaan van aanzwellende vetcellen zijn erfelijkheid, hormonen, gewichtsverandering en levensstijl.

wat is cellulite

Algemene impressie van de verschillen tussen huidverslapping, cellulite en striae

Met Cellfina is maar 1 behandeling nodig

Ik heb als schoonheidsspecialiste natuurlijk best goed zicht op welke methoden er zijn om cellulite te behandelen. Ik heb endermologie ondergaan, gewone bindweefselmassage uitgeprobeerd en talloze crèmes en serums. Bij alles merkte ik, dat zodra je stopte, de cellulite weer terugkwam.

cellfina behandeling

Dermatoloog Jonathan Kadouch bekijkt samen met huidtherapeute Judith Wetzer de cellulite van Esther

Zo werkt Cellfina

De Cellfina behandeling bestaat uit het losmaken van de ragfijne bindweefselstrengetjes van de huid, die de vetcellen gevangen houden, waardoor ze uitstulpen. Vergelijk het met elastiekjes die onder spanning staan. Knip ze door en de spanning is eraf. Ook hierbij haal je de spanning op de huidlagen weg. De bovenste huidlaag veert weer terug, het oppervlak wordt weer glad(der). Cellfina is de enige minimaal invasieve cellulite behandeling die is goedgekeurd door de Europese en Amerikaanse gezondheidsautoriteiten (CE gemarkeerd en FDA goedgekeurd).

Bekijk hier de video die wij maakten over de behandeling met Esther:

Toestemming nodig

Om dit te kunnen bekijken moet je ons toestemming geven voor het plaatsen van cookies. Nu toestemming geven.

Op 4 oktober werd ik behandeld…

Ik vond het behoorlijk spannend, omdat ik me gewoon niet zo goed kon voorstellen hoe de behandeling zou gaan aanvoelen. Kriebels in mijn buik, maar gelukkig was er een heel geruststellend team aanwezig, waaronder BeautyJournaal’s Monique, die video opnamen maakte en de nodige afleiding gaf;-), en huidtherapeute Judith uit notabene ons eigen BeautyJournaal testteam, die de dermatoloog assisteerde. De arts zelf, Jonathan Kadouch, is een prettige rustige man en dat gaf veel vertrouwen.

cellfina

Dermatoloog Jonathan Kadouch tekent voorafgaand aan de behandeling de cellulite putjes af

Vacuüm zuigen voor de verdovingen

Ik lag op mijn buik op de behandeltafel, zodat de putjes op mijn billen goed bereikt konden worden. Voor de verdoving van het gebied wordt een soort malletje op het putje geplaatst. Deze zuigt vacuüm en dan wordt er vrij snel achter elkaar vanuit 4 hoeken verdovingsvloeistof ingespoten. Het is goed te zien op de video.

Ik vond het een gemeen gevoel. De naaldjes waren goed voelbaar en het inspuiten van de vloeistof gaf een branderig gevoel. Zeker op mijn bovenbeen, waar veel minder onderhuids vet aanwezig is, was het echt pijnlijk. Ik heb er dan ook gekozen om 2 andere miniscule plekjes op mijn bovenbeen te laten voor wat ze zijn.  Elk putje wordt overigens apart verdoofd. Soms dacht ik echt: ‘waar ben ik aan begonnen?!’

cellfina

Met dit apparaat wordt de huid vacuum gezogen, waarna een naaldje eerst verdoving inbrengt en daarna speciale mesjes de bindweefselstrengetjes doorsnijden.

Na het inwerken van de verdoving wordt nogmaals dat zelfde instrument op het putje geplaatst. Nu om in dezelfde banen het apparaatje met het micro-mesje in te brengen en op die manier de strengetjes door te snijden.

cellfina

Een tekening van wat er gebeurt in de huid: bindweefselstrengetjes, zo dun als een haar worden doorgesneden zodat de vetcel weer ruimte krijgt om terug te veren

Ai, dat geluid!

Gelukkig voelde ik hier niets van, maar het geluid van het apparaatje is wel apart als je ligt te bedenken wat het op dat moment doet. Als je daar zo ligt, moet je vooral dus maar niet denken aan wat er op dat moment gaande is in je billen!;-)

Inpakken met luiers en inleggers

De kleine gaatjes die gemaakt worden met de verdoving en het micro-mesje, hoeven niet gehecht te worden. Er kan wel vocht uit lekken, dit duurt ongeveer een dag. Om dat vocht op te vangen is het belangrijk dat je verbandmiddelen, of inleggers gebruikt – zowel om je kleding als je matras te beschermen. De eerste dag deed ik een luier aan en daarover heen een strak elastisch broekje. Ik kwam ook helemaal ingepakt thuis na de behandeling. Mijn man en ik hebben er flink om moeten lachen.

Het ziet er bijzonder uit, zo vlak na de behandeling;-) Je ziet de afdruk van het vacuum trekken van de huid.

Plassen was even ‘ een dingetje’
En wat was plassen een opgave in de eerste uren erna! Eerst alle inleggers uit je broek halen, vervolgens dat strakke broekje over je net behandelde billen naar beneden zien te krijgen, dan nog op de wc-bril gaan zitten! De bril kleurde rood…..bloeddruppeltjes vermengt met vocht, voornamelijk vloeistof die in gespoten was geweest. Na het toiletbezoek was het weer net zo’n tijdrovend ritueel om alles weer aan te leggen en aan te krijgen.

Dag twee gewoon weer werken
’s Avonds had ik voor de zekerheid ook een onderlegger in bed gelegd, maar die was de volgende ochtend helemaal schoon. Aangezien ik de volgende dag gewoon moest werken heb ik de luiers en inleggers gelaten voor wat ze waren, ik kon gewoonweg niet in mijn normale broek met al die lappen. Ik droeg voor de zekerheid een tweede broekje eroverheen en dat ging prima. Ik heb geen druppel vocht meer gelekt.

Drukverlagend ondergoed belangrijk
Er is natuurlijk best wat vocht ingebracht met de verdovingsvloeistof en om de zwelling beter te laten verdwijnen is het daarom kan het raadzaam zijn ongeveer twee weken drukverlagende kleding te dragen. De behandelend arts verstrekt deze aan je.

Bekende bijwerkingen
Verder kunnen de volgende bijwerkingen optreden:
•    Blauwe plekken of hematomen
•    Stijve of harde plekken onder de huid
•    Milde bloedinkjes van de mespuncties
•    Gevoelloosheid en tintelingen
•    Roodheid of uitslag op het behandelde gebied
•    Rode of bruine verkleuring van de huid rondom puncties
•    Gevoeligheid of pijn
•    Jeuk

Een week met gevoeligheden
De eerste week heb ik als meest gevoelig ervaren. Het was geen pijn, maar wel echte gevoeligheid. Met name op de toiletbril. Die is natuurlijk hard en precies op de drukpunten van je billen. Ook andere harde zittingen waren vervelend.

cellfina

Blauwe plekken op de derde dag na de Cellfina behandeling

Net Kim Kardashian
De eerste week zijn je billen ook bijna twee keer zo groot! Ze zitten vol zwelling natuurlijk, dus voelde me een soort Kim Kardashian! Gelukkig begon dat in de tweede week na de behandeling al te slinken en kwam er een mooie verkleuring voor in de plaats. Stiekem had ik het idee dat de deukjes al minder diep werden, maar kon dat wel zo snel?

Na drie weken een stuk minder gevoelig
In de derde week werd de verkleuring steeds lichter en de algemene gevoeligheid steeds minder.

De deukjes werden eerst harde plekjes
In de vierde week kreeg ik op voormalige deukjes harde plekjes. Ze waren niet pijnlijk, tenzij ik ze masseerde, en dat moest ik dus wel dagelijks doen. Met je vingertoppen erop. Terwijl je in bed Netflix ligt te kijken.

Na zes weken
Ik heb nog wel kleine harde plekjes. De dermatoloog geeft aan dat dit normaal is en dat het vanzelf verdwijnt. Komende week ga ik op vakantie. Naar de zon! Ik zal mijn billen goed moeten beschermen tegen de uv-straling. De kleine wondjes kunnen namelijk verkleuren en dan houd je kleine donkerbruine plekjes over. Maar ik kan wel eindelijk met gladde billen in de bikini!

cellfina beautyjournaal copyright

Zes weken na de behandeling met Cellfina

Extra tips….

Ik heb eigenlijk niets in mijn dagelijkse leven hoeven laten, ik kon de dag erna meteen mijn werk oppakken, ook sociaal gezien kun je vanaf de dag erna praktisch alles doen. Alleen de dag zelf zou ik verder leeg plannen. En ga niet alleen naar deze behandeling, zorg dat iemand je kan rijden en draag een joggingbroek of iets dergelijks.

cellfina beautyjournaal copyrights

Ongelofelijk resultaat na 6 weken!

Zulke gladde billen had ik op mijn 16e voor het laatst!

Natuurlijk heb ik de afgelopen weken zelf foto’s gemaakt en zo goed en kwaad als ik kon omgedraaid in de spiegel gekeken, en dacht ik al goed verschil te zien, maar nu ik de voor- en na foto onder elkaar zie ben ik echt flabbergasted over het verschil. Wat een prachtig resultaat, zulke gladde billen heb ik sinds mijn 16e jaar niet meer gehad!

cellfina beautyjournaal copyright

De putjes van cellulite zijn als sneeuw voor de zon verdwenen met Cellfina

Wat een geruststelling dat het resultaat echt langdurig is

Het mooie van deze behandeling is dat het resultaat langdurig is, waarschijnlijk zelfs wel de rest van mijn leven. De strengetjes zijn doorgesneden, de verwachting is dat dat deze zich niet gaan herstellen, en dat de putjes dus weg zullen blijven. Onwijs blij ben ik met dit resultaat, de pijnlijke verdovingsprikjes waren het meer dan waard en ik kan het iedereen aanraden!

