Quantcast
Channel: Operatietechnieken · BeautyJournaal.nl
Viewing all 163 articles
Browse latest View live

Amstelzijde Kliniek: schoonheid is fijn, gezond verstand een must

$
0
0

Langs een pittoreske fietsroute langs de Amstel in het dorp Ouderkerk aan de Amstel zit al bijna tien jaar de Amstelzijde Kliniek. Een vertrouwd adres voor heel veel vrouwen (en ook steeds meer mannen) voor huid- en contourverbetering. BeautyJournaal’s uitgever Monique laat je kennismaken met deze kliniek in dit artikel.

 

De Amstelzijde Kliniek ligt aan een mooi oud straatje in het landelijke dorp Ouderkerk aan de Amstel.

Vriendelijk en vakkundig

Directeur, en cosmetisch arts Hayri Hortoglu is een begrip, en ik kan ook gerust zeggen ‘ geliefd’ vanwege zijn vriendelijke karakter in combinatie met zijn vakkundigheid.

Van injectable tot laser en peeling

De Amstelzijde Kliniek biedt een breed pakket van behandelingen aan: van injectables tot laser, van peelings tot een ooglidcorrectie. En als het beter is verwijst de arts je door naar een samenwerkend plastisch chirurg voor een operatie. Dokter Hortoglu zal je nooit tegen beter weten in alleen behandelen met injectables.

Huidtherapeutisch advies

De behandelingen worden voornamelijk voor het gezicht toegepast, maar huidverbetering kan ook zeker op het lichaam plaatsvinden. De aanwezige huidtherapeute geeft hiervoor advies.

Het is de som der delen die je schoonheid bepaalt

Het DNA van de kliniek is dat de specialisten kijken naar het totaalplaatje, dus naar je hele gezicht, of indien van belang, het totale beeld van je lichaam. De praktijk wijst namelijk uit dat focus op een klein onderdeel vaak niet de tevredenheid brengt die je zoekt, vertelt Hayri Hortoglu mij.

De entree van de kliniek

Voorzichtig met Instagram-hypes

‘Het is momenteel de trend om alleen maar te focussen op onderdelen: bijvoorbeeld de ogen – met name kringen – en lippen. We zien dat sterk toenemen bij twintigers, en we zien artsen die dat als een quick win gebruiken. Ze doen trucjes, spelen in op een hype op Instagram. U vraagt, wij draaien…’.

Werken aan balans

‘Ik ben er geen voorstander van. Een gezicht is meer dan de delen, het is de som der delen. Alles in je gezicht staat in een zekere verhouding tot elkaar, verander je het een, zal je zien dat er ergens anders ook weer een ongenoegen ontstaat.

Een van de behandelkamers in de kliniek

Liever verbetering dan verandering

‘Het zijn nooit alleen de lippen of de kringen. Het kan je anatomie zijn, het kan het gevoel zijn waarmee je naar jezelf kijkt. Deze jonge vrouwen zijn op zoek naar verandering, maar eigen hebben ze verbetering nodig, en een andere kijk op hun zelfbeeld.

Kijken als een kunstenaar

‘Dat vraagt om een arts die goed in staat is om te kijken naar het totaal, zoals een kunstschilder dat doet, en zoals je ook zelf naar een schilderij kijkt: je kijkt nooit alleen naar de lippen van een portret, je kijkt naar het totaalplaatje. Wat dat met je doet, hoe dat overkomt. Zo werk ik ook.’

Aan de binnentuin grenst ook de behandelkamer voor gezichtsbehandelingen en laserbehandelingen

Terughoudend durven zijn

Hortoglu vertelt ook dat hij liever terughoudend werkt, ‘risico-arm’ werken noemt hij dat, in plaats van veel in een keer, en dat merk ik ook als ik een ochtend meeloop in zijn kliniek en het patientenspreekuur bijwoon. Ik zal hier later nog een reportage over maken.

Wie ben je?

In de Amstelzijde Kliniek is ruimte voor een gesprek, een goed gesprek. ’Soms praten we een half uur over levenszaken, het is goed. Zo krijg ik een beter beeld van mijn client, en kan ik nog zorgvuldiger mijn strategie bepalen voor een een opgefrist uiterlijk.

Je lifestyle

‘Wat ik doe als arts, moet gewoon perfect aansluiten bij wie mijn client als mens is, zowel uiterlijk als innerlijk. Ik zeg altijd: ‘Als ik niet weet hoe zij in het leven staan, kan ik het niet vertalen naar de beste behandelwens, zodat er een match is.’

Vertrouwensband

Hayri Hortoglu is er trots op dat zo’n 80% van de mensen die hij behandelt ook blijft terug komen bij hem. Ze vertonen geen ‘shop-gedrag’. Heel soms wel, als de verleiding op prijs of een locatie dichterbij niet te weerstaan is. Maar uiteindelijk keren ze terug.Om het vriendelijke karakter van de kliniek, de mensen die er werken, om de goede kijk op zaken, om de betrouwbaarheid in behandelen.

Schoonheid is fijn, gezond verstand een must

Zoals een cliënte het zo mooi verwoordde onlangs: ‘De dokter probeert te voldoen aan mijn schoonheidsideaal maar altijd met het gezond verstand in het achterhoofd.’

 


Geneveve helpt! ‘Ik plaste zeker 60 keer per etmaal, nu nog maar 20x…’

$
0
0

‘Mijn leven werd beheerst door plassen, vertelt de 49-jarige Louise die van beroep professioneel danseres en zangeres is. ‘Ik heb interstitiele cystitis, eigenlijk het tegenover gestelde van blaasontsteking. Bij blaasontsteking heb je vooral en alleen pijn bij het plassen, maar ik had de hele dag door pijn in mijn blaas die pas wegging bij het plassen.

Overactieve blaas
‘Ik heb dus een overactieve blaas. De hele dag door kleine beetjes plassen. Mijn buik- en blaasspieren zijn heel strak, dat komt door het dansen wat ik al enkele decennia professioneel doe. Ik moet leren mijn spieren los te laten. Zelfs als ik zit span ik automatisch mijn buikspieren aan. Ik had dus niet zozeer last van urineverlies, hoewel, wel bij het springen tijdens een dansvoorstelling.

‘Van alles gedaan, niets hielp. Een operatie wilde ik niet’
‘Ik heb zoveel onderzoeken gehad in het ziekenhuis, en echt van alles gedaan. Van bekkenbodemtherapie tot acupunctuur. Dat laatste hielp overigens een beetje. Ik kon Botox krijgen, maar dat wilde ik niet. Uiteindelijk kreeg ik Vesicare, een medicijn om de plasaandrang prikkel te onderdrukken. Het werkt, maar heeft veel bijwerkingen. Ik werd er duizelig en misselijk van. Geen prettige bijwerkingen tijdens het dansen.

Dermatologe Aleida Dijkstra

In behandeling bij dermatologe Aleida Dijkstra
‘Ik kwam bij toeval bij dermatoloog Aleida Dijkstra terecht. Haar man is antiaging specialist en behandelde mijn overgangsklachten met hormoontherapie.

Toen Aleida met Geneveve ging werken, stelde hij mij voor om een behandeling te ondergaan voor mijn blaasproblemen.

 

Wat houdt de Geneveve behandeling in? Het is een machine die werkt op radiofrequentie. Dit zijn warmte impulsen die de elasticiteit van de huid in de schede en rond de plasopening verbeteren.

Geneveve radiofrequentie tegen urineverlies, urine aandrang en vaginale verslapping

 

‘Ik kan echt elke vijf minuten naar de wc’
‘Ik heb al zo lang blaasproblemen, ik weet geen eens meer wanneer het begon. Ik kan echt wel elke vijf minuten naar de wc. Als ik ergens ben, lokaliseer ik altijd eerst de wc en zorg altijd dat ik er een beetje in de buurt van blijf. Heel vervelend, als je weet dat een toilet zo nodig hebt, terwijl ze vaak helemaal niet zo schoon zijn.

‘Ik ging steeds minder drinken, niet gunstig, als danseres’
‘Het bracht me in een vicieuze cirkel. Ik dronk bijvoorbeeld steeds minder, en al helemaal voorafgaand aan een dansvoorstelling. Niet slim natuurlijk, want je verliest veel vocht. Door het vochtgebrek werd mijn urine heel geconcentreerd en dat ging de blaaswand nog meer irriteren.

‘Ik slikte pillen om de plasaandrang te onderdrukken, maar ze hadden bijwerkingen’
Aleida gaf aan dat mijn probleem aangepakt kon worden, maar 100% zekerheid kreeg ik niet. Ik greep het aan, ik was zo klaar met het slikken van die pillen. De behandeling zelf was super relaxed. Zowel een stukje vagina wordt van binnen behandeld, als de opening van de blaas, en dat laatste gaf wel een brandend gevoel.

‘De eerste weken ervaarde ik niets, en ineens na enkele maanden werd het rustig….’
‘De eerste dagen erna had ik ook een wat brandend gevoel in de blaasomgeving. De ebte weg. Maar in de weken en eerste maanden erna was mijn probleem nog niet minder geworden. Het gekke was dat ik mezelf er ineens op betrapte na drie tot vier maanden dat ik minder vaak plas aandrang had. Ik slikte nog altijd Vesicare en ben dat toen ook gaan afbouwen. Ik voelde gewoon uit mezelf minder pijn.

‘Mijn huisarts wilde er niets van weten, ik ben op eigen initiatief deze behandeling aangegaan’
‘Nee, ik heb dat niet eens met mijn huisarts overlegd. Ik vind mijn huisarts niet toegankelijk. Zij was er ook op tegen dat ik de Geneveve behandeling ging doen. Ze vertrouwde het niet, vond het onduidelijk of er bijwerkingen zijn. Ik heb haar later wel verteld hoe ik de behandeling ervaren heb, maar ze staat er weinig voor open. Alleen als zij zelf ergens in gelooft, is ze toeschietelijk. Als dit op verwijzing zou moeten gebeuren, had ik die brief ook niet gekregen. Gelukkig kon ik zelf beslissen.

‘Ik ben gestopt met de medicijnen’
Ik ben nu bijna een jaar verder. Het blaasprobleem is nog niet helemaal over. Maar het is voldoende om volledig te stoppen met de medicijnen. Ik ga nog zo’n 20 keer per etmaal naar de wc. Dat is zo ongelofelijk veel minder!

‘De kinderpo staat nog altijd in mijn auto, maar het plassen beheerst niet meer mijn leven’
‘Mijn leven wordt niet meer door plassen beheerst. Ik had standaard een kleine kinderpo in mijn auto die ik onder mijn billen schoof als ik moest plassen, om maar te voorkomen dat ik naar die gure toiletten bij benzinestations moest gaan. Je wordt zo inventief. Hij blijft in de auto, maar echte noodzaak is het niet meer.

‘Ik durf weer naar popconcerten…zonder dat de wc direct in de buurt is’
‘Ik ga binnenkort voor het eerst weer naar een concert. Ik heb er vertrouwen in. Drie uur lang in een arena staan zonder toiletbezoek. Het lukt. Het is zo’n opluchting. Ik voel me een stuk vrijer, echt.

‘Ik mag nog een keer terugkomen voor behandeling, maar ik kijk het nog even aan. Ik heb zoveel geprobeerd. Ik ken mijn lichaam, mijn reacties. De uitkomst van deze behandeling heeft me positief zo overvallen. Ik hoop echt dat andere vrouwen mijn verhaal ter harte nemen.’

Tot slot: hoe kan deze radiofrequentiebehandeling van Geneveve ook de aandrang om te plassen verminderen en niet alleen urine verlies voorkomen? Dermatologe Aleida Dijkstra: ‘We weten dit nog niet precies, het wordt verder onderzocht. We vermoeden dat niet alleen toename van collageen en elastine, maar ook toegenomen circulatie en effect op cellen waaronder zenuwcellen, verbetering van plasaandrangklachten kan geven.’

 

  • Wil jij meer weten over de mogelijkheden met Geneveve? Heb je vragen over jouw specifieke probleem of gerelateerde vragen aan de dermatologe? Mail ons via het contactformulier en we zorgen ervoor dat Aleida Dijkstra jou persoonlijk antwoordt.
  • Lees meer over dokter Aleida Dijkstra op haar website.

Cellfina: is dit het echte antwoord op behandeling van cellulite?

$
0
0

Cellfina behandeling van cellulite.

Zo’n 85 tot 90% van de vrouwen ontwikkelt cellulite na de puberteit. En dat gebeurt bij vrouwen wereldwijd, dik en dun, ongeacht hun huidkleur, maar opvallend meer bij Kaukasische (blanke) dan bijvoorbeeld Aziatische vrouwen.

Hoewel cellulite geen ziekte is (cellulitis is dat wel, een ontstekingsreactie gepaard gaande met vochtophopingen, roodheid, zwelling en pijn) vinden wij het cosmetisch zeer storend. We leven ermee als vrouwen, maar we willen er vooral vanaf!

 

Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat zo’n groot probleem nog maar zo weinig wetenschappelijk onderzocht is, waardoor er ook heel weinig nuttige behandelingen worden aangeboden.
Er is iets nieuws, Cellfina, een methode waarmee bindweefselstrengetjes die samengeklonterde vetcellen vasthouden, los worden gemaakt. Ik ga je er alles over vertellen!

Maar eerst even terug naar de basis, want wat is cellulite nu eigenlijk, hoe ontstaat het, hoe herken je het?

Het is een probleem dat zich afspeelt rond onze vetcellen en in het bindweefsel. Vrouwen moeten vanwege hun vermogen om baby’s in de buik te laten groeien extra energieopslag mogelijkheden hebben. Deze zitten voornamelijk in de buikstreek, heupen, billen en bovenbenen – in de buurt van het ongeboren kind.
Zijn bij mannen de bindweefselstrengen kriskras georganiseerd waardoor de vetcellen strak op hun plaats blijven, bij vrouwen liggen ze verticaal, waardoor ze makkelijker meeveren met de uitdijende cellen.