Video! Bekijk de behandeling tegen urineverlies met Geneveve

$
0
0
Thanya Tha-In

Chirurg en cosmetisch arts Thanya Tha-In

Wist je dat naar schatting 25% tot 50% van de vrouwen last heeft van stress incontinentie? Het is ongelofelijk, vooral omdat het een taboe is er over te praten en artsen je al snel vertellen dat je er maar mee moet leren leven.

Je kunt aan bekkenbodemtraining doen maar dat helpt maar in de helft van de gevallen, want vaak is het niet alleen een spierprobleem maar ook een bindweefselverslappingsprobleem.

Na een gecompliceerde bevalling

Ook kliniekconsulente Marielle (43) overkwam dit, na een gecompliceerde bevalling waarbij ze uitscheurde. Na jaren van stilzwijgen, altijd maar verbandmiddelen gebruiken en hopen dat er geen ongelukken gebeuren, liet ze zich nu bijna twee maanden geleden behandelen met radiofrequentie, de zg. Geneveve methode, en ze kan nu al verbaasd vertellen dat het druppelen zo langzaam maar zeker stopt.

De opluchting is enorm. Nu nog vertrouwen krijgen in de nieuwe situatie. Ze sprak erover met BeautyJournaal’s Monique, samen met haar behandelaarster cosmetisch arts en chirurg dr. Thanya Tha-in, van Skin+Surgery Clinics.

Twee soorten urineverlies

‘Er zijn twee soorten urine incontinentie,’ vertelt de arts in haar mooie kliniek in Den Haag. ‘Urge-incontinentie, waarbij je het toilet net niet haalt, en stress-incontinentie waarbij je door hoesten, sporten en lachen urine verliest.

Bekkenbodemspiertraining

‘Bij urge-incontinentie is sprake van een overactieve blaas met veel plasaandrang. Bij stress-incontinentie is sprake van een verslapte bekkenbodem, je laat dus makkelijk je plas lopen. Bekkenbodemspier training helpt vaak niet voldoende, vooral niet bij vrouwen die na enige tijd geen resultaat zien, ze geven het mentaal op.

In deze video geeft Thanya een uitstekende uitleg over plasproblemen en laat ze de Geneveve behandeling zien:

Minder plassen leidt tot meer aandrang

Marielle had ook last van stress incontinentie. Aandrang om te plassen en urineverlies bij lachen en niezen, en sporten. ‘Ik had het met mate, maar ik stond op de lijst voor een operatie. Vanwege de aandrang kwam ik in een vicieuze cirkel terecht. Ik ging steeds minder drinken om een volle blaas en ongelukjes uit te sluiten, waardoor urine langer dan gewenst in mijn blaas bleef. Hierdoor werd mijn urine te geconcentreerd, waardoor het blaasslijmvlies begon te irriteren, waardoor ik nog meer aandrang kreeg.

Zeurend gevoel

‘Die aandrang had ik doorlopend. Heel vervelend, altijd die spanning op de blaasspier. Een zeurend gevoel. Het echte urineverlies overkwam me eens tot twee keer per dag.

Nooit meer een korte rok aan

Urineverlies brengt je in een ongemakkelijk isolement, er zijn dingen die je echt niet meer wilt doen uit angst, zo vertelt Marielle. ‘Avondjes uit, korte rokjes, trampoline springen. Ik weet nog dat ik tijdens een feest een kort rokje droeg. Ik moest niezen en de urine sijpelde langs mijn benen. Op dat moment kun je wel door de grond zakken. Ik deed voortaan alleen nog lange broeken aan en in ieder geval een boxershortje.

Lachen met gekruiste benen

‘Je bent ook altijd bang dat het ruikt. Als ik moet lachen, kruis ik automatisch mijn benen. Ik herken dit ook onmiddellijk bij andere vrouwen. Het zijn de stille hints waardoor je weet: ah, zij dus ook…

‘En je hebt altijd maandverband in je tas. Nee, Tena Lady was voor mij mentaal echt een allerlaatste stap.

Verbandmiddelen slecht voor bacteriemilieu

Arts Thanya Tha-in vult aan:’Die verbandmiddelen zijn natuurlijk helemaal niet geschikt voor urineverlies, alleen voor tijdelijk bloedverlies tijdens je menstruatie. Bovendien is het altijd dragen van verbandmiddelen niet goed voor het bacteriemilieu in je genitale zone.

Verlittekend spierweefsel

Marielle had voor de bevalling nooit problemen. Ze wijt het echt aan de ruptuur die ze op liep bij de bevalling. Thanya Tha-in legt uit: ‘Als je uitscheurt, scheuren ook de spiervezels rond de vagina. Er ontstaat verlittekening en dat is toch vaak een belemmering voor goed werkende spieren. Contracties zijn minder goed, de vagina is minder nauw, wat je ook kan merken tijdens het vrijen.

Maar dat zouden dan toch alle vrouwen moeten hebben die een ruptuur krijgen bij vaginaal bevallen? Waarom herstelt de een wel goed en de ander niet?

Thanya: ‘Het hangt af van de mate waarin je doorscheurt. We praten hier over een kringspier. Hoe meer er nog van die kringspier in tact is, hoe beter je je urine kan ophouden.

‘Het kan ook best zijn dat je het pas op latere leeftijd merkt, als ook de bekkenbodem begint te verslappen. Terwijl je er eerder, ondanks een ruptuur nooit last van had. Ja, echt, het gebeurt hoor dat na twintig jaar pas de klachten ontstaan. Dit kan ook met ontlasting gebeuren: een bevallingsruptuur, nooit last, totdat je ouder wordt, de bekkenbodem verslapt en je de menopauze ingaat..

De verhalen komen alleen in vertrouwen

Thanya hoorde regelmatig over de urineklachten van haar patiënten. ‘Als vrouwelijke arts (en chirurg) wordt je toch meer verteld. Bovendien doe ik ook correcties van de schaamlippen en hyaluronzuurinspuitingen in de G-spot.

Ik hoorde zo regelmatig over urineverlies dat ik er over sprak met een vriendin die gynaecologe is, en zo ben ik bij de Geneveve uitgekomen. De gynaecologe gaat nu ook de behandelingen doen in onze kliniek.

Hoe werkt Geneveve precies?

geneveve

Een probe die radiofrequente golven uitzendt verwarmd het weefsel binnen in waardoor er weer meer collageen en elastine wordt aangemaakt.

Geneveve is een behandeling van de vagina waarbij er zowel inwendig behandeld kan worden, als rond de plasopening, om weefsel te verstrakken met radiofrequentie geluidsgolven. De geluidstrillingen verwarmen het weefsel waardoor er meer collageen aangemaakt wordt. Dit voel je niet omdat er ook simultaan gekoeld wordt.

Geneveve bestaat uit een handstuk dat er uitziet als een tandenborstel. Er zit dan geen borstel op maar een gladde, vervangbare kop met een contactplaatje wat radiofrequente golven uitstoot. De sterkte is standaard ingesteld zodat er geen schade aan het weefsel ontstaat, denk aan littekenvorming door oververhitting.

De kop ofwel ‘ probe’ gaat 3 tot 5 cm de schede in. Eerst met drie cm probe in de vagina en daarna met de 5 cm. Telkens 25 pulsen in een kwadrant en dan nog 10 pulsen rond plasbuis, die alleen aan de buitenkant behandeld wordt. De behandeling is nagenoeg pijnloos.

geneveve beautyjournaal

dokter Thanya Tha-In geeft uitleg met een animatie hoe de behandeling werkt. Fragment uit de video,

Waarom is urineverlies toch zo’n taboe?

Marielle: ‘Als ik mijn eigen verhaal vertel in de wachtkamer, komen de verhalen pas los, ja. Zelfs mijn eigen moeder zegt het: het hoort erbij. Het is een heel intiem probleem.

Thanya: ‘Vrouwen lopen er jaren mee en twijfelen om het aan te kaarten. Als ze dan een besluit nemen, dat merk ik ook bij de schaamlipcorrectie, dan komt er heel veel emotie los. Een ontlading, omdat je er zo lang over gedaan hebt je probleem op te lossen. Maar ook een bevestiging dat je het niet doet omdat het mooi is, maar omdat je er last van hebt. Als je een vrouw dan drie maanden ater op het spreekuur terugziet, is ze al bijna vergeten hoe emotioneel het was.’

 

Waar kun je deze behandeling ondergaan?

Skin+Surgery Clinic in Den Haag

Skinnocence in Blaricum

Acura Medisch Centrum in Amsterdam en Weert

Nieuw! Hybride borstvergroting: implantaten + lipofilling

$
0
0

Implantaten met lipofilling – de zogeheten hybride borstvergroting komt eraan!

Door de aanhoudende stroom van gezondheidsklachten die vrouwen krijgen na verloop van tijd met siliconen borstprothesen, zoals inkapseling en dus verharde borsten en auto-immuunklachten die nu ASIA syndroom worden genoemd, zijn artsen en de prothesen industrie aan het kijken naar andere mogelijkheden van borstverfraaiing, die minder risico op deze aandoening geven.

Vullen met vet alleen is mooi, maar je moet wel genoeg vet hebben

Een daarvan is al veel beproefd: het vullen van de borsten met lichaamseigen vetweefsel. Helaas kan dat niet altijd: je moet wel voldoende vet hebben om te oogsten (uit buik, billen, bovenbenen). Hoe jonger je bent bijvoorbeeld, hoe minder lichaamsvet je vaak hebt.

Kleine prothesen in combinatie met je eigen vet

Een andere manier is om veel kleinere prothesen te gebruiken, die je dan combineert met lichaamseigen vet voor een borstverfraaiing. Je hebt dan twee-in-een: minder siliconen en minder benodigd eigen vet. Je kunt toch een mooie borst maken.

hybride borstvergroting, beautyjournaal

Links op de foto de borst met alleen prothesen, rechts op de foto de borst met een kleinere prothese gecombineerd met lipofilling

Steeds een maatje kleiner

Deze hybride borstvergroting wordt in meerdere sessies opgebouwd. Tijdens de eerste ingreep zal prothese-lipofilling verhouding 50/50 zijn. De tweede keer, na 5 tot 10 jaar, wordt de prothese vervangen door een kleinere maat en krijg je meer lichaamseigen vet erbij.

Drie vervangingsoperaties in een vrouwenleven

En word je nog een derde keer in je leven geopereerd (borstimplantaten moeten vaak toch om de 10/15 jaar vervangen worden – dus hoe jonger je ermee begint, hoe vaker je nog vervangingsoperaties nodig hebt in je leven, red.) dan zou het dus kunnen zijn dan je een nog kleiner implantaat krijgt en nog iets meer lichaamseigen vet. Naarmate je ouder wordt, krijg je altijd meer lichaamsvet, dus is er meer om te oogsten.

De kans op klachten neemt af, is de gedachte

Het voordeel van deze benadering is dat het risico op het verkrijgen van klachten mogelijk behoorlijk gereduceerd kan worden. Uit een Deense studie is gebleken dat hoe groter het implantaat is, hoe groter de kans op kapselvorming is, en andere klachten.

hybride borstvergroting, beautyjournaal

Links op de foto de borst met alleen prothesen, rechts op de foto de borst met een kleinere prothese gecombineerd met lipofilling

Probleem van kapselvorming minder bij plaatsing onder de de spier

Het ontstaan van ASIA syndroom en kapselvorming zijn nog met veel mysterie omgeven. Zo blijkt kapselvorming minder vaak voor te komen als de prothese onder de spier plaatst wordt. Inkapseling komt vaker voor in de buurt van de klieren, aan de onderkant van de borst, waardoor de borst omhoog trekt.

Onderzoek of hybride vergroting minder kans op klachten geeft

In het VU Medisch Centrum in Amsterdam wordt al enkele jaren onderzoek gedaan naar het ontstaan van het ASIA syndroom, maar ook naar de verkapseling van het onderhuidse weefsel rond prothesen.

Iets wat nu onderzocht wordt is de relatie tussen vetweefsel en siliconen. Het is bekend dat siliconen wat meer uitwasemen als ze in een vettige omgeving liggen. Zorgt dat dan ook voor extra kapselvorming?

hybride borstvergroting, beautyjournaal

Links op de foto de borst met alleen prothesen, rechts op de foto de borst met een kleinere prothese gecombineerd met lipofilling

Het mysterie van het ASIA syndroom dat vrouwen zo moe maakt, blijft punt van aandacht

Plastisch chirurgen onderzoeken nu ook of een kleiner contactoppervlak, dus een kleinere prothese, de kans op bijwerkingen ook verkleint: dus minder kapselvorming en het risico van ASIA syndroom. Je vraagt je dan natuurlijk ook meteen af of de combi van lipofilling met siliconen prothesen wel zo’n goed idee is?

Maar als de prothese onder de borstspier wordt gelegd en het vet alleen in de borst zelf gespoten wordt, zodat prothesen en vet niet met elkaar in contact komen, zou dit probleem in theorie niet moeten ontstaan.

Soepeler borsten dankzij combi met vetcelinjecties?

Er zijn ook bewijzen, bijvoorbeeld in de brandwondgeneeskunde, dat littekens juist soepeler worden als vetcelinjecties gegeven worden. Er treedt mogelijk meer vascularisatie op, wat zoveel betekent als dat er nieuwe bloedvaatjes aangemaakt worden die de doorbloeding van het gebied verbeteren waardoor de huid juist zachter wordt.

Kortom: interessante theorieën, waarvoor nog veel meer onderzoek nodig is, en het is goed dat dat nu gedaan wordt.

Populair in Amerika, in Nederland nog mondjesmaat uitgevoerd

In Amerika praten plastisch chirurgen al meer dan een jaar heel enthousiast over de hybride borstvergrotingstechniek. In Nederland wordt het nog maar weinig uitgevoerd, maar er wordt wel mee geëxperimenteerd. Artsen die het doen zijn er vol lof over zo ver.

Zachtere borst met lipofilling

De mooie eigenschap van het werken met lichaamseigen vetweefsel is ook dat het een mooie zachte bedekking geeft over de kleinere borstprothese heen.

hybride borstvergroting beautyjournaal

Links op de foto de borst met alleen prothesen, rechts op de foto de borst met een kleinere prothese gecombineerd met lipofilling

Nieuwste experiment: hyaluronzuur injecties met lipofilling, in je gezicht

Tot slot is het leuk om te vermelden dat er ook al geëxperimenteerd wordt met lichaamseigen vetweefsel in combinatie met hyaluronzuur injectables, voor het gezicht.

De hypothese is vooralsnog dat het vet beter blijft zitten (het overleeft beter) omdat het hyaluronzuur een goede matrix biedt waarin het zich kan vasthechten. Een matrix is een soort steunmatras in de huid. Van nature heb je hem ook: in de matrix liggen de cellen opgenomen en vanuit de matrix worden voedingsstoffen vanuit het bloed naar de cellen getransporteerd.

To be continued!

 

  • wil je graag weten welke artsen deze hybride borstvergroting in Nederland al uitvoeren? Stuur ons een mailtje! info@beautyjournaal.nl

Terugblik: 2018 trends in vogelvlucht

$
0
0

2018 is een mooi en bijzonder jaar geweest in de wereld van beauty en ondernemen. We blikken terug naar enkele grote ontwikkelingen die we voorbij hebben zien komen en waarover we schreven in 2018.

Apparatuur de nieuwste huidverbeteringstrend

 

Onlangs moest ik tot de conclusie komen dat er op het terrein van huidverbeterende skincare formules maar bar weinig gebeurt. Lees dat artikel hier.

Niet dat dat ook altijd nodig is, maar we zitten in een industrie waar telkens innovaties nodig zijn om de verkopen te stimuleren. Vandaar er ook zoveel nep innovaties uitkomen: meer van hetzelfde, nothing new. En het is een gegeven dat echte grote doorbraken maar eens in de pakweg tien jaar plaatsvinden.

We zitten nog steeds in een tijdperk dat mijn lijstje van tien favoriete werkzame stoffen nog altijd ruling is. Lees het nog eens hier.

Maar er heeft zich een interessante verschuiving voor gedaan: apparatuur it is! Om op geheel natuurlijke wijze met behulp van krachtige natuurkundige wetten dankzij stroom, zoals ultrasound, mesotherapie, radiofrequentie, cryolipolyse en mengvormen daarvan huidverbetering op gang te brengen. Van een mooiere huidstructuur, een frissere teint, tot een liftend effect, minder pigmentvlekken en afname van lijntjes.

Ik heb zelf een aantal behandelingen mogen ondergaan, en ook vrouwen uit ons team hebben reviews gemaakt. Ik zet de toppers op een rijtje:

Van gezicht naar body

Ik zag het een jaar of twee geleden al aankomen: lichaamsbehandelingen zouden een opleving gaan krijgen, en voila, mijn vooruitziende blik werd bewaarheid. Het kon ook niet anders: we weten zo perfect nu hoe we een gezicht in shape moeten houden, het is echt tijd voor body. De mooiste apparatuur komt nu uit, en we belichtten diverse methodieken in 2018.

De grootste innovatie (hij was er al eerder, maar beleeft nu een opmars in Nederland) is Cellfina. Een methode om cellulite putjes echt naar de maan te sturen! Ik heb er bijgestaan en alles met eigen ogen gezien. Ik ben flabbergasted. Hoe slim is het om bindweefselstrengetjes door te knippen. De vetcellen blijven, maar ze worden nu uitgedeukt door ze vrij spel te geven.

De reportage kwam pas in november bij ons live, maar hij staat nu al in de top 10 van meest gelezen artikelen in 2018! Lees hier.

Pascaud bracht in de tweede helft van 2018 een gloednieuwe body machine uit, de PascaudContour waarmee vier methodieken in 1 behandeling integraal gecombineerd kunnen worden. Prachtig. Wij zijn razend benieuwd wat effect is, de testresultaten zijn veelbelovend! Lees hier.

Spraakmakend vind ik ook de behandeling van een zeer nare, en veel voorkomende huidaandoening: lipoedeem met LPG Endermologie. Nadat wij dit artikel geplaatst hadden, kregen wij lovende reacties van zowel fysiotherapeuten als huidtherapeuten over deze methode: het werkt, en is een verademing voor mensen met deze zwellende, knellende en ontsierende aandoening.

En laten we ook nog stilstaan bij de prachtige apparatuur van Icoone, Venus Concept maar ook van Coolsculpting om contourverbetering te bewerkstelligen. Topschoonheidsspecialiste Karin Manders vertelt over haar praktijkervaringen met Icoone en Venus Freeze.