De rol van oestrogeen

Binnen dat ruim bemeten netwerk kunnen onder invloed van met name het vrouwelijke hormoon oestrogeen klontertjes ontstaan, en deze duwen tegen het zachte bindweefsel en de bindweefselstrengen. Deze strengetjes bewegen zich open door het subcutane weefsel naar de dermis en ze verstijven door de spanning erop. Hierdoor trekken ze de dermis naar beneden. Aan de buitenkant van de huid wordt het zichtbaar als kuiltjes, ofwel cellulite putjes. En dit neemt ook nog eens toe naarmate je ouder wordt omdat de huid verslapt en de bindweefselstrengen verharden. Oestrogeen stimuleert vetaanmaak, waar testosteron vetafbraak stimuleert.

Vrouwen nemen in de cellen veel meer vet op

Maar er is meer. Ook de opname en afgifte van vetstoffen is bij ons vrouwen anders geregeld. Op elke cel zitten receptoren, ontvangers die ervoor zorgen dat een bepaalde boodschap in een cel wordt uitgevoerd. Zo zijn er alfareceptoren die na prikkeling voor extra vetproductie zorgen en bèta die weer voor afbraak van dat vet zorgen.

Bij vrouwen staan tegenover elke bètaeceptor wel negen alfareceptoren, bij mannen is de verhouding 1 op 1. Mannen die oestrogeentherapie krijgen tegen prostaatkanker, kunnen ook in enige mate cellulite ontwikkelen.

Complexe toestand van de huid

Cellulite is een heel complexe toestand in de huid, waarbij niet alleen vet celstofwisseling en de bindweefsel conditie een rol spelen, maar ook de aan- en afvoer van vocht minder goed gereguleerd is en het netwerk van fijne vaatjes onder druk komt te staan. Het zorgt voor een verstopping van het metabolisme van en rond de cellen en het uit zich als een, in gevorderd stadium, een matrasachtige (gecapitonneerde), ‘verstikte’ huid.

Het geheim van de bindweefselstrengen

Subcision, ofwel het onderhuids losmaken van fibreuze bindweefselstrengen, is een hele interessante methode voor de behandeling van de cellulite. Net als een elastiekje onder spanning veert de behandelde huid terug, met een gladde huid als gevolg. Cellfina is de enige methode waarmee dit gebeurt. Het vindt plaatst onder lokale verdoving en altijd door een bevoegd arts.

Hoe werkt Cellfina?

Op de huid wordt zorgvuldig afgetekend waar de putjes zich bevinden zodat de gebiedjes erom nauwgezet behandeld kunnen worden. Vervolgens wordt er een speciaal vacuüm zuigende kop op de huid gezet en een verdovende vloeistof ingespoten

Vetcellen bevrijden

Dezelfde vacuüm applicator wordt vervolgens gebruikt om met een klein mesje heel voorzichtig de bindweefselstrengen door te breken. Dit gebeurt op 6 mm of 10 mm diepte in de huid. Omdat de huid verdoofd is voel je er nauwelijks tot niets van. Je hoort alleen het apparaatje werken. Het meest gevoelig is het inbrengen van de verdovingsvloeistof in het gebied.

De dagen na behandeling

In de dagen na behandeling zul je stijfheid en zwelling ervaren en ontstaan er blauwe plekken. Zitten zal even lastig zijn, en liggen des te prettiger. De zwellingen en blauwe plekken trekken na verloop van tijd weg. Houd er wel rekening mee dat blauwe plekken drie tot 4 weken zichtbaar blijven. Daarna kunnen lichte huidverkleuringen nog even zichtbaar blijven. Direct na de behandeling wordt het gebied ingezwachteld, dit verband houd je 24 uur eromheen.

Tevredenheidsscore

93% van de patiënten is na drie jaar nog steeds tevreden. Daarmee overtreft Cell na de tevreden- heidsscores van alle andere cellulite-behandelingen. 1,2

  1. Kaminer MS, Robinson D, Coleman WP 3rd, et al. Multicenter Pivotal Study of the Safety and E ectiveness of a Tissue Stabilized-Guided Subcision Procedure for the Treatment of Cellulite: 3 Year Update. Abstract AAD Conference 2016. 45 patients completed 3 year follow-up. 2. Data collected from realself.com, November 2016.

Een van de weinige wetenschappelijk bewezen methoden

De Cellfina methode wordt als een van de weinige geroemd in de wetenschappelijke literatuur om haar werkzaamheid en duurzaam effect: een eenmalige behandeling geeft bij milde tot ernstige cellulite zeker drie jaar resultaat. Cellfina heeft ook de Amerikaanse FDA-goedkeuring gekregen op veiligheid en geclaimde effectiviteit.

Jouw kans, om eindelijk verlost te worden van je bobbelige huid!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Cellfina.

PQC NLNL 2151 SEP18

Artsen Jani en Job, van Falck Clinic, over de gecombineerde aanpak van cellulite



$
0
0

Falck Clinic is gespecialiseerd in cellulite behandelingen.

Cellfina is op dit moment de mooiste en meest doeltreffende behandeling tegen cellulite putjes. Ze verdwijnen in 80% van de gevallen. Bekijk deze videoreportage met Esther van BeautyJournaal nog maar eens bij dermatoloog Jonathan Kadouch.

Hoe ontstaan putjes?

De zichtbare putjes op benen en billen worden veroorzaakt door de onderliggende bindweefselstrengen in de huid. De bindweefselstrengen verbinden de huid met het onderliggende weefsel, waardoor vetcellen in compartimenten worden verdeeld.

De strengen staan loodrecht op de huid en trekken de huid naar beneden. Op deze manier duwen de vetcompartimenten zich naar boven, waardoor er een putjes oftewel een zogenaamde sinaasappelhuid ontstaat.

Combinatiebehandelingen bij bobbelige benen en billen aan te bevelen

Cosmetisch artsen Jani van Loghem en Job Thuis van de Falck Clinic in Amsterdam werken al geruime tijd tot volle tevredenheid met Cellfina. Ook combineren ze de behandeling met bijvoorbeeld injectables voor extra resultaat. In dit artikel vertellen ze erover.

vlnr: Jani van Loghem en Job Thuis

De Falck Clinic is gespecialiseerd in injectables, maar omdat de artsen een holistische benadering van schoonheid volgen, bieden ze ook liposuctie, Ulthera ultrasound en Cellfina behandelingen aan voor de aanpak van cellulite en overtollige verhogingen.

De doeltreffendheid van Cellfina bij putjes: 1x behandelen en tenminste drie jaar effect

Job Thuis vertelt: ‘We merken dat er veel vraag is naar een effectieve en langdurige cellulite behandeling. Wanneer patiënten op consult komen voor Cellfina horen we vaak dat ze geen idee hadden dat er een behandeling was die zo effectief was en waarbij je maar 1x behandeld hoeft te worden.

De meeste ervaring Falck Clinic is met Cellfina begonnen in het najaar van 2016. Jani van Loghem vertelt: ‘We hebben dus al ruim 2,5 jaar ervaring met deze behandeling. We zijn als eerste kliniek in Europa begonnen met de techniek en zijn dan ook 1 van de Centers of Excellence voor Cellfina. Weet je dat we zelfs het eerste centrum buiten de VS waren?

Waarom is cellulite zo complex, met meerdere oorzaken?

‘De aanpak van cellulite is complex’, vervolgt hij, ‘en daarom bieden we ook combinatie behandelingen aan. We werken met Cellfina, en liposuctie, maar ook met lipolaser, en met injectables als Radiesse Dilute en Ulthera met ultrasound, om de huid te verstevigen en te verstrakken.’

Drie hoofdoorzaken

Het probleem van cellulite is op te delen in 3 hoofdoorzaken, zo leggen de artsen uit. Er is sprake van:

  • Intrekkingen van bindweefselstrengetjes (Cellfina behandelt dit),
  • Een teveel aan vet (liposuctie en/of laserlipolyse behandelen dit)
  • En er is sprake van huidverslapping (laserlipolyse, verdunde Radiesse of Ulthera behandelen dit)

Eindelijk is er een gecontroleerde manier

Volgens Job Thuis is Cellfina juist zo mooi om op de bindweefselstrengetjes te werken. ‘Het weghalen van putjes was altijd het meest moeilijk om gedaan te krijgen op een heel gecontroleerde manier.

Nu kunnen we ze heel secuur doorsnijden, waardoor de huid terugveert, en het putje verdwijnt. ‘Tijdens een liposuctie maakten we handmatig wel eens wat putjes los en plaatsten we wat vet in de putjes, maar vaak met tegenvallend resultaat. Als er veel cellulite aanwezig was, was dit ook geen optie.’

Job aan het werk

Vrijwel alle vrouwen willen ervan af

Marktonderzoek toont aan dat 85% van alle vrouwen cellulite heeft, en een groot deel daarvan (80%) zit er ook echt mee. 98% Van de vrouwen wil er echt iets aan doen, dus de vraag naar hulp is eigenlijk gigantisch. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Global Cellulite Survey of 1,318 women, conducted by Harris Poll for Merz, 2015’.

Ook verslapping behandelen

Tot op heden heeft de Falck Clinic 30 behandelingen gegeven en volgens de artsen zijn de cliënten erg tevreden met het resultaat. Net zoals onze schoonheidsspecialiste Esther van Gent uit ons testteam dus ook (bekijk de video van haar behandeling hier)!

Jani: ‘Alleen de eerste 2 patiënten waren wat minder tevreden omdat we toen nog niet uitlegden dat je na de Cellfina behandeling geen strakke billen krijgt. Strakke billen kweek je immers in de sportschool ;-).

‘De Cellfina snijdt echt alleen de schotjes los die de huid naar binnen trekt, dus gaat de huid losser staan van het vetweefsel. Daarnaast zal door de ingreep wat collageen worden gevormd en zal er dus ook enige stevigheid ontstaan van het onderliggende weefsel.

Voor en na Cellfina

Ook vetophopingen bestrijden

‘Het consult vooraf is dus ook echt heel belangrijk en de indicatie moet juist gesteld worden. We hebben zo’n 200 consulten gedaan voor de Cellfina en uiteindelijk dus maar 30 dames behandeld. Dit zal natuurlijk ook wel met de prijs te maken hebben, maar een groot deel was helaas geen goede kandidaat, omdat er meer aan de hand was – denk aan verslapping, vet- en/of vochtophopingen.’

Wanneer ben je een goede kandidaat voor Cellfina?

Job: ‘De meeste imperfecties van de billen en de benen worden als cellulite bestempeld (of zelfs cellulitis, wat een medische term is voor een ontsteking en dus verkeerd wordt gebruikt). Ook vetophopingen en huidverslapping worden vaak als cellulite gezien. ‘Cellfina is alleen geschikt voor de putjes die veroorzaakt worden door onderhuidse bindweefsel strengen die de huid naar binnen trekken.’

Ulthera ultrasound als er sprake is van verslapping

‘Omdat het probleem vaak niet alleen cellulite is, maar een combinatie met huidverslapping, zetten we ook andere methoden in. Ulthera bijvoorbeeld, met ultrasound waarbij we ook gebruik maken van echo om heel precies te kunnen zien in welke huidlaag we werken, en daarnaast injecteren we met de collageenstimulerende injectable Radiesse.

Schaduwen op de huid geven vertekend beeld

Vaak zijn de schaduwen die mensen zien ook het gevolg van een verkeerde vetverdeling waardoor een liposuctie gecombineerd kan worden met de Cellfina. In sommige gevallen blijkt dat lipofilling ook een goede toevoeging is om de contouren en het volume van de billen te verbeteren. Hierbij wordt vet verplaatst van bijvoorbeeld de heupen, de buik, of de dijen naar de billen.

En als je over de vijftig bent, al dertig jaar cellulite hebt en ook nog een verslapte huid…wat is er dan nog mogelijk?

Jani: ‘Het begint met een gedegen en uitgebreid consult. Is er echt sprake van cellulite? Of is het oude striae dat schaduwen veroorzaken? Als de huidslapte voorop staat, dan zullen behandelingen die collageen terugbrengen een betere optie zijn, zoals een lipolaser behandeling of Ulthera behandeling. Of een behandeling met verdunde Radiesse, of een combinatie van collageen stimulerende behandelingen.

En als er ook nog sprake is van vetbultjes op de benen (lipomen)?

‘Lipomen zijn onderhuidse goedaardige vetophopingen die niets met cellulite te maken hebben, maar wel ontsierende onregelmatigheden kunnen geven. De behandeling hiervan is heel anders en houdt in dat je het lipoom in zijn geheel wegsnijdt of middels liposuctie verwijdert. Ook injectie lipolyse (het oplossen van vet met prikjes) behoort tot de opties.

En als er sprake is van vochtophopingen, wat lipodeem genoemd wordt?

‘De onregelmatigheden bij lipoedeem ontstaan meestal door een verkeerde en onregelmatige vetverdeling. Hiervoor is Cellfina niet de juiste behandeling. Het volledig uitruimen van het onderhuidse vet zal de enige optie zijn.

Als je een bindweefselaandoening zoals fibromyalgie hebt, mag je dan ook Cellfina ondergaan?

‘Ja, dat mag wel, maar je kunt je voorstellen dat het herstel pittiger zal zijn. De enige reden om een Cellfina behandeling niet uit te voeren bij de juiste indicatie, is een probleem met de bloedstolling of wondgenezing.

‘Daarnaast behandelen we ook geen vrouwen onder de 18, zwangere vrouwen, of vrouwen die borstvoeding geven. Vrouwen met een actieve huidaandoening op de plaats van behandeling of een allergie voor de gebruikte geneesmiddelen zoals het verdovingsmiddel lidocaïne kunnen we ook niet behandelen helaas.

Bekijk hier nog eens de video over de Cellfina behandeling van BeautyJournaal’s tester Esther:

 

 

Dit artikel behoort tot het Brands we Love programma met Cellfina, en wordt je zonder tussenkomst van de redactie aangeboden.

 

PQC NLNL 2318 APR19 

Beautycoach Belinda Roerig vertelt: dit zijn de 10 grootste zorgen over borstimplantaten

$
0
0

Zorgen over borstimplantaten

In Nederland zijn naar schatting zo’n 300.000 vrouwen met borstimplantaten. De meesten van hen hebben daar veel plezier van, maar een klein deel krijgt last van allerlei klachten. Er wordt veel gesproken over lekkende implantaten die er voor zouden kunnen zorgen dat je ziek wordt. Maar is dat wel zo?