Aandacht voor de vagina

Alle lichten op groen voor het meest bijzondere lichaamsdeel van de vrouw. Een pleasure dome, die, mitst juist is ‘afgesteld’ (;-)) zorgt voor een fantastische hormoonboost die je stralender maakt en meer in balans laat voelen. Een onderschat lichaamsdeel, zeker bij vrouwen die ouder worden. Ik ben groot fan van de Amerikaanse gyneacologe Christiane Northrup die fantastisch vertelt over hoe dit lichaamsdeel jou zo gezond kan houden.

De industrie heeft het zo zoetjes aan ontdekt en komt met soms hele slimme en soms ook weinig ter zake doende, maar vanuit marketing perspectief wel lekker prikkelende producten.

Meest bijzonder en echt innovatief vind ik de Geneveve methode, uitgevonden om verslapping van het vaginagebied inclusief de plasbuis aan te pakken. Sinds we hierover zijn gaan schrijven hebben we ook pas ontdekt hoe ontzettend veel vrouwen hier problemen mee hebben, vooral urineverlies! En hoe weinig de aangereikte behandelmethoden maar zijn – om van het levenslang dragen van verbandmiddelen bij urineverlies nog maar niet te spreken!

Van eco naar schone technologie

Clean technology, het is mijn stokpaardje, sinds 2015 al, en gelukkig niet alleen van mij, maar van vele innovators in de wereld van cosmetica formuleringen. Simpelweg houdt het in dat je producten ontwikkeld met stoffen die biologisch afbreekbaar zijn, geen schade doen aan onze gezondheid en aan het milieu en liever ook geen te groot beroep doen op onze toch al kwetsbare en schaarser worden gezonde landbouwgronden, omdat er ten eerste miljarden mond gevoed moet worden op deze planeet.

Dus: plantaardig is top! Synthetisch ook! Een combinatie kan helemaal mooi zijn, mits schoon geformuleerd! Stiekem zou ik het liefst willen dat skincare onder farmaceutische standaard gaat vallen omdat je dan helemaal zuiver moet werken;-) Lees mijn artikel erover.

Mijn belangstelling voor schone technologie werd overigens verder aangewakkerd toen ik namens de Deense organisatie Allergy Certified mocht jureren voor Nederland voor de Allergy Awards. Daarvoor had ik al zeer leerzame lessen gehad van de formuleerders van Novexpert in Frankrijk (ook te koop in Nederland!).

Probiotica en je gezonde huid

Geweldige ontwikkeling, die alleen maar groter wordt! De inzichten over de kracht van voeding voor je gezondheid in het algemeen als preoventief  ‘geneesmiddel’ en voor je huid, in de strijd tegen diverse aandoeningen. Er zijn waanzinnige nieuwe zienswijzen bijgekomen. We zetten enkele spraakmakende artikelen voor je op een rij:

En tot slot: zij verdient een Lifetime Award wat mij betreft voor haar opzienbare behandeling in de strijd tegen rosacea: Rositta Kayser, die mensen met ernstige rosacea zeer langdurig weet te vrijwaren van de aandoening. ZONDER medicijnen, maar met een bijzondere immuunsstimulerende mechanische behandeling, lotion en voedingsadvies!

 

Veiligheid van cosmetische ingrepen

Op Beautyjournaal schrijven we al jaren over de bijwerkingen van borstimplantaten, en de ziekte die daardoor veroorzaakt kan worden bij een op de 300 vrouwen: het ASIA syndroom. De plastisch chirurg uit ons expertteam is een absolute voortrekker geweest om dit bespreekbaar te maken vanuit het medisch perspectief.

Recent werd bekend dat een groep van 250 onderzoeksjournalisten wereldwijd niet alleen de veiligheidsproblemen met borstimplantaten maar alle soorten siliconen implantaten voor het lichaam in kaart heeft gebracht en dat heeft in menig land wetmakers ertoe gedwongen om de regels aan te scherpen. Een heel erg goede ontwikkeling. Eindelijk. Lees hier mijn artikel erover.

Inmiddels sijpelen ook steeds meer problemen door met injectables, ook met de moderne op hyaluronzuur gebaseerde injectables. Onderzoeksgroepen naar ASIA syndroom bij het VUmc in Amsterdam en Erasmus mc Rotterdam, nemen ook deze issues inmiddels onder de loep.

En Allergan riep artsen en journalisten in april van dit jaar nog op tijdens het anti aging congres in Monaco om veel meer aan goede voorlichting te gaan doen. Maar 1 op de 10 mensen zou veldwerk verrichten bij het vinden van een goed opgeleide arts – bij de aankoop van een mobieltje zouden heel wat meer uurtjes onderzoek erin gestoken worden. Lees hier.

Overigens is de bil de nieuwe borst aan het worden, maar ook daarvoor worden implantaten gebruikt. We zien nu een enorme toename van de vraag naar volumegevende behandelingen met lichaamseigen vet. Bekijk hier een spraakmakende fotoreportage over vrouwen die hun prothesen lieten vervangen door lichaamseigen vet.

En, hetzij nog een in experimentele fase, worden borstvergrotingen al uitgevoerd met zowel kleine implantaten als lichaamseigen vet. Lees hier meer.

 

Anna dacht aan de dood, maar won vertrouwen terug bij Frank Niessen

$
0
0

Frank Niessen werkte in een periode van twee jaar heel voorzichtig in kleine stapjes aan herstel van Anna’s gezicht

‘Als ik terugkijk op wat er de afgelopen negen jaar is gebeurd, denk ik wel eens: had ik het maar laten zitten, die kleine harde plekjes. Je zag het helemaal niet zo erg. Alle pogingen het te verwijderen of te minimaliseren, liepen op niets uit. Plastisch chirurg Frank Niessen heeft echt het allerbeste gedaan. Van alle artsen. Wil je me geloven als ik zeg dat ik er mogelijk niet meer was geweest, als hij de schade niet zo verfijnd had weten te herstellen? Het is een mindset ja…’

frank niessen

Plastisch chirurg Frank Niessen gaf Anna haar zelfvertrouwen terug

Het begon met een beetje volume

Het is begin van het nieuwe millennium als Anna, toen 40 jaar, op aanraden van een cosmetisch arts besluit om haar wangen wat volume te laten geven. Ze liep daar al, vanwege Botox prikjes tegen migraine, wat erg goed beviel. Dus die wangen, ja, waarom niet. Anna had al jaren eetproblemen en was daardoor eerder mager dan slank.

Na de chemo speelden de fillers op

Eigenlijk zag ze weinig terug van die volumebehandeling, en ze vergat het ook. Tot ze tien jaar later werd verrast door kanker en geconfronteerd werd met de zware chemobehandelingen die erop volgden. Die ook een weerslag op haar huid hadden. Daar waar ooit fillers ingespoten waren, kreeg ze ontstekingen. Ze bleek permanente fillers te hebben; Aquamid. Zo’n stof die inmiddels verboden is. Ze wist het niet.

Ach joh, lossen we op met cytostatica

Haar behandelend cosmetisch arts zou de ontstekingen wel behandelen met 5FU, een cytostaticum notabene. Alsof ze daar nog niet genoeg van had binnen gekregen. ‘Dit kan er nog wel bij,’ grapte de arts. Misplaatst. De Aquamid loste niet echt op, sterker nog, haar huid kleurde bruin op de behandelde plekken.

frank niessen bulten gezicht beautyjournaal

De bulten in Anna’s gezicht zijn prachtig hersteld door Frank Niessen

Wie haalt dit eruit? Probeersel met laser…

‘Ik was inmiddels vastbesloten, het moest eruit. Ik kwam terecht bij een arts die dit met laser kon doen. De fillerstof wordt ermee verwarmd, waarna je het eruit kunt drukken. Dit lukte. Grotendeels.’

Verharde bolletjes

‘Maar wat we toen nog niet wisten en inmiddels wel, is dat restanten, hoe klein dan ook, kunnen verharden als ware het plastic. Gedeeltelijk was het spul ook nog naar onder het oog gemigreerd, hetgeen wordt veroorzaakt door de gezichtsmimiek.’

Ze voelde zich misvormd

Anna raakte steeds meer in de ban haar uiterlijk. Haar mindset speelde haar nog verder parten. Het nam groteske vormen aan. Ze voelde zich misvormd en telkens als ze zichzelf in de spiegel bekeek zag ze alleen maar bultjes. Ze ging bij meerdere artsen te rade.

Was lipofilling de oplossing?

Wederom kwam er een nieuwe arts in beeld, die haar gezicht moest redden. Een arts die rond 2015 de lipofillingspecialist van ons land was. Want lipofilling moest het worden. De bultjes moesten worden afgedekt, zodat je ze niet meer zou zien, en lichaamseigen vetweefsel was de beste, meest natuurlijke optie.

Weinig zachtzinnig

‘Het gebeurde niet bepaald zachtzinnig, kan ik nu zeggen. Na vijf weken was ik nog niet toonbaar. Vervelend was vooral dat er onder mijn ogen was ingespoten. Weer die ogen! Mijn blik werd steeds troebeler. De lipofilling lag er niet glad in, en als klap op de vuurpijl kreeg ik weer ontstekingsreacties van de restanten van de oude, permanente filler.’

‘Mensen zeiden later: was naar Leonie Schelke gegaan, zij doet gedegen onderzoek naar je probleem. Maar ik vertrouwde op die dokter in Zuid-Holland, ik had mijn zinnen op hem gezet. Hij zou toch wel weten wat hij deed?’