We beantwoorden in samenwerking met beautycoach en huidtherapeut Belinda Roerig van Mittsu Institute in Amsterdam, de tien meest prangende vragen over problemen met borstimplantaten, die patiënten haar dagelijks stellen.

Belinda Roerig, beautycoach en huidtherapeut bij Mittsu Institute

1. Kun je ziek worden door je borstimplantaten?

Inmiddels staat vast dat ongeveer één op de driehonderd vrouwen met borstimplantaten op den duur last krijgt van allerlei klachten, zoals gewrichtsklachten, vermoeidheidsklachten, geheugenstoornissen, een drukkend gevoel op de borst, hartkloppingen, nachtzweten en huidafwijkingen; allemaal klachten zijn gerelateerd aan het immuunsysteem.

Vermoeidheid

Het is vaak erg lastig om vast te stellen wat de oorzaak van deze klachten is, aangezien ze erg lijken op klachten die zijn gerelateerd aan de overgang of een tekort aan vitamine D of vitamine B12. Vooral bij vermoeidheid denken veel vrouwen niet meteen aan hun implantaten. Er zouden dus meer vrouwen kunnen zijn die klachten krijgen door hun borstimplantaten maar zich niet realiseren dat de implantaten wel eens de oorzaak zouden kunnen zijn.

Auto-immuunklachten

Mensen met auto-immuun klachten, zoals bijvoorbeeld reuma, diabetes of MS, hebben vaker klachten; hen wordt dan ook ontraden om implantaten te nemen. Dit geldt ook als deze klachten in de familie voorkomen. Toch moet worden benadrukt dat het overgrote deel van de vrouwen met borstimplantaten in het geheel geen klachten hebben.

2. Wat kunnen borstimplantaten doen in je lichaam?

Borstimplantaten gaan zelden lekken maar kunnen wel gaan ‘zweten’. Kleine siliconenpartikeltjes van het implantaat komen dan los vanuit het implantaat en komen in de bloedbaan terecht. Naarmate een implantaat er langer zit wordt de kans groter dat dit gebeurt, zeker na tien jaar of langer.

Siliconen materialen zweten siliconen uit

Maar het kan ook eerder gebeuren. Inmiddels is aangetoond dat vrouwen met borstimplantaten meer siliconen in hun lichaam hebben, maar aangezien niet alle vrouwen met implantaten zijn onderzocht is niet helemaal duidelijk of alle vrouwen met borstimplantaten hier last van hebben. Daarnaast is ook niet volledig uit te sluiten dat de siliconen op een andere manier in het lichaam terecht gekomen zijn; siliconen worden namelijk vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld ketchup en bier. Er wordt nog meer onderzoek naar gedaan.

Je lichaam voert ze ook af

Desalniettemin is de kans erg groot dat ‘zwetende’ borstimplantaten wel degelijk de oorzaak zijn van siliconen in het lichaam. Implantaten die zijn gevuld met zout of monobloc ‘zweten’ minder, maar aangezien de omhulling van deze implantaten wel zijn gemaakt van siliconen, kunnen ook deze implantaten gaan ‘zweten’. Je lichaam voert de meeste siliconen uiteindelijk wel weer af; je plast ze uiteindelijk uit. Maar ze komen in eerste instantie terecht in je bloed, je lymfeklieren en vooral in je vet en kunnen daar erg lang blijven zitten.

3. Zijn siliconendeeltjes in je lichaam de oorzaak van de klachten?

Op siliconendeeltjes in het lichaamsvet kan het lichaam heftig reageren. Toch is het twijfelachtig of de siliconen in het lichaam de enige oorzaak zijn van de klachten die vrouwen met borstimplantaten hebben. Men heeft het altijd wel over klachten door lekkende, of beter gezegd ‘zwetende’ implantaten, maar als de implantaten eenmaal verwijderd zijn, verminderen bij 80% van de vrouwen de meeste klachten, terwijl er dan nog steeds siliconen in het lichaam zitten.

Het kan ook een afweer tegen een lichaamsvreemd object zijn, ongeacht het materiaal

Het kan heel goed zijn dat de klachten worden veroorzaakt door het simpele feit dat er een implantaat, een lichaamsvreemd voorwerp, in je lijf zit en dat je immuunsysteem daar na verloop van tijd heftig op reageert. Daarbij maakt het niet uit of het implantaat is gemaakt van siliconen of van een ander materiaal. Je immuunsysteem reageert altijd op een lichaamsvreemde stof, denk bijvoorbeeld maar aan een houten of metalen splinter in bijvoorbeeld je vinger; je lichaam reageert daar heel heftig op.

Inkapseling

Zo probeert je immuunsysteem een implantaat ook te isoleren door een kapsel eromheen aan te maken. Het lichaam kan reageren op alle soorten prothesen. Dat wordt echter niet altijd gezien; als je tachtig bent, je hebt een heupprothese en je bent altijd moe, dan zal men niet meteen denken dat dit een reactie is van het lichaam op de prothese. Desalniettemin zouden de siliconendeeltjes in het lichaam wel deels verantwoordelijk kunnen zijn voor de klachten; zo’n 20% van de vrouwen knap immers niet op als de prothese is verwijderd. Het is al bij al een complexe kwestie en meer onderzoek is zeker nodig.

4. Hoe snel kan een implantaat er uit worden gehaald bij klachten?

Dat kan heel snel, meestal binnen drie weken. Het is belangrijk om je lichamelijk en geestelijk goed voor te bereiden op de operatie, vooral als je ziek bent of heel veel angst hebt om ziek te worden. Eet gezond, rook niet, vermijd koffie, thee en alcohol voor de ingreep en probeer je zoveel mogelijk te ontspannen.

Zorg voor gezondheid

Daarnaast is het goed om extra vitamine C en multi-vitamine te nemen en de huid goed in te smeren met een aloë vera crème om de huid van de borsten in zo goed mogelijke conditie te krijgen. Dit bevordert het herstel na de operatie en gaat littekenvorming tegen. Ben je erg angstig, praat dan met een goede vriend(in), een psycholoog, of een voorlichter van de kliniek waar je geopereerd bent.

Veel vrouwen denken dat ze een tijdbom in hun lichaam hebben, maar dat is absoluut niet het geval. Je wordt niet per dag of per week zieker, het is een heel traag proces, dat meestal zelfs helemaal stil staat.

5. Wordt het kapsel dat om het implantaat zit ook verwijderd?

Niet altijd en niet altijd helemaal. Als een kapsel heel dik is dan wordt het meestal helemaal of grotendeels verwijderd.  Is het kapsel echter heel dun, en dan hebben we het over de dikte van de huid van een opgeblazen ballon, dan laat men het meestal zitten, vooral als het vastzit aan de ribben of de spieren.

Zo’n dun vliesje bevat nauwelijks siliconen en heeft dus geen effect op de klachten. Daarnaast is het erg lastig om het weg te halen; dat kan leiden tot nabloedingen, schade aan de ribben of littekenweefsel, dat weer kan zorgen voor een ingetrokken borst. En dat wil je niet.

6. Hoe snel word je weer beter?

Zoals eerder werd vermeld knapt 80% van de vrouwen op als het implantaat is verwijderd; ze voelen zich minder vermoeid en ook de andere klachten worden beduidend minder. Het duurt echter zeker een half jaar voor je verbetering merkt. Belangrijk is om na het verwijderen van de implantaten goed voor jezelf te zorgen. Eet gezond, en dan vooral veel plantaardige voeding.

Psychische gezondheid belangrijk

Kies voor kleine porties wit vlees of biologische vis en vermijdt alcohol en cafeïne in de eerste 6 weken na de ingreep. Neem dagelijks een multi-vitamine van een goed, betrouwbaar merk. Roep desnoods de hulp in van een goede diëtist. Als je je erg beroerd voelt of je bent nog steeds angstig, dan kan het zin hebben om gesprekken te voeren met een psycholoog. Maar de vuistregel is: leef zo gezond mogelijk.

Veel vrouwen knappen al op omdat ze opgelucht zijn dat de implantaten zijn verwijderd; ze piekeren minder, zijn niet meer zo angstig en slapen dus ook beter. Daardoor zijn ze al snel veel minder vermoeid.

 

7. Wordt het verwijderen van een implantaat vergoed door de verzekering?

In principe niet, tenzij een internist heeft vastgesteld dat de klachten zeker worden veroorzaakt door het implantaat. De internist moet dan een brief opstellen waarin duidelijk staat aangegeven dat er geen andere oorzaak is. Met zo’n brief is er een kans dat de verzekering de operatie vergoed.

Maar meestal moet je de operatie zelf betalen. Heb je daarentegen kapselvorming en samentrekking van de hoogste graad (Baker 4), dan wordt het verwijderen van de implantaten wel vergoed door de verzekeraar.

8. Hoe kom je er achter of je siliconen in je lichaam hebt?

Door middel van bloed- of urineonderzoek. Je weet dan echter alleen of je siliconen in je lichaam hebt, niet of die siliconen afkomstig zijn van een implantaat. Zoals eerder gezegd worden siliconen ook toegevoegd aan sommige voedingstoffen zoals bijvoorbeeld ketchup of bier. Ook veel cosmetica bevat siliconen. Ook op deze manier kun je siliconen in je lichaam krijgen.

9. Is het veilig om borstvoeding te geven als je borstimplantaten hebt?

In alle studies die tot op heden  gedaan zijn waarbij de borstvoeding werd vergeleken tussen vrouwen met en zonder borstimplantaten is er geen significant verschil gevonden in de hoeveelheid siliconen partikeltjes in de moedermelk. Een implantaat ligt meestal onder de borstspier en maakt geen contact met de melkklieren.

We gaan er vanuit dat het veilig is, maar voel je je er niet lekker bij, doe het dan niet. Vergeet echter niet dat borstvoeding veel voordelen heeft; het bouwt onder meer het immuunsysteem van de baby op.

10. Zijn de borsten nog wel mooi als de implantaten zijn verwijderd? En hoe zit dat bij een gereconstrueerde borst?

In 90% van de gevallen worden ze zelfs mooier. Borsten waar al zo’n tien jaar implantaten in zitten zijn in de regel niet meer zo heel mooi, door gewichtsschommelingen, door de overgang of door zwangerschappen.  Nadat de implantaten zijn verwijderd wordt de borst vaak bijgevuld met eigen vet en dat levert in de regel hele mooie borsten op.

Veel mooier dan een huidcorrectie, aangezien dat nog wel eens littekens op kan leveren. Het wordt lastiger als iemand ooit van hele kleine borsten naar een C of een D cup is gegaan en geen vet heeft dat gebruikt kan worden. Gelukkig krijgen dames die ooit heel slank waren en hele kleine borsten hadden op latere leeftijd toch wat vet, zodat er toch eigen vet gebruikt kan worden. Door de implantaten is de huid ook wat uitgerekt, waardoor er een mooie ronding is ontstaan die veelal behouden kan blijven. Ook is er wat meer vet in de borsten ontstaan, waardoor nieuw vet beter overleeft.

De hechting van vet

Nieuw vet hecht zich beter op reeds aanwezig vet, bij borsten die voornamelijk uit klierweefsel bestaan, sterft het nieuwe vet sneller af.  Heb je maar weinig vet of van nature erg kleine borsten dan kan het helpen om in de dagen voor de operatie een speciaal zuigsysteem te gebruiken.

Je plakt een soort schuimplastic op de borsten en zuigt met een speciaal apparaat gedurende vijf dagen acht uur per dag, steeds een half uur zuigen en een uur niet.  Dit activeert de bloedvatvorming, waardoor meer vet overleeft. Tenslotte trekt in de meeste gevallen de uitgerekte huid na verloop van tijd ook nog wat samen, waardoor de borsten weer stevigheid en vorm krijgen.

Na een borstreconstructie door kanker

In geval van een gereconstrueerde borst wordt het implantaat ook vervangen met eigen vet. Er zijn echter meerdere behandelingen nodig en in de regel is het lastig om de borst net zo groot te maken als de andere. Ook hier kan zo’n zuigsysteem uitkomst bieden; er overleeft meer vet waardoor er minder behandelingen nodig zijn. Want let wel: de verzekering vergoed ook deze behandeling niet, ook niet in het geval van een gereconstrueerde borst.

Met Micro Mohs Chirurgie wordt huidkanker heel mooi verwijderd

$
0
0

Micro Mohs chirugie bij huidkanker

We mogen met zijn allen wel een beetje meer opletten met de zon want er zit een heuse huidkanker epidemie ons op de hielen. Een op de zes Nederlanders krijgt te maken met de diagnose huidkanker.

Tegenwoordig gaan we massaal op vakantie naar de zon en dat is belastend voor onze huid. Met name de personen met een licht huidtype moeten extra opletten. Zij zullen de neiging hebben eerder te verbranden en hebben een grotere kans op het ontwikkelen van huidcarcinomen.

Inmiddels is aangetoond dat overmatige UV-straling door de zon een belangrijke oorzaak is van huidkanker, naast roken en het gebruik van sommige medicijnen.

Lees via deze link al het recente nieuws over huidkanker op BeautyJournaal

 

Wanneer naar de dermatoloog?

Heb je een gekke plek die spontaan is ontstaan, een wondje dat maar niet geneest of een bultje dat blijft groeien? Je kunt het een tijdje aankijken (een puistje trekt weer weg) maar blijft de plek bestaan dan is het verstandig om dit door de huisarts te laten beoordelen.

Is er een vermoeden van een mogelijk huidkanker? Dan kan de huisarts er voor kiezen om een biopt te nemen om het stukje weefsel te laten onderzoeken door de patholoog anatoom. De patholoog stelt de diagnose vast en zo nodig verwijst de huisarts door naar de dermatoloog voor behandeling.

In de meeste gevallen zullen mensen via de huisarts of eigen dermatoloog worden doorverwezen naar Mohs Klinieken voor een algehele huidcontrole en/of behandeling van huidkanker wanneer het gaat om een verdachte plek.

De meest voorkomende vorm van huidkanker is het basaalcelcarcinoom waarna het plaveiselcelcarcinoom volgt. De minder voorkomende maar agressievere variant van huidkanker is het melanoom.

 

Judith assisteert bij de Mohs Micrografische Chirurgie

Mohs Klinieken

Mohs Klinieken is een dermatologisch centrum met drie vestigingen in Dordrecht, Hoorn en Amsterdam. Naast de algemene dermatologie worden ook spatader- en cosmetische behandelingen uitgevoerd maar met name Mohs Micrografische Chirurgie is binnen Mohs Klinieken het speerpunt.