En daar zit je dan: met hobbels en een vetwal

Drie keer werd ze behandeld met lipofilling, en na de laatste ingreep bij de gerenommeerde arts bleef ze helaas zitten met een huid met hobbels en onder één oog een vetwal, zoals ze dat zelf ervaarde.

Ik sloot mezelf op in huis

‘Het oogde echt raar. Dit was ik niet meer. Ik zat opgescheept met een huid als een soort maanlandschap. Ik schaamde me intens. Het leidde ertoe dat ik me zes maanden opsloot in huis. Mijn zelfbeeld raakte steeds meer vertekend. Van jongs af aan wist ik al dat ik geen schoonheid was, en het werd des te meer bewaarheid.’

‘De gesprekken die ik voerde met een psychiater over mijn kanker kregen er een nieuwe dimensie bij. Mijn uiterlijk. Ik sprak hem per telefoon. De deur kwam ik niet meer uit. Mijn kinderen wisten niet beter dan dat ik depressief was.’

Er waren zelfs al gesprekken met een levenseinde consulent

‘Weet je dat ik in die tijd ook al gesprekken voerde met een levenseindeconsulent?’

‘Toch daagde het me wel dat ik niet geholpen ging worden met therapie. Ik ging te rade bij diverse plastisch chirurgen voor hulp, maar de behandelingen die ze me aanboden hielpen slechts hun portemonnee te vullen.’

En toen was daar Frank Niessen

‘Frank Niessen, ja…. De arts was al jaren eerder in beeld geweest, maar hij gaf eerlijk toe te twijfelen over een juiste aanpak, en daar meende ik toentertijd niets aan te hebben. Nu weet ik beter. Deze arts is zo integer, hij onderzoekt, wikt en weegt, klopt niet het geld uit je zakken, belooft je geen wonderen.’

Hij boetseerde, heel secuur, stapje voor stapje

‘Twee jaar is hij bezig geweest. Stapje voor stapje. Littekenweefsel losmaken, ontstekingen heel voorzichtig opheffen, minimale lipofilling injecties, minimale stukjes huid weghalen. Hij was aan het boetseren. Heel secuur. Zoveel werk, en alles bij elkaar kostte het minder dan ik er voorheen bij überhaupt één arts aan had uitgegeven.’

Wat een empathie

‘Die man is zo empathisch, en zijn assistente Belinda ook. Frank is ook innovatief, echt kundig. En een kunstenaar, die niet alleen met zijn handen maar ook met zijn hart werkt.’

Mijn vertrouwen kwam terug

‘Kijk, feitelijk beschouwd deed hij niets wereldschokkends, maar emotioneel wel: hij gaf me weer vertrouwen, door zijn manier van werken, zijn mens-zijn. Hij was echt mijn laatste strohalm. Een dokter zoals een dokter moet zijn, en geen snelle jongen.’

‘Of ik mezelf weer aantrekkelijk vind? Strikvraag! Nee, maar wel toonbaar. Ik durf weer naar buiten. Ben weer gaan sporten. Ik vind mezelf niet super lelijk, maar ook niet mooi. Ik voldoe niet aan het beeld van hetgeen ik zelf mooi vind.’

Acceptabel

‘Geplaagd worden door je zelfbeeld is een never ending story, maar ik ben nu wel zo eerlijk tegen mezelf dat ik durf te zeggen: mooier dan dit krijg je het niet. En het is zoveel mooier dan het de afgelopen vijf jaar is geweest.’

Dit verhaal is opgetekend door Beautyjournaal’s Monique. De naam Anna is gefingeerd uit privacyoverwegingen.

Arts Thanya Tha-In vertelt: wat doe ik aan wallen door de ziekte van Hashimoto

$
0
0

Een lezeres mailde ons onlangs dat ze de ziekte van Hashimoto heeft. Dit is een auto-immuunziekte waarbij de schildklier betrokken is. Toen het werd geconstateerd had ze ook enorme wallen onder haar ogen.

Sinds ze medicijnen slikt tegen de ziekte zijn ze aanzienlijk geslonken, maar ze heeft nu het gevoel dat de huid verslapt is, alsof de zakjes die eerst gevuld waren met vocht (en vet) nu leeg zijn. Ook is het gebied donker, kortom een combinatie van verslapte wallen en donkere kringen dus. Ze vraagt ze af of de cosmetisch arts iets voor haar kan betekenen?

Cosmetisch arts en chirurge Thanya Tha-In geeft uitgebreid advies:

Bij deze ziekte wordt je schildklier functie aangetast door je eigen afweer systeem. Je schildklier maakt minder schildklier hormonen aan waardoor je fysiek ontregeld raakt. Je slaapt slecht, je raakt snel uitgedroogd en je voelt je minder energiek. Dit alles heeft een weerslag op je lichaam gehad en niet alleen je ogen.

Een gecombineerde aanpak

Wat ik je hier adviseer is geen kant en klare oplossing voor je probleem, maar ik ben van mening dat verschillende combinaties van behandelingen je kunnen helpen.

1. Tijd voor herstel. Je bent ziek geweest. Gun jezelf de tijd om te herstellen. Dit gebeurt niet overnacht. Door de medicatie zullen je hormonen in balans komen. Hierdoor zal je slaap en energie niveau weer herstellen.

2. Vocht en zout. Drink voldoende water en vermijd zout. Donkere kringen zijn tekenen van dehydratie. Zorg dat je voldoende drinkt 2-3 liter per dag en je zal zien dat je lichaam vanzelf reinigt.

3. Oogcrème met vitamine C + E. Door de enorme zwelling onder je ogen, tijdens je ziek zijn is de huid onder je ogen opgerekt. Gezien de huid onder je ogen 6x dunner is dan de rest van je lichaam, komt de elasticiteit niet meer snel terug. Je hebt waarschijnlijk al meerdere oogcrèmes geprobeerd, zo niet probeer oogcremes die vitamine C en E bevatten die de huid voedt en stevig maakt.

4. Voorzichting met fillers! Fillers onder de ogen zou ik in dit geval niet snel adviseren. Door de verslapping van de huid, heb je als het ware een leeg zakje. Als je het opvult met hyaluronzuur filler accentueer je meer de wallen en kan het juist erger maken.

5. Overweeg een onderooglidcorrectie. Wanneer de huid onder je ogen heel erg verslapt zijn en de elasticiteit niet meer terugkomt, is het een goede indicatie om een onderooglidcorrectie te doen. Tojdens deze ingreep verwijderen de overtollige huid en verstevigen we de onderlaag, waardoor de huid onder je ogen weer glad oogt. Echter ik zou je eerst graag willen zien, om te kijken of dit de juiste ingreep is voor jou.

 

Dokter Thanya Tha-In is één van de oprichters van Skin+Surgery Clinics en studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit. Ze behaalde cum laude haar artsenexamen en verrichtte promotie-onderzoek aan de Oxford universiteit. In 2014 heeft ze haar opleiding tot chirurg succesvol afgerond. Ze heeft meer dan 10 jaar ervaring en is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Inmiddels heeft dokter Thanya meer dan 1500 ingrepen aan het gelaat mogen uitvoeren.

Note: de vrouw op de hoofdfoto is niet de vrouw uit dit verhaal.

Radio! Monique vertelt op RTL Zaanstreek over de volle billentrend en Madonna

$
0
0

De volle billentrend en Madonna….waar komt dit toch vandaan?

Onlangs werd ik door RTV Zaanstreek gebeld of ik iets wilde vertellen over bilvergrotingen. Aanleiding was de foto van Madonna op Nieuwjaarsnacht in een nachtclub waar ze zong, en waar ze on stage een merkwaardige bilpartij liet zien. De wereld viel over haar heen, had ze een bilvergroting ondergaan? Waarom?

https://www.instagram.com/p/BsGM3bChaPV/?utm_source=ig_embed

 

 

Madonna heeft uiteindelijk gereageerd maar liet de waarheid in het midden en meldde dat ze zelf wel kon beslissen over wat zij mooi vindt en wat niet. Ze zei niet of ze wel of niet een vergroting had ondergaan. Naar mijn idee was er gezichtsbedrog door schaduwwerking van lampen op het bewust podium. Maar goed…

Luister hier naar mijn radio uitzending over het hoe, wat en waarom van de bilvergrotingstrend!

 

Meekijken met Thanya Tha-In: met draadlift en Botox voelt Ingrid zich vrolijker

$
0
0

Draadlift? Wat is dat? We vertellen je er alles over…

Een dagje meelopen in de prachtige, nieuwe Skin+Surgery vestiging van cosmetisch arts en chirurg Thanya Tha-In in Rotterdam-Bergschenhoek levert bijzondere indrukken en ontspannen gesprekken op.