Dr. Frederick Mohs, een Amerikaanse chirurg heeft in de jaren 40 de Micro Mohs Chirurgie (MMC) ontwikkeld, een weefselbesparende operatie waarmee huidkanker behandeld kan worden.

Dr. Frederic Edward Mohs

In 2018 heeft Mohs Klinieken het 10-jarig jubileum mogen vieren. Met trots mag ik vertellen dat ik deel uit maak van het grootste centrum van Europa waar deze Mohs-operaties worden uitgevoerd. Mohs Klinieken voert jaarlijks maar liefst 2000 Mohs-operaties uit.

Lees via deze link al het recente nieuws over huidkanker op BeautyJournaal

 

Mohs Micrografische Chirurgie

Niet elke kwaadaardige plek is een indicatie om te behandelen middels MMC. Basaalcelcarcinomen en plaveiselcelcarcinomen zijn een indicatie mits zij zich bevinden in de “H-zone” in het gelaat.

Het voordeel van MMC is dat er weefsel besparend wordt geopereerd. Zo min mogelijk gezonde huid wordt weggenomen. Tevens is de kans op recidieven, de kans dat de huidkanker terugkomt, vele malen kleiner dan bij conventionele, gebruikelijke excisie.

Na het ontvangen van een verwijsbrief van de huisarts of eigen dermatoloog wordt de patiënt gebeld om een intake in te plannen. De patiënt komt op het spreekuur van de dermatoloog of physician assistant waarbij de te behandelen plek bekeken wordt, meestal middels een dermatoscoop, een sterke loep.

Belangrijke gezondheidsvragen worden gesteld en uiteraard krijgt de patiënt alle informatie over de operatiedag. Mohs klinieken vindt het belangrijk dat de patiënt goed wordt geïnformeerd voorafgaand aan de operatie.

Mohs Klinieken heeft een app ontwikkeld “mijn mohs-operatie”. Wanneer een basaalcelcarcinoom is vastgesteld kan middels deze app bekeken worden of er een indicatie bestaat voor een Mohs operatie.

De operatie; stap voor stap huidkanker de baas

In tegenstelling tot de conventionele, gebruikelijke excisie, wordt bij de Micro Mohs Chirurgie het weefsel zo krap mogelijk verwijderd om de gezonde huid rondom de kwaadaardige plek te besparen.

Wanneer het weefsel verwijderd is wordt dit ter plekke bewerkt door de analist om vervolgens nagekeken te worden onder de microscoop.

Tijdens het bewerken en nakijken van het weefsel, wat zo’n 1,5 uur duurt, neemt de patiënt plaats in de huiskamer tot de uitslag bekend is. In de huiskamer kan de patiënt bijkomen, lezen of werken op de laptop totdat de uitslag bekend is. Koffie en thee is beschikbaar en de lunch wordt tijdens de operatiedag verzorgd.

Lees via deze link al het recente nieuws over huidkanker op BeautyJournaal

 

Als blijkt dat het huidkanker niet geheel verwijderd is wordt waar nodig opnieuw geopereerd en het weefsel gecontroleerd. Dit herhaalt zich totdat de huidkanker in zijn geheel verwijderd is.

Patiënten moeten er rekening mee houden dat de behandeling een dag in beslag kan nemen.

1) Incomplete excisie, de plek is niet in zijn geheel verwijderd

2) Conventionele excisie, gezonde huid wordt naast de te behandelen plek weggenomen

3) Mohs Micrografische Chirurgie, gezonde huid rondom de te behandelen plek wordt bespaard

Als blijkt dat de hele plek verwijderd is zal de wond gesloten worden. Dit kan op verschillende manieren en is afhankelijk van de locatie en grootte van de wond. Op de website van Mohs Klinieken zijn voor- en na foto’s te zien. Let op, op deze foto’s zijn open operatie wonden te zien en kunnen als schokkend worden ervaren.

De genezing

Na de operatie wordt gedurende twee dagen een stevig drukverband aangebracht om een eventuele nabloeding tegen te gaan. Nazorgadviezen worden met de patiënt besproken en op papier meegegeven zodat de informatie thuis rustig nagelezen kan worden.

Na ongeveer een week vindt een controle en eventueel het verwijderen van de hechtingen plaats. Het geven van voorlichting betreft wondzorg door de doktersassistente en het opvolgen van adviezen door de patiënt is hierbij belangrijk voor een spoedige wondgenezing.

Na 4-6 weken ziet het geopereerde gebied er vaak een stuk fraaier uit, echter duurt het ruim een jaar tot twee jaar voordat het litteken volledig uitgerijpt is.

Voor verdere huidcontrole wordt de patiënt terugverwezen naar de verwijzend dermatoloog of blijft de patiënt onder controle bij Mohs Klinieken.

Lees via deze link al het recente nieuws over huidkanker op BeautyJournaal

 

Wordt het vergoed door de zorgverzekeraar?

Mohs Klinieken heeft contracten afgesloten met alle Nederlandse zorgverzekeraars. Alle behandelingen, behalve cosmetische behandelingen, worden net als in een regulier ziekenhuis door de zorgverzekeraar vergoed.

Zon vermijden?

Laat je niet nu niet bang maken want zonlicht heeft ook goede eigenschappen. Wanneer we op een zonnige dag naar buiten gaan wordt het gelukshormoon endorfine aangemaakt. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor onze gezondheid. Een stofje wat wordt aangemaakt wanneer we 10 minuten met ontblote huid in daglicht zijn.

Ga verstandig om met de zon, verbrand niet, blijf in de schaduw, bescherm je huid met kleding, minimaal anti-zonnebrandfactor 30 wanneer de zon aanwezig is en maak geen gebruik van de  zonnebank.

*Heeft u het vermoeden dat u mogelijk een kwaadaardige plek heeft en wilt u dit laten controleren? Laat dit controleren door uw huisarts. Voor verdere controle of behandeling kan uw huisarts u naar Mohs Klinieken verwijzen.

Voor meer informatie over huidkanker en huidkankerpreventie of Mohs Micro Chirurgie kijk dan op : www.mohsklinieken.nl

 

Video! Monique bij Amstelzijde Kliniek voor pigmentvlekken en verslappende huid

$
0
0

Onlangs was ik, Monique – uitgever van BeautyJournaal – te gast bij de Amstelzijde Kliniek in Ouderkerk aan de Amstel, bij cosmetisch arts (en directeur) Hayri Hortoglu en huidtherapeute Sanne Wissels. Hayri maakt deel uit van het BeautyJournaal expertteam.

We bespraken een aantal issues die typisch voorkomen bij vrouwen die ouder worden: de verslappende halshuid en kaaklijn, rimpelvorming en rode adertjes in het decollete en pigmentvlekken. Waarbij de laatsten bij mij in mijn hals wel heel erg aanwezig zijn als (mogelijk) gevolg van parfumgebruik vroeger op de huid en latere retinolpeelings waarbij adequate zonvermijding niet helemaal goed is gegaan, en dan nog aanleg, denk ik.

De arts en de huidtherapeute leggen in deze film haarfijn uit wat mijn situatie is, en natuurlijk wat ik eraan kan doen!

De pigmentvlekken in mijn hals

De pigmentvlek in mijn hals heb ik al vele jaren, maar hij is de laatste twee jaar wel heel erg zichtbaar geworden. Voorheen speelde het in de zomer een beetje op en verdween het in de winter. Nu oogt het in de zomer als een flinke vlek vol spikkels, waarbij het middendeel van de hals wit blijft en het aan weerskanten zichtbaar is – vooral links. Ik heb eens retinolpeelings gehad en ik vermoed dat het daarna erger geworden is. Soms kijk ik er met verbazing naar. Gelukkig is het met foundation wel te camoufleren.

Super IPL als behandeling

Hayri vertelt dat het met het MaxG handstuk van de Icon IPL apparatuur heel mooi te verhelpen is. De Icon is een multifunctioneel apparaat voor huidverbetering dat zowel met laser kan werken als met ‘intense pulsed light’ – en sterker nog – dit apparaat geeft een krachtiger bundel dan IPL. Hayri vertelt: ‘De handstukken zenden alleen dat licht uit het spectrum uit, dat voor een specifieke behandeling nodig is. Hierdoor kan er veel selectiever worden behandeld dan met gewone IPL en neemt de effectiviteit sterk toe. Tijdens de behandeling vind er tegelijkertijd koeling plaats voor bescherming van de huid, en voor extra comfort na behandeling.’

monique bij amstelzijde kliniek

Het kippennekje, ofwel een verslappend halsvelletje

Een lastig issue, waarbij je geneigd bent om steeds vaker met je hoofd iets verheven te zitten, zodat de slapte van de hals minder opvalt. Niet te doen dus. Met Hayri praat ik ook over het verstevigen van de hals- en kaakspieren met speciale oefeningen. Hij is er echter geen voorstander van, want te stevige spieren verhogen de kans op te strakke zg. platysma banden, die je dan weer heel erg gaat zien en wat ook verouderend oogt. In de film legt hij precies uit wat hij bedoelt.

Hayri gebruikt het liefst hyaluronzuur injectables om de kaaklijn weer iets te verstrakken en Botox om eventueel zichtbare platysma banden te verzachten. In de film legt Hayri ook uit wat een halslift kan doen in mijn gezicht.

Super vind ik ook het idee om skinboosters te injecteren: dit zijn werkzame stoffen die we ook in cosmetica aantreffen maar via hele kleine injecties dieper in de huid komen en dus echt het huidaspect kunnen verbeteren. Zeker ook als je dunne halshuid verslapt en dus ook gaat rimpelen. Hayri gebruikt hiervoor ondermeer Profhilo.In de film zie je voor- en naresultaten ervan.

Hij vertelt: ‘Profhilo is een dunne gel op basis van ultra puur hyaluronzuur. Hyaluronzuur wordt van nature in de huid geproduceerd en kan tot 1000 keer zijn eigen gewicht aan water vasthouden. Na inspuiting blijft Profhilo 28 dagen dagen in de huid en geeft langzaam hyaluronzuur af. Dit zorgt voor weefsel stimulatie doordat de aanmaak van 4 typen collageen en elastine gestimuleerd wordt. Dit wordt bioremodelling genoemd en zorgt voor huidverjonging en verstrakking. Je huid wordt heel goed gehydrateerd en zal veel jonger ogen.’

Verrimpeld en verslapt decolleté

Huidtherapeute Sanne Wissels ziet duidelijk zonschade op mijn huid in dit gebied. Zichtbare vaatjes, huidverslapping en pigmentvlekjes. Voor de bruine en rode vlekken kan Sanne de MaxG apparatuur inzetten om de teint te egaliseren maar ook de huid weer wat steviger te maken, legt ze uit in de film, terwijl ik mijn huid inspecteer.

Ook legt ze uit dat Profhilo heel mooi ingezet kan worden om deze dunner wordende huid weer stevigheid te geven.

Heb je een vraag aan Hayri Hortoglu, mail ons dan via het contactformulier tnv Hayri, en we zorgen ervoor dat je persoonlijk antwoord krijgt.

Deze publicatie maakt onderdeel uit van een samenwerking met arts Hayri Hortoglu van Amstelzijde Kliniek, als lid van ons expertteam.

Wetenschappelijk onderzoeker Henry Dijkman: alle vrouwen ziek worden van siliconen borstimplantaten

$
0
0

Er is de afgelopen maanden door het tv programma Radar veel aandacht besteed aan de ziekmakende gevolgen van implantaten in het lichaam, gemaakt van siliconen. Dus ook borstimplantaten. Ook besteden we op BeautyJournaal al enkele jaren aandacht hieraan. De klachten kregen zelfs een naam: het ASIA syndroom. En inmiddels is daar de angst voor lymfoomkanker ALCL bij gekomen.

Aantoonbaar

Hoewel de medische wereld nog geen definitief standpunt in durft te nemen over de gevaren van siliconen in het lichaam, omdat niet duidelijk is of het de siliconen zelf zijn, dan wel een op hol geslagen immuunsysteem dat zich verweerd tegen lichaamsvreemde materialen, is wetenschappelijk onderzoeker Henry Dijkman die siliconen kan aantonen in het lichaam en van dichtbij meemaakt hoe ziek vrouwen worden, ervan overtuigd dat elke vrouw met siliconen implantaten vroeg of laat er ziek door zal worden. Omdat er zich steeds meer siliconen ophopen in vitale organen en zenuwen.

Specifieke techniek

Henry Dijkman heeft een methode ontwikkeld, de zogenaamde 3-Fasen techniek. Met behulp van een specifieke kleuring en EDX kun je rondzwervende siliconen in het lichaam aantonen. Het is een techniek die zeer specifiek is voor siliconen.

Inkapseling

Dijkman vertelt: ‘We bestuderen kapselvorming rond borstimplantaten onder de microscoop. Kapselvorming is een manier van het lichaam om zich af te schermen van de siliconen en dat doet het lichaam door het te verpakken in een soort membraam. Inkapselen dus.

Vol siliconendeeltjes

‘Het kapsel is een soort vliesje wat kan variëren in dikte. Het bestaat o.a. uit bindweefsel en fibroblasten, en daarin zitten ook heel veel actieve cellen, zoals macrofagen en afweercellen. Deze kapsels bevatten ook  siliconen.

Siliconen implantaten zweten

Hoe komen siliconen dan in je lichaam terecht. Bij een scheuring van het implantaat is dat het meest denkbaar, echter is er meer aan de hand. Dijkman: ‘We weten al heel lang dat siliconen implantaten zweten, we noemen dat gel-bleed. Ze laten nanokleine partikels los. Dat is overigens wel minder geworden in de tijd, met de nieuwe generatie implantaten – na het PIP schandaal. Maar ook de nieuwste implantaten geven nog gel-bleed.

henry dijkman

Coating, de buitenkant van het implantaat wordt doorlaatbaarder

Hoe langer de implantaten in je lichaam zitten, hoe meer eruit komt, omdat de wand van de prothese steeds poreuzer wordt. Hij reageert met zijn omgeving, door o.a. enzymatische reacties. Het kapsel dat gevormd wordt, is een soort littekenweefsel. De cellen in dat littekenweefsel zijn ook actief, die doen weer wat met de gel in de prothese.