BeautyJournaal’s Monique praat met Ingrid over de bezoekjes aan de kliniek en haar haar overpeinzingen voor of een nieuwe, subtiel draadlift, of toch een facelift. Beide behandelingen zijn specialismen van dokter Thanya Tha-In.

skin surgery bergschenhoek

Miami Vice in Bergschenhoek, maar Boeddha is niet ver…

Niet alleen de kliniek in het fraaie Miami-Vice aandoende gebouw ademt een serene rust uit met veel licht en ruimte, leuke doorkijkjes, ook de vrouwen en mannen die hier komen voor hun uiterlijke verfraaiing, zijn dol op de atmosfeer. Zou de ingezegende Boeddha ermee te maken hebben? 😉

Body en mind in balans

Het is ook een sfeer die nauw verbonden is met de visie van Thanya Tha-In. Haar kijk op schoonheid is holistisch: je uitstraling is een perfecte samenhang van je ziel en je lichaam. Dat betekent ook dat je als arts heel goed moet intunen op de vrouw of man die je als client voor je hebt. Wat haar of hem beweegt om bij jou je uiterlijk te laten onderhouden, en wie is zij of hij wezenlijk?

skin surgery bergschenhoek

Goed luisteren en verfijnd werken

‘Ik voel me op mijn gemak bij haar, vertelt de 54-jarige Ingrid uit Rotterdam. ‘Ze dringt niet aan op behandelingen, ze luistert heel goed naar je wensen, en ze werkt verfijnd. Thanya is rustig en heel vriendelijk. In haar kliniek hangt een fijne sfeer.’

De draadlift, bij lichte verslapping

Ingrid laat sinds enkele jaren haar fronsrimpel en kraaienpootjes met Botox behandelen. Het wordt met meerdere prikjes goed verspreid over het te behandelen gebied, zodat er geen ‘frozen face’ ontstaat, maar de natuurlijke zachte uitstraling behouden blijft.

thanya tha-in

Ze heeft nu ook twee keer een draadlift ondergaan bij Thanya Tha-In. Naast de facelift, is het een van de specialismen van de arts. Een ideale methode voor de huid die licht begint te verslappen en waarvoor een facelift nog niet nodig is.

Vertrouwen

Ingrid: ‘Ik werk zelf in de academische wereld, en ken haar opleider goed. Ik weet hoe hij over haar praat, hoe vakkundig hij haar vindt, en altijd to the point. In al die jaren dat ik bij haar kom, is ook nog nooit iets gedaan wat niet goed uitpakte. Ik hoor toch echt wel andere verhalen daarover bij andere artsen. Heb je bijvoorbeeld Botox gehad, zit je ineens met een verslapt oog.’

thanya tha in

De zg. Runners face: de verticale plooitjes

‘De draadlift heb ik nu twee keer gedaan, met een tussenpoze van 1,5 jaar. Ik ben een hardloopster en ontwikkelde in de loop der tijd toch echt een zg. Runners face. Ik kreeg verticale plooitjes op mijn wangen. Met de oplosbare draadjes wordt dat toch weer een beetje strakker getrokken. Ze lossen ook op uiteindelijk, en door collageen aanmaak krijg je meteen wat meer volume terug.

Twee dagen tape

‘Je voelt er niets van. Het wordt plaatselijk verdoofd. Je draagt twee dagen tape op je huid om de draadjes goed te laten hechten. Daarna kan je weer aan het werk. Niemand ziet dat er iets gebeurd is.

In dit fragment legt Thanya Tha-In het verschil tussen de draadlift en een facelift uit:

Een jaar houdbaar

‘De draadlift is een mooie methode om de huid dus iets te liften bij beginnende verslapping, en wanneer je nog geen overtollige huid hebt, want dat haal je toch het beste weg met een facelift. Het effect is subtiel, je gezichtsuitstraling wordt er weer net iets opener van, vertelt Thanya Tha-In.  ‘Het effect houdt ongeveer een jaar aan.

thanya tha-in botox

Een mooie tussenoplossing

Ingrid zou inmiddels wel een heel kleine facelift kunnen krijgen, maar ze denkt dat ze toch weer voor een draadlift gaat binnenkort. ‘Een facelift is toch een operatie, ook al gaat het met een roesje, je bent wel twee weken uit de running.’

De essentie van goede timing, de kracht van Thanya Tha-In

Thanya Tha-In snapt de overpeinzingen van Ingrid. ‘Mocht het proces van huidverslapping toch in een versnelling raken, wat altijd kan gebeuren in het verouderingsproces, dan is de facelift een mooiere oplossing daartegen.  De timing is essentieel.  Hoe tijdiger je erbij bent, hoe beter, omdat je dan veel geleidelijker kunt werken, met subtiele tussenoplossingen. Het is ook iets dat ik heel goed in de gaten houd bij mijn cliënten.

thanya tha-in botox

Subtiele veranderingen

‘Ik hou van de subtiele veranderingen die Thanya kan toepassen in mijn verouderende gezicht. Met de kleine Botoxprikjes haalt ze de onrust weg uit mijn gezicht. Ook als ik presentaties geef, zie ik dat mijn uitdrukkingen rustiger zijn. Als ik mijn spieren minder gebruik, geeft dat ook automatisch minder stress, merk ik.  Ik heb nu ook minder last van migraine.

De tijdloze versie van jezelf

‘Naar de schoonheidsspecialiste ga ik om mijn huid op te frissen. Thanya zorgt ervoor dat mijn gezicht er echt net even anders uit kan zien, een meer tijdloze versie van mezelf. Ouder worden is prima, maar het mag wel langzamer gaan. Bovendien geeft het me ook een gevoel dat ik goed voor mijzelf zorg. Het is elke keer weer fijn om naar haar toe te gaan. Je weet dat je opfrist, ik ben veel vrolijker sinds ik me laat behandelen bij Thanya…’

 

Ga voor meer informatie naar de website van Skin+Surgery

 

Expertvraag: mijn huid is hard en strak na huidtransplantatie

$
0
0

Onlangs vertelde een man ons dat het na een bedrijfsongeval met een machine een huidtransplantatie nodig had op zijn arm. Deze transplantatie is inmiddels uitgevoerd, maar de huid blijft nog erg hard en strak en dat voelt heel vervelend aan.

Alle zenuwen en kleine bloedvaatjes zijn doorgesneden en die moeten weer in de nieuwe huid gaan groeien. Hij vraag plastisch chirurg Frank Niessen uit het BeautyJournaal expertteam om advies.

frank niessenHoe behandel je een getransplanteerde huid die hard en strak aanvoelt?

‘Een normale reactie van het lichaam is dat het dikker en ‘harder’ wordt. De bloedvaten staan open om immuuncellen en littekenvormende cellen toe te laten in het wondgebied, waarbij er ook vocht in de weefsels terecht komt.

Dat is normaal en verdwijnt doorgaans in de loop van de tijd spontaan. Om dat proces te bespoedigen zou ik het dragen van een siliconenpleister op het wondgebied adviseren. Dat kan eventueel het dikker en roder worden van de littekens zoveel mogelijk voorkomen.

Pas als alles genezen is na een jaar en je hebt er nog steeds een strak gevoel aan, dan kun je lipofilling onder het littekengebied toepassen. Daar worden de littekens soepeler van.’

Frank Niessen werkt als plastisch chirurg en staflid in het VU Medisch Centrum in Amsterdam en als plastisch chirurg in zijn eigen kliniek, het Mittsu Institute in Amsterdam. Heb jij een vraag aan Frank Niessen? Mail hem via ons contactformulier, o.v.v. Frank. Je krijgt persoonlijk antwoord. 

Lees ook:

Geopereerd? Compressiekleding geeft minder pijn en sneller herstel


$
0
0

Het is heel simpel: als je bent geopereerd aan je borsten bijvoorbeeld, een buikwandcorrectie of bovenarmcorrectie hebt ondergaan, dan heb je zwellingen. Deze zwellingen gaan vanzelf wel weg, maar postoperatieve compressiekleding versnelt dit proces. Je ervaart minder pijn en de littekens genezen mooier.

Joh, dat is toch niet nodig!?
 


Menig plastisch chirurg zegt: ‘draag een sportbeha na je borstoperatie, of laat het drukverband om de armen zitten om de zwellingen na een bovenarmlift te verminderen. Na liposuctie van de benen en/of buik, wordt vaak aangeraden gewoon een wielrenbroek te dragen.’

Mooiere littekens, gewoon betere genezing
 


Reguliere kleding zoals een wielrenbroek biedt niet de benodigde compressie en geeft dus geen positief resultaat aan het herstelproces. Ook bevat reguliere kleding naden die drukplekken achterlaten en ontbreken juist de handige voorsluitingen voor het makkelijk aan-en uittrekken. Het wordt ook afgeraden om je arm de eerste dagen na een borstoperatie hoger te tillen dan schouderhoogte. Een sportbeha is daarom moeilijk uit te krijgen.

Een groot nadeel van het gebruik van zwachtels en verband is dat het afzakt. Het voordeel van postoperatieve compressiekleding is dat het druk uitoefent dankzij speciale compressiezones voor het beste resultaat. Compressiekleding vermindert de zwelling en daarmee de pijn, en laat de littekens mooier én sneller genezen.

Maagverkleining gehad? Succes met de armlift, de buikwandcorrectie en liposuctie


Dr. Jean-Bart Jaquet

Plastisch chirurg Dr. Jean-Bart Jaquet, verbonden aan het Maasstad Ziekenhuis, doet veel corrigerende operaties na maagverkleiningen, zoals buikwandcorrecties, mediale armliften, mediale beenliften en borstliften.

De arts geeft aan: ‘Een drukverband zakt altijd af of je moet het fixeren met veel tape, maar dat maakt het afhalen van het verband weer pijnlijk. Verder laten wij een drukverband lang zitten wat bij een beetje wondlekkage niet hygienisch blijft. Zelf douchen wordt eigenlijk bijna onmogelijk met een drukverband om beide armen.

‘Speciale compressiemouwen blijven perfect op hun plaats zitten. Je kunt ze makkelijk afdoen voor het douchen en door de gelijkmatige compressie wordt voorkomen dat vocht zich gaat ophopen. Door het voorkomen van zwellingen ervaren patiënten ook minder pijn.

emdawear

Een compressiepak van Emdawear

‘Verband gaat ook kriebelen’ vervolgt Dr. Jaquet, ‘en het geeft uiteindelijk ook niet de gelijkmatige druk die je voor langere tijd wilt hebben.’ Bij de meeste corrigerende operaties adviseert hij de goed aansluitende compressiekleding gedurende 6 weken te dragen.

Drukpunten op de juiste plek
 


‘Eigenlijk vind ik het langdurig dragen van postoperatieve compressiekleding een vereiste bij de mediale armlift, mediale beenlift en liposucties. Het te vroeg stoppen van compressie leidt vaak tot meer pijn en het ophopen van vocht met uiteindelijk een hoger risico op complicaties. Ook na borstoperaties (borstlift, borstverkleining, borstvergroting en borstreconstructie bij borstkanker patiënten) is het gebruik van een compressiebeha noodzakelijk. Het draagcomfort van een compressiebeha is groot.

‘Het is een must, vind ik’

Dr. Jean-Bart Jaquet adviseert bij een consult voor een mediale armlift, mediale beenlift en liposucties altijd compressiekleding. ‘De patiënten verwijs ik door naar EmdaPlast, waar de begeleiding wordt geboden bij het bepalen van de het juiste product en de juiste maat. Ik geef de benodigde compressiekleding vaak kosteloos erbij als extra service. Ik vind het dragen ervan bij bovenstaande indicaties essentieel.’

Wat vinden gebruiksters Monique en Hannie ervan? Zij vertellen over hun ervaringen…


Monique heeft jaren te kampen gehad met obesitas en besloot uiteindelijk een maagverkleining te ondergaan. Vaak houd je, nadat je vele kilo’s kwijt bent, een huidoverschot. Zo hield Monique hele zware, verslapte bovenarmen over en besloot om een correctie van beide bovenarmen te ondergaan. Ze kreeg twee operaties, waarvan de tweede een corrigerende van de eerste operatie was.

Compressiemouwtjes type Marena

‘Als ik had geweten hoeveel steun dit geeft…..’
 


‘Na de eerste operatie droeg ik nog zwachtels als drukverband. Als ik toen al had geweten hoeveel comfort en pijnvermindering speciale compressiemouwen zouden geven, had ik mogelijk veel minder complicaties gehad, vertelt zij ons.

Snellere genezing
 


‘Nadat ik vorig jaar november een corrigerende operatie van mijn bovenarmen onderging, ben ik meteen de compressiemouwen gaan dragen. Wat een comfort gaf dat! De wonden gingen sneller dicht, ik had minder zwellingen en het gaf mij ook veel steun. Ik moet helaas binnenkort weer aan een van de armen worden geopereerd maar ik ben nu gewapend met mijn compressiemouwen.

‘Wat een comfort na mijn borstamputatie’
 


Ook Hannie is erg blij met de compressiekleding die haar werd aanbevolen na haar borstamputatie als gevolg van kanker. ‘In het ziekenhuis werd mij door de mammacare verpleegkundige de compressiebeha type Mary aanbevolen. Ik had nogal een groot wondgebied door de operatie en dan ligt zwelling door wondvocht op de loer. Ik was erg blij met het advies van de mammacare verpleegkundige.

‘Ik hoor van lotgenoten dat wordt gezegd: draag maar een sportbeha, maar ik moet er niet aan denken. De Mary draagt zoveel comfortabeler, is zachter, niet knellend en geeft alleen druk waar dat nodig is. Ook ’s nachts kan ik hiermee goed slapen.

‘Deze compressiebeha is meteen een mooie prothese beha’
 


‘Het mooie aan de Mary beha zijn de zakjes aan de binnenkant,’ vervolgt Hannie. ‘Er kunnen tijdelijke zachte protheses in. Ik ben bijna 4 maanden na de borstamputatie nog steeds blij met mijn Mary en de zachte vulling van de tijdelijke protheses.’

Ook zo fijn: het compressievest als er een grotere wond is
 


Toen Hannie na de borstamputatie ook nog okselklieren moest laten verwijderen, is haar het compressievest genaamd Sophia geadviseerd. Haar ‘Mary’ en haar ’Sophia’ waren een geschenk uit de hemel!

Het speciale compressievest kan de ontstane zwelling nog meer reduceren. Hannie: ‘Als dat optreedt, is het altijd spannend: kun je het onder controle houden met je compressiekleding of moet de wond toch in het ziekenhuis worden gedraineerd. Gelukkig hielp het vest om dit te voorkomen.’

Je kunt deze direct in de webshop van Emdaear bestellen
 


Na advies te hebben ontvangen van een speciale adviseuze bij Emdaplast over de juiste beha en maat, heeft Hannie de Mary beha en het Sophia vest besteld via de webshop. Het is erg prettig dat dit bedrijf een webshop heeft, vertelde Hannie.

Weet je dat ik compressiekleding nog steeds draag?
 


Hannie is zo blij met haar compressiekleding dat zij de beha bijvoorbeeld nog steeds draagt als gewone beha. Wanneer ze gaat sporten doet zij haar Sophia aan.

Ben jij benieuwd welke compressiekleding er allemaal te koop is? Bezoek dan eens de webshop van EmdaWear.

De voordelen van compressiekleding op een rij:

  • sneller en pijnlozer herstelproces
  • mooiere littekengenezing
  • uitstekend draagcomfort
  • naadloze compressiekleding
  • juiste compressiezones
  • huidvriendelijke materialen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met EmdaPlast.

Lees ook deze artikelen over nieuwe cosmetisch medische producten:

Zorgt een echo voor minder problemen bij injecteren van fillers?

$
0
0

Wel of geen echo gebruiken bij het injecteren van fillers? Het is de hamvraag voor cosmetisch artsen, nu het aantal problemen met injectables hand over hand toeneemt en vooral de grootste probleem-oplos-kliniek in ons land, gezeteld in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, overuren draait. Monique Lindeboom sprak met arts Leonie Schelke en Katja Stultiens van Galderma, een leverancier van onder meer injectables.

Echo: goede oplossing of schijnveiligheid?

In het Erasmus Medisch Centrum zijn de cosmetisch artsen Leonie Schelke, Tom Decates en dermatoloog Peter Velthuis met niets anders bezig dan de complicaties van oude, inmiddels verboden, fillers als siliconen en Bio-Alcamid, op te lossen en ook de ontstekingsproblemen met moderne hyaluronzuurfillers aan te pakken.

Zij zweren bij het gebruik van echo. Niet alleen om de oude fillers in de huid op te sporen, maar ook om het als geleiding te gebruiken bij het injecteren van fillers: zo dat je ziet waar je het in de huid inbrengt. Toch is de Nederlandse Vereniging Cosmetische geneeskunde (NVCG) een andere mening toegedaan. Het stelt dat het gebruik van echo alleen schijnveiligheid biedt.

Leonie gebruikte echo al jaren bij spataderbehandeling

De voorliefde voor het gebruik van een echo tijdens medische behandelingen is niet nieuw voor Schelke; ze werkte er al jaren mee bij de behandeling van spataderen.

“Met een echo kun je al die vaten zien”, legt ze uit. “Je ziet hoe een vat loopt, of er een arterie met een ader verbonden zit, of er een afwijkend vat loopt en hoe dat loopt. Je ziet alles. Voordat we een echo hadden, hadden we alleen zo’n doppler apparaatje. Je luisterde en wist of een vat lekte of niet, maar verder wist je niks. De echo was een enorme vooruitgang en nu doet geen dokter nog een spataderbehandeling zonder echo.”

Links cosmetisch arts Leonie Schelke, rechts Katja Stultiens van Galderma

Verschoven filler

Toen ze bijna een decennium geleden samen met cosmetisch arts Peter Velthuis in het Erasmus MC in Rotterdam een spreekuur voor complicaties door fillers begon, eerst één keer per week, inmiddels drie keer per week, nam ze de echo mee. Ze kan er als met ware mee in en onder de huid kijken, om zo de problematische filler nauwkeurig op te sporen.

“Je ziet bijvoorbeeld of een filler is verschoven”, zegt Schelke. “Als je een filler onder een spier plaatst dan kan die filler opschuiven door de spier te gebruiken. Je kunt een abces zien. Je ziet of er onder een ontsteking nog een pocket zit. De echo heeft echt toegevoegde waarde.”

Oude fillers die indrogen

Veel complicaties die Schelke en Velthuis tijdens het spreekuur zien, zijn het gevolg van oude, inmiddels verboden permanente fillers zoals Bio-Alcamid. Ze zijn destijds weliswaar uitvoerig getest, maar blijken jaren later toch voor aardig wat ellende te zorgen; door osmose (een biologisch proces) trekt de huid het vocht uit de filler waardoor deze indroogt. Daar reageert het immuunsysteem op, met alle gevolgen van dien.

13% van de problemen is met hyaluronzuur – door verkeerd inbrengen

De huidige generatie fillers, veelal gebaseerd op hyaluronzuur, zijn niet permanent en hebben daardoor dit probleem niet. “Hyaluronzuur breekt na verloop van tijd af en is dan in principe verdwenen”, zegt Schelke. “Al weten we niet of er op lange termijn toch nog effecten zijn en wat die dan zijn. Dat is nooit onderzocht. Dat hoeft niet van de wetgeving dus dan doet niemand het.”