De rol van lichaamseigen stoffen

‘Het is moeilijk aan te geven welke stoffen er allemaal bij betrokken zijn, maar we zien en weten dat ze het elastomeer van de gel van het implantaat veranderen. Daardoor worden ze ook steeds meer doorlaatbaar en kunnen uiteindelijk scheuren. Normaliter moet je dit laten checken met een echo na 10 jaar. De siliconen die migreren door het lichaam en zich ophopen in cellen, zijn zeer reactieve moleculen. Als ze toenemen in concentratie veroorzaken ze uiteindelijk siliconen toxiciteit tasten ze het weefsel aan.

Gaatjes in kapsel

‘De consensus in de medische wereld was tot nu toe dat het klopt dat er gel-bleed is, maar dat het kapsel het zou tegenhouden. Dat is dus niet zo. Het is een bindweefsel, en dat bestaat uit sliertjes die in elkaar gedraaid zitten. Het is heel sterk weefsel, strak geweven, maar er zitten wel ruimtes tussen die doorlaatbaar zijn.

Nano-klein

‘En die siliconen moleculen zijn zo klein, echt op nanometer niveau, die kunnen we met een elektronen microscoop in combinatie met elementanalyse (EDX) specifiek aantonen. Deze nanokleine deeltjes gaan overal doorheen. Daarnaast hebben ze een lipofiel karakter, wat betekent dat ze door vet aangetrokken worden.

monobloc

Pathologisch onderzoek

Hoe bewijs je dat die nanodeeltjes siliconen aan de wandel gaan door het lichaam? Dijkman: ‘Migratie is moeilijk aan te tonen want daarvoor moet je weefsels onderzoeken en die neem je niet zo maar af bij een patiënt. Wij hebben uiteindelijk het lichaam ter beschikking gekregen van een overleden patiënt, die ervan overtuigd was dat ze siliconen toxiciteit had door borstimplantaten. Patiënte heeft daar toen voor haar overlijden toestemming voor gegeven.  Nieren, milt, lever, pancreas, thymus, lymfeklieren, hersenen, ruggenmerg. We konden het overal specifiek aantonen met behulp van de 3-Fasen techniek.

Gigantische hoeveelheden

‘In 1 tienduizendste millimeter zaten soms wel 30 duizend deeltjes siliconen. Dat is wat we zagen met de elektronen microscoop in combinatie met EDX. Gigantisch. Deze mevrouw heeft ze twintig jaar gehad. Ze droeg nog implantaten van een oude soort. We konden aantonen dat het niet alleen in de borst en het kapsel blijft zitten, maar migreerde door het hele lichaam, tot in het ruggenmerg toe.

Ernstige schade

Inmiddels is er een andere patiënte die het boegbeeld voor het siliconenleed is geworden. Mevrouw Jacqueline Roes, bij wie inmiddels twee benen zijn geamputeerd.

Giftigheid

Het RIVM is betrokken bij een onderzoek naar siliconenmaterialen in implantaten en de toxiciteit ervan. Daarover werden twee jaar geleden al de eerste details bekend: sommige implantaten bevatten zeer giftige siliconen, en anderen zouden onschuldig zijn. Dit waren de eerste berichten. Dit onderzoek kwam na het PIP schandaal. Henry Dijkman is echter stellig, en zegt: ‘Wat mij betreft zijn alle siliconen partikels schuldig. Ze doen allemaal iets en zijn zeer reactief. Alleen is de ene soort veel agressiever dan de andere.

Wie krijgt klachten en wie niet

En dan komt de dosis response curve om de hoek kijken. Bij welke hoeveelheid krijg je al klachten? Dijkman: ‘Dat verschilt per mens. Bij sommige vrouwen gaat het na zes maanden al mis, bij anderen pas na 30 jaar. Het hangt af van de concentratie siliconen in je lichaam en hoe gevoelig je voor deze moleculen bent.

Oppassen met getextureerd

Vrouwen die Monobloc dragen hebben nog de minste problemen, zegt Dijkman. ‘Bij deze implantaten is alleen de buitenkant, de coating, van siliconen, binnenin zit cellulose of er zijn ook implantaten met fysiologisch zout. Maar dan hebben we het volgende struikelblok: zijn die coatings getextureerd of niet. Ik ken een case van een mevrouw die Monobloc had en een getextureerde coating, en zij had veel klachten! Het bleek bij microscopisch onderzoek dat die textuur los laat. En deze siliconenpartikels gingen ook weer zwerven in het lichaam.

‘Chirurgen gebruiken graag getextureerde implantaten omdat ze een goede hechting geven waardoor de borst natuurlijk oogt. Ze draaien ook minder makkelijk. Maar als je een gevoelige patiënt bent, kun je na een paar weken al brandende borsten krijgen. Vooral vrouwen die sensitief zijn en snel allergisch zijn, moeten alert zijn.

Ingroei

Dijkman legt uit: ‘Doordat de textuur veel interactie heeft met de extracellulaire matrix door oppervlaktevergroting, krijg je nog meer interactie met het lichaam en de coating. En dus ook meer irritatie.

Mutaties (kanker) door chronische prikkeling

‘Als wetenschappelijk onderzoeker zeg ik: Als je een cel chronisch prikkelt, dan gaat de cel zich aanpassen. Het is pure stress en bescherming, kapselvorming hoort daar ook bij. Siliconen toxiciteit in cellen kan leiden tot mutaties en dus ook uiteindelijk uitmonden in kanker.

‘We zien steeds meer gevallen van borstimplantaten met ALCL, lymfoom kanker. Onderzoek wijst uit dat vrouwen met een borstimplantaat weliswaar een 400 keer verhoogd risico hebben op het krijgen van ALCL, maar omdat de ziekte zo zeldzaam is, is de kans op het krijgen van ALCL voor hen nog steeds heel klein. Maar we zien het wel in toenemende mate en ook veel andere lichamelijke problemen. Dus we moeten alert blijven. Ik ben ervan overtuigd dat alle vrouwen vroeg of laat problemen krijgen.

Ach, je hebt stress

‘Vooral chronische vermoeidheid treedt op. Dit probleem wordt heel makkelijk weggeschoven door artsen. Ze wijten de problemen dan aan de mentale toestand van de vrouw door bijvoorbeeld een slechte relatie, werkdruk, overgang, gezinsstress.

Kan het zo zijn dat vrouwen die zichzelf uiterlijk niet mooi vinden en daaraan iets willen laten, doen meer stress ervaren van nature, dus al een verhoogde immuunreactie hebben?

‘Dat kan, maar probeer het maar eens te bewijzen. In de wetenschap moet je alles kunnen bewijzen, he. Toch stapelen de bewijzen van siliconen toxiciteit zich wereldwijd steeds meer op, het is een ziekte en het wordt tijd dat alle artsen zich hier bewust van worden en de patiënten serieus nemen.

Veiligheid nooit aangetoond

‘Het lastige is dat we nog steeds meer bewijs nodig hebben, en dat is een stevig gevecht. Het is inderdaad tijd geworden dat eerst de veiligheid wordt aangetoond van dit soort producten, voordat ze in het menselijk lichaam gebruikt worden. Er is veel te makkelijk over gedacht.

Hoe ben je zelf in dit onderzoek verzeild geraakt?

‘Ik ben opgeleid om binnen de cel-, weefsel-, ziekteleer en Nanotechnologie allerlei vormen van celprocessen te bestuderen. Van hieruit is ook mijn interesse en onderzoeksmethodiek naar siliconenpartikels in het lichaam ontstaan.

Twintig jaar geleden werd ik bij het siliconenleed betrokken door plastisch chirurg Rita Kappel die vrouwen op haar spreekuur kreeg met zeer zware klachten. We werkten allebei bij het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Zij durfde toen al out of the box te denken, omdat ze problemen zag bij patiënten met siliconen borstimplantaten.

‘Ze begon al heel vroeg met het plaatsen van implantaten met cellulose en fysiologisch zout, om siliconen zoveel mogelijk te mijden.  Ze worden weinig gebruikt. Fysiologisch zout klotst meer, cellulose is wat steviger. De laatste zijn er getextureerd en glad. De gladde versie is het meest veilig.

 

Invloed voeding en cosmetica minimaal

Het gangbare verweer is dat siliconen in heel veel producten zitten: in tandpasta, in bier, in cosmetica, in plastic flessen. KLopt dat? Dijkman: ‘Ik weet door vele metingen dat je nooit die hoeveelheden siliconen in je lichaam krijgt door voeding en cosmetica. Ik heb echt wel de verschillen gezien in hoeveelheden siliconen in het lichaam van vrouwen met en zonder implantaten. In controle patiënten zijn dit soort hoeveelheden absoluut niet te vinden.

Meer erkenning nodig

Henry heeft inmiddels de afgelopen jaren honderden weefsels onderzocht. Het is tijdrovend onderzoek, vertelt hij, en hij betreurt het dat zijn kennis en inzicht maar mondjesmaat wordt geaccepteerd in de medische wetenschap.

Op Radar kreeg hij een podium om zijn verhaal te doen, maar het establishment houdt hem liever wat op afstand en blijft zeggen: het is niet duidelijk waarom vrouwen ziek worden. Zijn het de siliconen of is het een gevoelig immuunsysteem. De vrees voor schadeclaims is aanwezig, en de industrie die implantaten produceert voelt ook de bui al hangen.

Vrouwen weten zich geen raad

Vele vrouwen mailen hem ook persoonlijk. Ze vragen advies, willen een lichamelijk onderzoek, of een second opinion. Hij werkt momenteel ook samen met plastisch chirurg Frank Niessen. Samen werken ze aan nieuw onderzoek en Henry stuurt ook veel vrouwen door naar hem.

BeautyJournaal krijgt jaarlijks ook honderden e-mails binnen van bezorgde vrouwen. Ook wij sturen ze door naar Frank Niessen in ons team. In veel gevallen laten ze bij hem hun borstimplantaten verwijderen.  Ook sturen we de vrouwen door naar de onderzoekscentra voor siliconen borstimplantaten zoals bij VUmc in Amsterdam. En we verwijzen artsen ook door naar specialisten als Henry Dijkman.

Voorkom opbouw in weefsels

Henry Dijkman benadrukt dus nog maar eens: ‘Siliconen zijn dus aan te tonen in het lichaam. We weten dat implantaten allemaal gel-bleed vertonen en de siliconen migreren. Uiteindelijk komen ze in het weefsel terecht. Daar wordt het gestapeld, dat is het eindstation. Je hebt een afgiftepunt, het circulatiesysteem, en het eindstation – de organen waar het terechtkomt en daar blijft het zitten. En dan begint de irritatie, stress van de omgeving, opbouw van de concentratie siliconen zal uiteindelijk leiden tot siliconen toxiciteit.

70% knapt op na verwijdering

‘Het is afhankelijk van de gevoeligheid van het immuunsysteem van de vrouw of er problemen komen, of niet. Soms zien we dat de irritatie er zit, maar afgeschermd wordt en komen er geen klachten. Soms zien we een grote hoeveelheid macrofagen, en dan zijn er wel degelijk klachten. Ga bij klachten altijd naar je arts, zeker bij borstpijn. We zien dat 70% van de vrouwen opknappen na explantatie.

Het is tijd voor een nieuw soort implantaat, Henry…

‘Dat zou mooi zijn. Voorlopig zou ik een glad implantaat adviseren op basis van cellulose dan wel fysiologisch zout, zolang de veiligheid van siliconen implantaten niet is aangetoond. Ondanks dat de coating nog van siliconen is. Het is een beter alternatief. DIEP reconstructie met eigen vet is natuurlijk ook nog een optie. Ook bij vrouwen met borstkanker.

Ademtest doorbraak in onderzoek naar borstkanker?

De minst schadelijke optie

‘Implantaten met cellulose en zoutwater hebben dan nog wel een siliconen coating. Toch is de afgifte in het lichaam minder, omdat er geen vloeibare siliconen zijn. De siliconen in de coating van deze implantaten heeft een andere vorm. Stel dat je een scheur krijgt, dan lekken er ook geen siliconen je lijf in. Stel je voor: 200 tot 400 milliliter. Dat kan gebeuren met siliconen implantaten. En het komt er nooit meer uit he…je plast het ook niet uit, zoals wel wordt gezegd.

Het is nog altijd niet duidelijk hoeveel vrouwen in Nederland implantaten dragen. Er zijn schattingen van 200 duizend. Henry hoort geruchten dat er jaarlijks 10 tot 50 duizend implantaten ingebracht worden. Gelukkig krijgen we daar nu met de nieuwe registratiewet echt zicht op.

Veel vrouwen knappen op als de implantaten eruit zijn….

‘Dat klopt. Maar dan moet je wel op tijd zijn. Zodra er borstpijn ontstaat, moeten ze eruit, vind ik. Dan is de bron weg, en zo’n 70% zal opknappen. Het lichaam kan het dan nog wel aan. Zijn er pijnklachten in ledematen, geheugenverlies, et cetera, dan ben je al erg ver heen. Maar dan nog: laat altijd je siliconen implantaten verwijderen zodat de bron stopt.

‘Het is vreselijk om zoveel berichten van vrouwen te krijgen die ten einde raad zijn, veel klachten hebben maar op een wachtlijst staan van soms wel 2 jaar! En dan is er nog het vergoedingsprobleem, wie betaalt? Al deze vrouwen met problemen moeten snel geholpen worden zonder dat ze de rekening moeten betalen, ze hebben al zo veel meegemaakt.

Dijkman besluit: ‘Als ik genoeg geld zou hebben, zou ik vandaag nog een explantatie kliniek oprichten met een team van chirurgen.’

 

Lees ook op BeautyJournaal:

 

Heb jij klachten? Meldt ze ook bij www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl


Nietszeggend voorlichtingsfilmpje van minister Bruins over borstimplantaten

$
0
0

Mijn mond viel open toen ik kennis nam van een video die via het Haarlems Dagblad verspreid wordt over ‘cosmetische ingrepen’. Aanvankelijk denk je dat een journaliste op zoek is naar wat random meningen van vrouwen op straat over cosmetische ingrepen, en krijgen we vage meningen over injectables en lichaamsoperaties te horen, en dan verschijnt ineens het voormalig boegbeeld van de cosmetische industrie ten tonele: Marijke Helwegen.