Toch is zo’n 13% van de complicaties die Schelke en Velthuis zien door fillers op basis van hyaluronzuur maar dat zijn met name technische complicaties: de fillers zijn verkeerd geïnjecteerd.

Als filler in een bloedvat komt

In het ergste geval ontstaat er een fillernecrose, waarbij er letterlijk gaten in de huid vallen. Dat gebeurt wanneer een filler per ongeluk in een bloedvat wordt geïnjecteerd, waardoor het achterliggende weefsel geen bloed meer krijgt. Zo’n fillernecrose begint heel onschuldig met wat kleine witte plekjes en wordt daarna rap erger.

Oplossen met hyaluronidase

“Necrose door hyaluronzuur kun je voorkomen door hyaluronidase te injecteren, waardoor de filler oplost”, zegt Schelke. “Maar dan moet je eerst uitzoeken waar de filler precies zit. Tot nu wordt om het uur hyaluronidase geïnjecteerd in het gebied, in de hoop dat het zo doordrenkt wordt dat de filler oplost. Met de echo zie je echter precies waar dat verstopte, geblokkeerde vat zit. Je kunt dan gericht hyaluronidase injecteren waardoor de filler direct oplost en het probleem is verholpen.”

Meerdere soorten injectables gehad? Echo maakt het zichtbaar

Schelke zou het spreekuur voor complicaties niet kunnen draaien zonder gebruik te maken van een echo. De echo laat precies zien wat er in een gezicht aan de had is: “Ik zie je huid, ik zie je spieren, ik zie je operaties. Ik zie jou, zoals je nu bent. Ik zie je voorgeschiedenis aan fillers. Alles wat je tot nu toe gedaan hebt, behalve als het opgelost is. Ik zie je anatomie, ik zie hoe jouw vaten lopen. En ik zie waar het probleem zit en ik kan het met behulp van de echo beter oplossen.”

Filler op filler stapelen is risicovol

Schelke is er een voorstander van om de echo niet alleen te gebruiken bij het oplossen van problemen met fillers, maar ook in het voorkomen van die problemen. “Bijvoorbeeld bij het injecteren van een filler op basis van hyaluronzuur in de mondhoeken”, legt ze uit.

“Het kan gebeuren dat daar al een hele oude permanente filler zit, die de patiënt is vergeten. Als je daar een filler op basis van hyaluronzuur overheen legt krijg je hele vervelende complicaties. Als je eerst met de echo kijkt zie je die oude filler zitten en dan weet je dat je daar geen filler moet injecteren. Zo voorkom je problemen.”

Dat geldt ook als iemand een operatie in het gezicht heeft gehad. Door een operatie kunnen slagaders heel anders lopen en heel dicht onder de huid zitten. “Voor je het weet prik je er dan in”, zegt Schelke. “dus is het handig als je eerst met de echo kijkt.”

Voorzichtig werken op de slapen

Een andere gevaarlijke zone zijn de slapen, een plek waar veel mensen een filler willen omdat dat een mooie ooglift geeft. Maar op de slapen lopen meerdere slagaders. Niet alleen dat, ze lopen niet bij iedereen hetzelfde; grofweg zijn er vier varianten. Een arts kan nooit weten welke variant de cliënt heeft. En dat kan gevaarlijk zijn; als een filler in zo’n slagader wordt geïnjecteerd, op die plek, dan kan de cliënt blind worden. En dat is onomkeerbaar.

Hoe lopen de bloedvaten?

“Als arts kun je alleen met een echo zien hoe die slagaders lopen”, zegt Schelte. “Daarom is zo’n echo zo nodig. Ongelukken gebeuren weliswaar niet vaak, maar je zult maar net die ene zijn! Ik zou het liefst bij alle cliënten een echo willen gebruiken. En waarom niet? Het kost maar één minuut. Maar vooralsnog is dat toekomstmuziek.”

Wetenschappelijk bewijs ontbreekt, zegt de NVCG

Dat klopt, zo weten we, want de beroepsgroep wil vooralsnog niet mee. Nadat het Algemeen Dagblad op 20 oktober 2018 een artikel publiceerde over echo-gebruik bij fillers, verstuurde de beroepsvereniging NVCG een persbericht, waarin voorzitter Dr. Catherina Meijer zei:

“Zoals elke beroepsgroep juicht ook de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde nieuwe ontwikkelingen en innovaties voor verbetering van het medisch handelen toe en omarmen wij nieuwe technieken die zich bewezen hebben. Het nut en/of de noodzaak van het zogenaamde echo-onderzoek van het gezicht voorafgaand aan fillerbehandelingen – zoals beschreven in de publicatie – is niet wetenschappelijk bewezen. Om die reden heeft dit geen plaats in de dagelijkse praktijk.”

Niet gedetailleerd genoeg

Volgens de NVCG biedt het echo-onderzoek met dit doel slechts een gevoel van schijnveiligheid. In het persbericht wordt verklaard: “Echobeelden zijn namelijk niet gedetailleerd genoeg om kleinere bloedvaten te zien, terwijl fillerinjecties om en nabij die kleinere bloedvaten ook complicaties kunnen veroorzaken.

“Echo voorafgaand aan fillerbehandelingen zou derhalve een onterecht gevoel van veiligheid kunnen geven. Goede kennis van anatomie en weten hoe te handelen bij een complicatie staat wat de NVCG betreft centraal en is daarom continu een aandachtspunt bij (na)scholing van de erkent cosmetisch artsen aangesloten bij de NVCG.”

Niet de kleine, maar de grotere bloedvaten zijn het probleem

Schelke is het wel en niet met Meijer eens. “Dat je die kleine bloedvaatjes niet ziet met de echo is waar. Die hele kleine bloedvaten zijn ook niet het grootste probleem, het gaat vooral om de grotere vaten die je absoluut niet wil raken en die zie je heel goed.

Het klopt, wetenschappelijk bewijs moet komen

Maar verder heeft de NVCG zeker een punt. Ik kan wel roepen dat alle behandelingen met behulp van een echo moeten worden gedaan, maar dat maakt het nog niet wetenschappelijk. Ik ben het met haar eens dat er meer wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd moet worden. Voor mij is dat reden te meer om door te gaan met dit onderzoek naar het gebruik van een echo bij fillerbehandelingen.”

Echocursus

Ook is Schelke het er niet mee eens dat het gebruik van een echo alleen schijnveiligheid biedt. “Complicaties kunnen echt voorkomen worden als je met de echo kijkt. Je ziet wat je doet en juist omdat je ziet wat je doet wordt je technisch beter in injecteren. Je ziet het verloop van belangrijke vaten, je ziet eventuele oude fillers.

“Natuurlijk, je moet weten hoe je met een echo om moet gaan, je moet het leren, een training volgen. Maar schijnveiligheid? Nee. Ik vind een echo gebruiken in de dagelijkse praktijk een goed idee. Maar ik snap dat de NVCG de kat uit de boom kijkt. Het is allemaal heel nieuw wat wij voorstellen.”

Schelke is enige tijd geleden begonnen met het geven van tweedaagse echocursussen aan cosmetisch artsen. Ze ging daartoe in zee met Galderma, een farmaceutisch bedrijf dat zich richt op dermatologische oplossingen.

Enthousiaste artsen

“Galderma besloot uit enthousiasme om mee te werken aan het organiseren van deze cursussen”, zegt Katja Stultiens van Galderma. “Ik heb een dag met Leonie en Peter meegelopen op het spreekuur en was erg onder de indruk. Patiëntveiligheid en patiënttevredenheid staat bij ons hoog in het vaandel. Daarom zijn we samen met Leonie deze cursussen gaan organiseren. De artsen zijn enthousiast en ook Galderma Global vindt het ook een geweldig initiatief. Vooralsnog gaan we er dus gewoon mee door.”

Draagvlak creëren

“De artsen die de cursus gevolgd hebben, zijn er blij mee”, zegt Schelke. “Ze snappen het nut. Ze weten waar ze tegenaan lopen, kennen de risico’s, weten waar de valkuilen zijn. Maar ik besef dat ik nogal wat vraag van een cosmetisch arts. Je moet een echo aanschaffen, je moet er mee leren werken, je moet fillers leren herkennen, je moet bereid zijn het bij je patiënten te doen.”

Patiëntveiligheid

“Bovendien is er het kostenplaatje. De echo die we hier in het Erasmus MC gebruiken is erg duur, je kunt niet verwachten dat artsen die aanschaffen. Maar nu zijn er veel goedkopere maar kwalitatief goede mobiele echo/duplex apparaten, die kost zo’n € 7.000,-, of € 133,- lease per maand. Hij is compact, je plugt hem in je tablet en is erg handig in het gebruik. Maar het blijft een investering die een arts niet terugverdient. Het is alleen goed voor de veiligheid van de patiënt.”

“Ik ben erg blij dat ik samen met Galderma die cursussen kan geven. Ik werk nauw samen met Katja. We proberen er meer bekendheid aan te geven in de beroepsgroep en we zoeken publicaties.

“Ik streef er naar om uiteindelijk wetenschappelijk te bewijzen dat het wel degelijk nuttig is om fillerbehandelingen altijd met behulp van een echo te doen. Wetenschappelijk te bewijzen dat dat niet alleen complicaties kan helpen oplossen maar ook kan helpen voorkomen. Dat is iets waar ik vast in geloof; daarom gebruik ik zelf altijd die echo, niet alleen hier, tijdens het spreekuur, maar ook tijdens reguliere behandelingen. En voorlopig blijf ik die cursussen geven.”

Viewing all 163 articles
Browse latest View live