BEKIJK HIER DE VIDEO FILM

 

marijke helwegen

Ze vertelt dat ze tot twee keer toe borstimplantaten heeft gehad, en blijkbaar met weinig succes, want ze spreekt van inkapselingsproblemen en lekkende implantaten. Ze adviseert je als kijker ‘daarom’  om je altijd eerst goed te laten informeren voordat je tot lichaamsverfraaiende operaties overgaat. Tuurlijk Marijke….wat ging er bij jou dan fout, en werd je er ziek van? Waarom is je boodschap zo vaag in dit filmpje? Waarom ben je als vrouw en ervaringsdeskundige niet op je strepen gaan staan, Marijke.

Wie is de doelgroep

En waarom is er de drang om op eens te waarschuwen? Omdat er serieuze problemen zijn met siliconen implantaten? En aan wie is die waarschuwing gericht? Aan vrouwen die een gezond lijf hebben en mooier willen worden, of (ook) aan vrouwen die door hun oncologisch chirurg geadviseerd worden de borst leeg te halen en er (lekker makkelijk) een implantaat in te laten plaatsen – zodat je weer met volle boezem naar huis kan??

Voorlichtingsfilm zonder onderbouwing

Ik heb nog nooit zo’n slecht onderbouwde voorlichtingsfilm gezien. Er worden hints gegeven dat a. vrouwen eigenlijk weinig weten van cosmetische ingrepen, b. dat er iets is met implantaten, iets verontrustends, maar wat dat krijg je niet te horen (zoiets als van roken krijg je kanker, en vervolgens rook je stug door….nu ja, dat is nog een duidelijke boodschap – hier zou ‘van siliconen krijg je auto-immuunaandoeningen’ wellicht op zijn plaats zijn), en c. er wordt een beroep gedaan op je gezonde verstand, zonder dat je eigenlijk weet waarover je moet nadenken.

Praat met je arts, tuurlijk…moet je wel serieus genomen worden

Dan volgt er een vaag advies van minister Bruins dat je je goed moet laten adviseren door ‘ een arts’  als je een cosmetische ingreep wilt. Maar gaat dat dan ook over injectables? Oh nee…..Marijke verwijst naar de Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgen, dus het gaat om operaties. En mogelijk om borstoperaties, omdat Marijke dat als eigen voorbeeld te berde bracht.

Wat moeten vrouwen met borstkanker?

Een geslaagde ingreep begint bij goede informatie en een geschikte arts, luidt de pay-off aan het einde van de voorlichtingsfilm van het Ministerie van Volksgezondheid. Goede informatie…..goh. Laat deze film daar nou net helemaal niet in uitblinken. Een een goede arts? Strak plan, laten alle artsen dat ook zo eerlijk zijn naar hun cliënten. We krijgen teveel, net iets teveel mails van vrouwen die zich helemaal niet gehoord voelen door hun huisarts dan wel hun plastisch chirurg. En in de oncologische chirurgie blijft het siliconen implantaat gewoon het cadeautje dat je aan jezelf mag geven. Met een goed gevulde borst naar huis. Klaar.

Een goed advies is er wel: heb je klachten, ga er onmiddellijk mee terug naar de chirurg, en laat je implantaten verwijderen. En minister Bruins kunt u ervoor zorgen dat per onmiddellijke ingang lipofilling voor borstreconstructie bij vrouwen met borstkanker vergoed gaat worden (voor de gehele borst en niet alleen een deukje). Het is een gotspe dat nu alleen implantaten vergoed worden (en ingrijpende  8 uur durende DIEP-lap operaties, eigenlijk een borsttransplantatie). Onze dank is groot.

Je vraagt je af wanneer deze film gemaakt is. Het is een rare timing net na de tv-uitzending bij Jinek met onderzoeker Henry Dijkman over siliconen toxiciteit. Of is het van de zomer gemaakt? Begin van de zomer? Na het ‘besloten’ congres van het ministerie over de gevaren van siliconen implantaten in Amsterdam met tal van wetenschappers en medici (waar de pers bij aanwezig mocht zijn, maar er niet over mocht publiceren?)

Lees ook:

 

Lees tot slot ook de nieuwe voorlichtingsbrochure van de Vereniging van Plastisch Chirurgen over borstvergrotingen (en reconstructies). Er wordt nu net iets harder gewaarschuwd dat de verfraaiingsingreep niet zonder risico’s is. (Onderaan het artikel vindt je een link naar de pdf bij NVPC)

Lees hier ook meer over reconstructiemogelijkheden na borstkanker op de site van de NVPC.

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Video met dr. Frank Niessen: nieuwe borsten met eigen vet, siliconen eruit

$
0
0

Sinds Radar op tv enkele uitzendingen besteedde aan onderzoek dat wereldwijd door journalisten was uitgevoerd naar de veiligheid van siliconen lichaamsprothesen (bekend onder de naam de Implant Files), en recent wetenschappelijk onderzoeker Henry Dijkman bij Jinek op tv nog vertelde over de gevaren van siliconen toxiciteit, neemt de ongerustheid bij vrouwen met borstprothesen zeer toe.

Steeds duidelijk wordt dat het dragen van (in dit geval borstimplantaten) niet ongemerkt gaat, voor het lichaam. Vrouwen hebben klachten als chronische vermoeidheid, pijn aan gewrichten en spieren, vergeetachtigheid, depressie. Om maar enkele klachten te noemen.

Bekijk de operatievideo waarin dr Niessen siliconen implantaten verwijdert en de borsten verfraait met lichaamseigen vet. Inclusief voor- en nafoto’s.

Steeds meer vrouwen laten hun implantaten verwijderen. Naar schatting dragen meer dan 200 duizend vrouwen implantaten in Nederland. Deels als borstvergroting, en deels als reconstructie na kanker. Het is opmerkelijk dat naar meer dan de helft van de vrouwen zegt op te knappen na de explantatie.

Plastisch chirurg Frank Niessen zet zich in voor zieke vrouwen

Met plastisch chirurg Frank Niessen besteden wij op BeautyJournaal al vele jaren aandacht aan het probleem, dat startte na het PIP schandaal. Dit waren inferieure siliconen implantaten die makkelijk scheurden. Er is toen grootschalige actie opgezet om alle draagsters van deze implantaten op te roepen ze te laten verwijderen.

Het lichaam houdt niet van lichaamsvreemd materiaal

Zoals het een goed arts (en wetenschapper) betaamt, heeft Niessen zich in die tijd al af gevraagd wat er aan de hand kon zijn. Waren het de siliconen die vrouwen ziek maakten? Was het de kapselvorming die het lichaam tot stand brengt als er een lichaamsvreemd materiaal wordt ingebracht, waarna het immuunsysteem door de jaren heen op hol slaat?

frank niessen

 

Steeds meer vrouwen laten implantaten verwijderen

Frank Niessen doet inmiddels vele explantaties per maand en vertelt ons dat hij de klachten, die we nu in de volksmond ASIA klachten noemen, ook bij vrouwen die zie implantaten dragen die geen siliconen binnenwerk hebben (maar van cellulose of een zoutwater oplossing), maar wel een siliconen coating aan de buitenkant. Deze vrouwen worden vele malen minder blootgesteld aan gel-bleed (het zweten van siliconen partikels, wat dus bij alle implantaten voorkomt!), maar hebben ook klachten.

Klachten zijn er bij alle soorten prothesen

Waar ligt dat dan aan? Frank Niessen is er nog niet uit of mensen overgevoelig zijn door opstapeling van siliconen in het lichaam, danwel dat het kapsel dat er omheen gemaakt wordt door het lichaam uiteindelijk de problemen veroorzaakt, omdat het constant het immuunsysteem kan triggeren.

Naar schatting nu krijgt 15% problemen

Hoewel nu naar schatting 15% van de vrouwen problemen krijgt met hun implantaten, is onderzoeker Henry Dijkman van mening dat uiteindelijk alle vrouwen problemen krijgen, omdat er sprake is van een dosis-response curve: hoe meer deeltjes in het lichaam komen over de tijd heen, hoe groter de kans op overreactie. En het hangt ook van de gevoeligheid van de persoon in kwestie af, denkt Frank Niessen. Hij ziet meer klachten bij vrouwen die ook hoog-sensitief zijn.

Voor- en nafoto’s

Het is een onzeker en heel erg groot probleem. Daarom laten we deze film ook zien. In deze operatie film verwijdert Frank Niessen bij een vrouw van begin dertig haar implantaten omdat ze klachten van chronische vermoeidheid en depressie had, en hij vult haar borsten op met lichaamseigen vetweefsel. Een prachtig, gezond alternatief! Je ziet voor- en nafoto’s.

borstimplantaat

Dit is een van de borstimplantaten die werd verwijderd tijdens de explantatie

De vrouw vertelt aan het einde van de film ook hoe ze zich drie maanden na de explantatatie voelt.

Lipofilling is een interessant alternatief

Lipofilling is een ideaal alternatief omdat er niet met lichaamsvreemd materiaal gewerkt wordt. Echter is het wel noodzaak dat je voldoende lichaamsvet van jezelf hebt. Een alternatief zou ook een hybride borstvergroting/reconstructie kunnen zijn, waarbij je een klein implantaat neemt (minder blootstelling aan siliconen) van cellulose bijvoorbeeld in combinatie met lipofilling.

Borstkanker

Wij hopen ook van harte dat vrouwen met borstkanker heel snel de mogelijkheid aangeboden krijgen vanuit hun zorgverzekeraars om een reconstructie met lipofilling te laten doen. Het is meer dan wrang namelijk dat alleen implantaten vergoed worden, of een ingrijpende (8 uur durende operatie) borsttransplantatie met huidlapjes uit rug, been of buik (DIEP lap).

Wat wordt vergoed?

Lipofilling wordt alleen vergoed als je deukjes in de borst hebt na een borstbesparende ingreep. Er loopt wel een ‘trial’ bij het VUmc waarbij je uitgeloot kan worden voor een lipofilling versus een implantaat. Maar dat is Russische roulette, je weet niet of je uitgeloot wordt. Anders rest je vooralsnog niets anders dan een reconstructie met lipofilling zelf te betalen.

lipofilling

Lichaamseigen vet uit de billen en buik wordt gewassen en daarna in de borsten ingejecteerd

Explantatie wordt overigens ook niet vergoed, tenzij er hele zware klachten zijn, zoals een zeer verhard kapsel, waardoor je borsten ook echt vervormd zijn. Overleg altijd goed met je behandelend arts als je explantatie overweegt. En in geval van borstkanker: ga op zoek naar een ziekenhuis en chirurg die jou geeft, wat jij wenst! Laat je niet per definitie verleiden tot een standaard protocol waar je je helemaal niet goed bij voelt, maar je in wordt geduwd omdat men je niets anders kan aanbieden.

Monique Lindeboom, journalist en uitgever van BeautyJournaal

Lees ook op BeautyJournaal:

 

Heb jij klachten? Meldt ze ook bij www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl

Lees het boek Het Siliconenlek, van Don Croonenberg. En we adviseren ook het boek Borsten van Corine van Zweden over de rol van onze borsten in ons moderne leven – bij gezondheid en ziekte.

Heb je vragen aan ons, stuur ze dan via het contactformulier. We zorgen dat je altijd persoonlijk antwoord krijgt.

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Arts Thanya Tha-In vertelt: wat doe ik aan wallen door de ziekte van Hashimoto

$
0
0

Een lezeres mailde ons onlangs dat ze de ziekte van Hashimoto heeft. Dit is een auto-immuunziekte waarbij de schildklier betrokken is. Toen het werd geconstateerd had ze ook enorme wallen onder haar ogen.

Sinds ze medicijnen slikt tegen de ziekte zijn ze aanzienlijk geslonken, maar ze heeft nu het gevoel dat de huid verslapt is, alsof de zakjes die eerst gevuld waren met vocht (en vet) nu leeg zijn. Ook is het gebied donker, kortom een combinatie van verslapte wallen en donkere kringen dus. Ze vraagt ze af of de cosmetisch arts iets voor haar kan betekenen?

Cosmetisch arts en chirurge Thanya Tha-In geeft uitgebreid advies:

Bij deze ziekte wordt je schildklier functie aangetast door je eigen afweer systeem. Je schildklier maakt minder schildklier hormonen aan waardoor je fysiek ontregeld raakt. Je slaapt slecht, je raakt snel uitgedroogd en je voelt je minder energiek. Dit alles heeft een weerslag op je lichaam gehad en niet alleen je ogen.

Een gecombineerde aanpak

Wat ik je hier adviseer is geen kant en klare oplossing voor je probleem, maar ik ben van mening dat verschillende combinaties van behandelingen je kunnen helpen.

1. Tijd voor herstel. Je bent ziek geweest. Gun jezelf de tijd om te herstellen. Dit gebeurt niet overnacht. Door de medicatie zullen je hormonen in balans komen. Hierdoor zal je slaap en energie niveau weer herstellen.

2. Vocht en zout. Drink voldoende water en vermijd zout. Donkere kringen zijn tekenen van dehydratie. Zorg dat je voldoende drinkt 2-3 liter per dag en je zal zien dat je lichaam vanzelf reinigt.

3. Oogcrème met vitamine C + E. Door de enorme zwelling onder je ogen, tijdens je ziek zijn is de huid onder je ogen opgerekt. Gezien de huid onder je ogen 6x dunner is dan de rest van je lichaam, komt de elasticiteit niet meer snel terug. Je hebt waarschijnlijk al meerdere oogcrèmes geprobeerd, zo niet probeer oogcremes die vitamine C en E bevatten die de huid voedt en stevig maakt.

4. Voorzichting met fillers! Fillers onder de ogen zou ik in dit geval niet snel adviseren. Door de verslapping van de huid, heb je als het ware een leeg zakje. Als je het opvult met hyaluronzuur filler accentueer je meer de wallen en kan het juist erger maken.

5. Overweeg een onderooglidcorrectie. Wanneer de huid onder je ogen heel erg verslapt zijn en de elasticiteit niet meer terugkomt, is het een goede indicatie om een onderooglidcorrectie te doen. Tojdens deze ingreep verwijderen de overtollige huid en verstevigen we de onderlaag, waardoor de huid onder je ogen weer glad oogt. Echter ik zou je eerst graag willen zien, om te kijken of dit de juiste ingreep is voor jou.

 

Dokter Thanya Tha-In is één van de oprichters van Skin+Surgery Clinics en studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit. Ze behaalde cum laude haar artsenexamen en verrichtte promotie-onderzoek aan de Oxford universiteit. In 2014 heeft ze haar opleiding tot chirurg succesvol afgerond. Ze heeft meer dan 10 jaar ervaring en is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Inmiddels heeft dokter Thanya meer dan 1500 ingrepen aan het gelaat mogen uitvoeren.

Note: de vrouw op de hoofdfoto is niet de vrouw uit dit verhaal.

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meekijken met Thanya Tha-In: met draadlift en Botox voelt Ingrid zich vrolijker

$
0
0

Draadlift? Wat is dat? We vertellen je er alles over…

Een dagje meelopen in de prachtige, nieuwe Skin+Surgery vestiging van cosmetisch arts en chirurg Thanya Tha-In in Rotterdam-Bergschenhoek levert bijzondere indrukken en ontspannen gesprekken op.

BeautyJournaal’s Monique praat met Ingrid over de bezoekjes aan de kliniek en haar haar overpeinzingen voor of een nieuwe, subtiel draadlift, of toch een facelift. Beide behandelingen zijn specialismen van dokter Thanya Tha-In.

skin surgery bergschenhoek

Miami Vice in Bergschenhoek, maar Boeddha is niet ver…

Niet alleen de kliniek in het fraaie Miami-Vice aandoende gebouw ademt een serene rust uit met veel licht en ruimte, leuke doorkijkjes, ook de vrouwen en mannen die hier komen voor hun uiterlijke verfraaiing, zijn dol op de atmosfeer. Zou de ingezegende Boeddha ermee te maken hebben? 😉

Body en mind in balans

Het is ook een sfeer die nauw verbonden is met de visie van Thanya Tha-In. Haar kijk op schoonheid is holistisch: je uitstraling is een perfecte samenhang van je ziel en je lichaam. Dat betekent ook dat je als arts heel goed moet intunen op de vrouw of man die je als client voor je hebt. Wat haar of hem beweegt om bij jou je uiterlijk te laten onderhouden, en wie is zij of hij wezenlijk?

skin surgery bergschenhoek

Goed luisteren en verfijnd werken

‘Ik voel me op mijn gemak bij haar, vertelt de 54-jarige Ingrid uit Rotterdam. ‘Ze dringt niet aan op behandelingen, ze luistert heel goed naar je wensen, en ze werkt verfijnd. Thanya is rustig en heel vriendelijk. In haar kliniek hangt een fijne sfeer.’

De draadlift, bij lichte verslapping

Ingrid laat sinds enkele jaren haar fronsrimpel en kraaienpootjes met Botox behandelen. Het wordt met meerdere prikjes goed verspreid over het te behandelen gebied, zodat er geen ‘frozen face’ ontstaat, maar de natuurlijke zachte uitstraling behouden blijft.

  • Lees hier alles over de behandeling van de fronsrimpel

thanya tha-in

Ze heeft nu ook twee keer een draadlift ondergaan bij Thanya Tha-In. Naast de facelift, is het een van de specialismen van de arts. Een ideale methode voor de huid die licht begint te verslappen en waarvoor een facelift nog niet nodig is.

  • Lees hier alles over de behandeling van kraaienpootjes

Vertrouwen

Ingrid: ‘Ik werk zelf in de academische wereld, en ken haar opleider goed. Ik weet hoe hij over haar praat, hoe vakkundig hij haar vindt, en altijd to the point. In al die jaren dat ik bij haar kom, is ook nog nooit iets gedaan wat niet goed uitpakte. Ik hoor toch echt wel andere verhalen daarover bij andere artsen. Heb je bijvoorbeeld Botox gehad, zit je ineens met een verslapt oog.’

thanya tha in

De zg. Runners face: de verticale plooitjes

‘De draadlift heb ik nu twee keer gedaan, met een tussenpoze van 1,5 jaar. Ik ben een hardloopster en ontwikkelde in de loop der tijd toch echt een zg. Runners face. Ik kreeg verticale plooitjes op mijn wangen. Met de oplosbare draadjes wordt dat toch weer een beetje strakker getrokken. Ze lossen ook op uiteindelijk, en door collageen aanmaak krijg je meteen wat meer volume terug.

Twee dagen tape

‘Je voelt er niets van. Het wordt plaatselijk verdoofd. Je draagt twee dagen tape op je huid om de draadjes goed te laten hechten. Daarna kan je weer aan het werk. Niemand ziet dat er iets gebeurd is.

  • Lees hier alles over de draadlift behandeling

In dit fragment legt Thanya Tha-In het verschil tussen de draadlift en een facelift uit:

Een jaar houdbaar

‘De draadlift is een mooie methode om de huid dus iets te liften bij beginnende verslapping, en wanneer je nog geen overtollige huid hebt, want dat haal je toch het beste weg met een facelift. Het effect is subtiel, je gezichtsuitstraling wordt er weer net iets opener van, vertelt Thanya Tha-In.  ‘Het effect houdt ongeveer een jaar aan.

thanya tha-in botox

Een mooie tussenoplossing

Ingrid zou inmiddels wel een heel kleine facelift kunnen krijgen, maar ze denkt dat ze toch weer voor een draadlift gaat binnenkort. ‘Een facelift is toch een operatie, ook al gaat het met een roesje, je bent wel twee weken uit de running.’

De essentie van goede timing, de kracht van Thanya Tha-In

Thanya Tha-In snapt de overpeinzingen van Ingrid. ‘Mocht het proces van huidverslapping toch in een versnelling raken, wat altijd kan gebeuren in het verouderingsproces, dan is de facelift een mooiere oplossing daartegen.  De timing is essentieel.  Hoe tijdiger je erbij bent, hoe beter, omdat je dan veel geleidelijker kunt werken, met subtiele tussenoplossingen. Het is ook iets dat ik heel goed in de gaten houd bij mijn cliënten.

  • Bekijk hier prachtige resultaten van facelifts uitgevoerd door Thanya Tha-In

thanya tha-in botox

Subtiele veranderingen

‘Ik hou van de subtiele veranderingen die Thanya kan toepassen in mijn verouderende gezicht. Met de kleine Botoxprikjes haalt ze de onrust weg uit mijn gezicht. Ook als ik presentaties geef, zie ik dat mijn uitdrukkingen rustiger zijn. Als ik mijn spieren minder gebruik, geeft dat ook automatisch minder stress, merk ik.  Ik heb nu ook minder last van migraine.

De tijdloze versie van jezelf

‘Naar de schoonheidsspecialiste ga ik om mijn huid op te frissen. Thanya zorgt ervoor dat mijn gezicht er echt net even anders uit kan zien, een meer tijdloze versie van mezelf. Ouder worden is prima, maar het mag wel langzamer gaan. Bovendien geeft het me ook een gevoel dat ik goed voor mijzelf zorg. Het is elke keer weer fijn om naar haar toe te gaan. Je weet dat je opfrist, ik ben veel vrolijker sinds ik me laat behandelen bij Thanya…’

 

Ga voor meer informatie naar de website van Skin+Surgery

 

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Expertvraag: kun je siliconen in het lichaam ook via een bloedtest aantonen

$
0
0

Er zijn de laatste twee jaar veel zorgen over siliconen borstprothesen en de kans op het weg lekken van siliconen partikels in het lichaam vanuit de protheses. Vrouwen mailen BeautyJournaal er ook wekelijks over, en de plastisch chirurg in ons expertteam, beantwoordt alle vragen geduldig. Heeft hij op deze vraag ook antwoord?

  • Lees hier alle artikelen over BeautyJournaal over ziek worden door siliconen borstimplantaten

Deze lezeres vraagt zich af of er ook via bloedwaarden aangetoond kan worden dat er siliconen elders in het lichaam terecht zijn gekomen…..

‘Ik heb al jaren klachten, maar iedere keer wordt er gezegd: ‘U bent zo gezond als een vis’. Sinds een half jaar heb ik reumatische klachten, vooral in het heup- en schoudergebied. Ook ben ik al jaren vermoeid. Onlangs ben ik nog uitgebreid onderzoek op reuma, omdat ik wel de klachten heb, maar men kan geen diagnose stellen. Ik ben 45 jaar en ik vermoed nu dat mijn siliconen prothesen een rol spelen bij mijn klachten.

Mijn reumatoloog vraagt zich af of hij via het bloed zou kunnen aantonen dat er siliconen in mijn lichaam aanwezig buiten de prothesen om, en bij welk lab hij dit kan laten onderzoeken.’

frank niessenPlastisch chirurg Frank Niessen, lid van het BeautyJournaal expertteam, vertelt haar:

Vervelend van je te horen dat je klachten hebt, maar dat er verder niets gevonden wordt.

In het VUmc kijken we onder andere naar vit D- en B12- tekorten. Verder gaan we af op het systeem aan klachten. Wat jij beschrijft zou door implantaten kunnen komen, ook al hebben we geen waarde in het bloed die dat bewijzen kan. Ons advies is dan om de implantaten te laten verwijderen.

Het probleem is helaas dat er op dit moment geen zinnig en duidelijk wetenschappelijk artikel is verschenen dat aantoont dat een gescheurd of kapot implantaat wel klachten geeft, en een niet-kapot implantaat geen klachten geeft.

Er is niet aangetoond dat siliconen in het bloed een negatief effect op de gezondheid hebben. Er is nog niet duidelijk beschreven dat het verwijderen van implantaten de klachten vermindert en in hoeverre dat gebeurt. Daar hebben we alleen sterke aanwijzingen voor, maar dat hebben we nog niet gepubliceerd.

Bij wetenschap hoort twijfel en het goed uitzoeken van de gegevens. Dat is nog niet gedaan. We proberen daar in het VUmc een steentje aan bij te dragen, maar dat de angst voor ziekte en de angst niet serieus genomen te worden als patiënt nu de overhand voert, gaat ten koste van alle vrouwen die siliconen implantaten dragen. Het is erg vervelend.

We eten siliconen, we brengen siliconen aan op onze huid, we plassen siliconen uit. We weten nog veel te weinig om conclusies te kunnen trekken. Tot die tijd kijken en luisteren we goed, en doen ons best.

Vriendelijke groet, Dr Frank Niessen

 

  • Frank Niessen werkt als plastisch chirurg en staflid in het VU Medisch Centrum in Amsterdam en als plastisch chirurg in zijn eigen kliniek, het Mittsu Institute in Amsterdam.
  • Heb jij een vraag aan Frank Niessen? Mail hem via ons contactformulier, o.v.v. Frank. Je krijgt persoonlijk antwoord. 

 

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Must take! SkinRecovery suppletie: bij kwetsbare huid na medische of cosmetische ingreep

$
0
0

SkinRecovery suppletie voor de kwetsbare huid na een medische of cosmetische ingreep

Een huid uit balans

Is je huid uit balans, bijvoorbeeld door verwonding, een cosmetische ingreep, professionele huidbehandeling of veel stress? Of heb je van jezelf een veeleisende huid die wel een boost kan gebruiken?

bap medical skinrecovery

Unieke samenstelling

De BAP Medical Skin Supplements voeden je huid van binnenuit. Ze zijn uniek in hun soort. Ze bevatten wetenschappelijk bewezen werkende ingrediënten die de huidvernieuwing ondersteunen en helpen je huid weer in balans te komen. Dat voel je, dat zie je.

Twee keuzen: voor onderhoud, en voor herstel

BAP Medical heeft twee bijzondere supplementen. SkinBalance voor een gezonde huid (haar en nagels), die ook gezond moet blijven door behoudt van optimale hydratatie, en SkinRecovery voor de heel gevoelige huid.

bap medical

SkinRecovery: vitaminen, mineralen en probiotica

In dit artikel vertellen we je over de eigenschappen van SkinRecovery, dat is samengesteld uit krachtige vitaminen, mineralen, kruiden en enzymen. Het toegevoegde probioticum en de enzymen ondersteunen bovendien een gezonde darmwerking.

Activering van het immuunsysteem

SkinRecovery activeert het immuunsysteem, voedt, hydrateert, beschermt en versterkt de huid van binnenuit. SkinRecovery kun je gebruiken om je huid te herstellen, sterker en gezonder te maken. Maar het werkt ook preventief, waardoor bepaalde factoren je huid(barrière) niet kunnen verzwakken.

bap medical skin recovery

Shop hier online

 

Wanneer kies je voor SkinRecovery?

  • Wanneer de huid kwetsbaar, beschadigd of (over)gevoelig is.
  • Na (zon) verbranding.
  • Tijdens perioden waarin de huid extra gestrest is, bijvoorbeeld bij wintersport en in de zomer (UV-straling).
  • Voor, tijdens en na professionele huidbehandelingen zoals peelings, laser, medische producten en cosmetische ingrepen.
  • Bij regelmatig reizen en verandering van omgevingsfactoren.
  • Wanneer je de conditie van de huid een boost wilt geven.
  • Voor een structureel veeleisende huid.

Hoe gebruik je SkinRecovery?

Je kunt SkinRecovery het hele jaar gebruiken om zo je huid het meest intensief te ondersteunen en te zorgen voor voeding van binnenuit.

Tijdig starten voorafgaand aan behandeling of operatie

Wil je de resultaten van professionele behandelingen nog eens extra ondersteunen? Begin dan met SkinRecovery één maand voordat je een professionele huidbehandeling ondergaat. Je krijgt het beste resultaat met SkinRecovery als je het drie maanden of langer gebruikt.

Wanneer je merkt dat je huidconditie is verbeterd, kun je overstappen op SkinBalance.

Shop hier online

 

 

Wat zit er in BAP Medical SkinRecovery?

Actieve ingrediënten als:

  • Kurkuma C3 & Bioperine, die als antioxidanten het immuunsysteem ondersteunen. Onderzoek laat zien dat een combinatie van Kurkuma C3 en Bioperine een 20 keer hogere effectieve opneembaarheid geeft dan andere Kurkuma-varianten. De actieve werkstoffen worden in de bloedsomloop opgenomen.
  • Digezyme, een hoogkwalitatief enzymcomplex, belangrijk voor de huidconditie en ter ondersteuning van het darmstelsel.
  • Laagmoleculair Hyaluronzuur <50kDA, voor een optimale huidhydratatie. Hierdoor werkt het ook huidbarrière versterkend.
  • Biotine, dat bijdraagt aan een gezonde balans in huid en haar.
  • Lactobacillus Lactospore 15 109 IE/g, voor een gezonde darmflora, wat weer een gunstig effect heeft op het afweersysteem van je huid.

bap medical farmaceutische standaard

Gemaakt volgens strenge farmaceutische richtlijnen

SkinRecovery is géén medicijn, maar wel een huidsupplement dat via de bloedsomloop de huid bereikt. Er is speciaal gelet op een goede opneembaarheid via de darmwand naar de huid toe. Alle BAP Medical supplementen worden vervaardigd volgens farmaceutische richtlijnen.

Een wetenschappelijk panel van de EFSA (European Food Safety Authority, geeft onafhankelijke adviezen voor voedselveiligheid) heeft een positieve beoordeling gepubliceerd over de gegarandeerde voordelen van de volgende vitaminen en mineralen wanneer die voor de huid worden gebruikt. Zoals vitamine B2, koper (kopersulfaat), jodium (Kaliumjodide) en selenium (natriumseleniet).

supplementen

Note: sta je onder medische behandeling, informeer dan altijd eerst bij je arts of er stoffen zijn die je niet mag innemen (denk bijvoorbeeld aan kurkuma bij anti-hormoontherapie).

Shop hier online

 

Borstreconstructie na borstkanker: wat zijn de nieuwste mogelijkheden?

$
0
0

Er is tegenwoordig meer mogelijk dan je denkt, maar zoek wel naar een arts die het wil doen

Als je onverhoopt in de situatie terechtkomt dat een oncologisch chirurg je adviseert om je borst te laten amputeren vanwege borstkanker, is dat iets waar je heel goed over na moet denken. In dit artikel geven we een geactualiseerd overzicht van de mogelijkheden van reconstructie, samen met plastisch chirurg Frank Niessen van Mittsu Institute in Amsterdam. Met name lipofilling en de hybride reconstructie zijn interessant.

En heel belangrijk; zoek naar een arts die een behandeling geeft waar jij je goed bij voelt. Dus vraag meerdere opinies aan bij verschillende centra. Laat je niet zomaar een standaard protocol in duwen.

frank niessen

Hoopvol, maar niet eenvoudig, want veel complicaties

De impact van de boodschap dat je borstkanker hebt en dat je borst geamputeerd moet worden, is niet alleen enorm, ook de ingreep is ingrijpend. Al was het maar omdat, welke reconstructie je ook verkiest (tenzij je voor een platte borst besluit), de kans op complicaties behoorlijk aanwezig is. Uit een Nederlandse studie uit 2013 bleek nog dat 40% van de ondervraagde vrouwen complicaties kreeg, zoals infecties. Het zorgt helaas voor extra emotionele problemen.

Jij hebt de regie, maak je eigen sterke keuzes

We benadrukken graag dat jij de regie hebt: zorg dat je een behandeling krijgt die bij je levensvisie past, en laat de angst geen overhand krijgen.

Bekend! Borsttransplantatie met een huidlap

borstreconstructie na kanker. copyright protected

 

 

Veelgebruikte methode. Kortweg betekent dit dat er uit lichaamseigen huid- en vetweefsel een nieuwe borst gemaakt wordt. Deze huid komt van de buik of de rug, soms ook van de bil of bovenbeen.

Als ook de huid verwijderd moet

De methode kan worden toegepast als niet alleen de inhoud van de borst, maar ook de huid van je borst verwijderd moet worden. Je kunt dan met de getransplanteerde huid ook een nieuwe borsthuid maken. Met het getransplanteerde huidweefsel wordt een nieuwe borstvulling en dus eventueel ook een bedekking gemaakt.

Maar wanneer kies je samen met de arts voor een rug-, buik-, of bilhuid transplantatie?

Rughuid

borstreconstructie met huid van de rug, LD lap. copyright protected.

 

Het voordeel van gebruik van de rughuid is, is dat de bloedvaten via de oksel worden meegenomen – ze worden als het ware door getrokken naar voren. Die doorbloeding met je bloedvaten is van essentieel belang voor overleving van de transplanteerde huid. Als je de huidflap uit een ander gebied haalt, moeten onder een microscoop de bloedvaten aan elkaar gemaakt worden. Dat is een tijdrovende klus.

Alleen in combinatie met implantaat

Een reconstructie met huid van de rug kan meestal alleen in combinatie met een implantaat, omdat de rughuid niet voldoende onderhuids vetweefsel bevat voor het maken van een complete, weer volle borst.

Na bestraling

Deze optie wordt ook gekozen als de huid door eerdere bestraling kapot is en niet meer herbenut kan worden bij een amputatie na teruggekeerde borstkanker.

Gelukkig zien we tegenwoordig dat huid ondanks een amputatie toch zoveel mogelijk gespaard wordt, alsmede de tepel. Dan wordt dus alleen de binnenkant van de borst verwijderd, de borst wordt leeggemaakt, de enveloppe blijft over.

De operatie met een rugspier duurt ca. 2-3 uur.

Buikhuid

Borstreconstructie met buikhuid. DIEP lap. Copyright protected.

Een transplantatie met buikweefsel wordt een DIEP-lap genoemd. De buik is de meest aangewezen plek voor gebruik omdat het van nature genoeg vetweefsel heeft, dus volume, en dat geeft ook direct een mooier volume aan de borst.

Ook transplantatie van bloedvaten

Echter moeten hierbij wel heel nauwkeurig de bloedvaten mee verhuisd worden. Ze worden hiervoor eerst los geprepareerd van de buikspieren, zonder dat de zenuwen van de buikspieren beschadigd worden, zodat de buikspieren blijven functioneren.

Technisch complex

Vervolgens moet er bij de borstkas een stukje rib weggehaald worden, waarna de vrijgemaakte bloedvaten uit de buik aan de bloedvaten achter het borstbeen worden vastgemaakt. Technisch complex, maar als het vakkundig gebeurt, ook mooi!

Een op de twintig patiënten ondervindt helaas complicaties, aldus de huidige literatuur. Als de bloedvaten niet goed doorgankelijk blijven, kan het weefsel afsterven. De conditie van de bloedvaten en de bloedstroming, alsmede de omvang ervan: zijn ze klein of groot, dik of dun – is van cruciaal belang, evenals je eigen gezondheid, je leeftijd en of het borstgebied al eerder bestraald is geweest.

Rugspier gebruik je meer dan je denkt

Frank Niessen benadrukt dat het iets ingrijpender is dan wanneer je de rugspier gebruikt, ‘maar bedenk wel dat je je rugspier heel veel gebruikt. Je schouderspieren zullen die functie dan wel overnemen, maar je blijft dat altijd voelen.’

Strakke buik, hervulde borst

De DIEP-lap wordt als ideale oplossing gezien als je al wat ouder bent. Je hebt dan namelijk en weer een strakke buik, en je hebt een borst terug.

Niet zinvol bij amputatie met huidbesparing

Frank Niessen: ‘In theorie kun je huidweefsel van de buik ook gebruiken om je borst op te vullen, als de huid gespaard kan worden. Echter gebruiken we de getransplanteerde huid vaak als graadmeter of de doorbloeding van de gehele borst goed blijft. Als je die huid erin stopt, zie je dat dus niet meer. Dit wordt opgelost door bijvoorbeeld aan de onderkant van de borst toch een klein stukje van de DIEP-lap zichtbaar te laten, zodat je de doorbloeding toch kan controleren.’

De operatie met een DIEP-lap duurt zo’n zes tot acht uur, maar sommige ziekenhuizen zeggen ook: twaalf uur.

Zijkant rug/flank

borstreconstructie met rughuid. copyright protected

 

Alleen bij reconstructie voor nieuwe huid

Mocht het zo zijn dat niet je gehele huid, maar een deel van de huid verwijderd moet worden in de amputatie, dan kan ook nog de huid vanuit de zijkant van de rug of flank gebruikt worden voor de borstbedekking. Frank Niessen: ‘Je kunt dit niet gebruiken om een borst te vullen, mocht de huid toch gespaard kunnen worden. Dat geeft te weinig volume. Alleen huidweefsel waar ook vet bij zit, geeft voldoende volume: de buik dus.

Nieuw! Reconstructie met buikvlies

Vrij nieuw is de methode om de borst te vullen met buikvlies, als je over te weinig lichaamsvet beschikt waardoor er geen natuurlijke borst gemaakt kan worden. Frank Niessen vindt het een interessante ontwikkeling, maar ook riskant. Hij zegt: ‘Wat is de functie van het buikvlies? Het zit er niet voor niets, het heeft een immuun beschermende functie.

Risicovol?

‘Ik vind het nog onduidelijk welke risico’s het op de langere termijn geeft als je buikvlies verwijdert. Ook kan het risico’s van complicaties aan de buik vergroten omdat je echt in de buik zelf gaat. Denk bijvoorbeeld aan darmproblemen.’ Enkele ziekenhuizen in Nederland voeren dit al uit.

Wat zijn de voordelen van transplantatie met huidweefsels?

Je hebt weer een borst die van natuurlijk weefsel gemaakt is, uit je eigen lichaam. Deze borst zal ook warm en zacht aanvoelen.

Wat kunnen de complicaties zijn?

Denk hierbij aan wondgenezingstoornissen, het afsterven van de getransplanteerde huid, een bollere buik na een DIEP-lap, bloeduitstortingen, nabloedingen. Er worden grote wondgebieden gemaakt, het lichaam heeft echt tijd nodig voor herstel. Niessen benadrukt dat het ingrijpende operaties zijn, maar omdat ze aan de buitenkant van het lichaam plaatsvinden acht hij de complicaties minder groot dan wanneer er echt binnenin het lichaam geopereerd moet worden. ‘In het ergste geval ben je alleen je borst kwijt. Zou je voor een implantaat kiezen, dan vervang je hem.’

Bekend! Reconstructie met een implantaat

 

 

 

Eenvoudig, maar risicovol?

Veelgebruikte methode. Ondanks alle zorgen over siliconen toxiciteit en lichamelijke klachten, zijn er ook vrouwen die geen complicaties van siliconen borstimplantaten ervaren. ‘Helaas,’ zo zegt Frank Niessen, die nauw betrokken is bij onderzoek naar ziekte door prothesen, ‘weten we op dit moment (november 2019) nog steeds niet of de problemen een lokale afweerreactie betreffen, een overijverige immuunrespons op de kapselvorming (elk lichaamsvreemd materiaal wordt ingekapseld door het lichaam) of zijn het de silicoonpartikels die zweten uit de implantaten en zich ophopen in het lichaam?’

Wakker worden met een borst

Een implantaatreconstructie is de meest efficiënte, snelle mogelijkheid, vanuit het oogpunt van reconstructie dan. Nadat de oncologisch chirurg de celwoekeringen heeft verwijderd, gaat in diezelfde operatie de plastisch chirurg aan de slag om je borst weer te vullen met een implantaat. Je wordt dus met een gevulde borst weer wakker.

Mocht je interesse hebben in deze methode, welk type implantaat kies je dan?

Frank Niessen geeft dan de voorkeur aan een implantaat met een polyurethaan bedekking ‘omdat daarbij de minste kapselvorming optreedt. Hoe meer kapselvorming, hoe groter het risico op problemen, zoals een harde borst.

‘Polyurethaan is een kunststof met een sponsachtige finish. Hierin kunnen de bloedvaatjes makkelijk ingroeien. Het vergroeit dus beter me je huid.’

Maar gestructureerde implantaten kunnen toch ook een risico van lymfoomkanker geven, zo is nu bekend?

‘Deze zijn niet zo grof gestructureerd als de implantaten die nu van de markt zijn gehaald wereldwijd van Allergan. Maar, als je er bang voor bent, dan moet je inderdaad geen polyurethaan kiezen. Het is mijns inziens echter wel de mooiste oplossing. Een implantaat met een glad oppervlak zal moeizamer aan zijn omgeving vastgroeien, en dus altijd blijven bewegen. Zonder vastgroei houd je ook een holte in de borst, waardoor een glad implantaat meer zal uitzakken en opzij kan vallen op termijn.

Frank Niessen: ‘ALCL komt bij 1 op de 7 duizend vrouwen voor met implantaten. ALCL is een eenvoudig te onderkennen celwoekering. Je borst wordt namelijk dikker door vocht ontwikkeling. Dit vocht kun je puncteren en op speciale immuuncellen testen. Als de test positief is dan is de behandeling om het kapsel rondom het implantaat weg te halen.’

Is het niet veiliger om voor een zoutwater gevulde prothese te kiezen of cellulose zoals Monobloc?

Frank Niessen is er stellig over: ‘Zout water implantaten zijn niet mooi. Ze klotsen, voelen koud aan en scheuren eerder. Ik vind het inferieur. Cellulose, ofwel hydrogel, geeft helaas vaak bij een borst die leeg is gehaald en alleen nog een dunne huidbedekking heeft, plooivorming. Hierdoor vervormt de borst ook sneller en zie je het implantaat makkelijker zitten.

Minder gelbleed maar nog altijd risico op ASIA-klachten

‘Echter heb je wel minder kans op het zweten van siliconen partikels, omdat deze prothesen geen vulling van siliconen hebben, alleen maar een coating van de buitenkant met siliconen. Dat neemt niet weg dat we in het VUmc bij de onderzoeksgroep ook klachten zien bij vrouwen met deze implantaten: ASIA-klachten. ‘

Hoe wordt dit implantaat ingebracht?

‘Om dit implantaat in te brengen kun je een sneetje rond te tepel maken, of aan de onderkant van de borst. Dat laatste is mooier, maar met een snede op de borst kun je overal makkelijker bij. Bij een grote borst heb je, indien het aan de onderzijde gebeurt, wel een grotere snee wat de doorbloeding van de huid nadelig kan beïnvloeden.

Achter de borstspier

‘Het implantaat wordt achter de borstspier ingebracht voor een betere bedekking. Maar het kan ook voor de borstspier. Dit gebeurt echter mondjesmaat. Het implantaat wordt dan bijvoorbeeld nog extra bedekt met een zogenaamde dermale matrix. Een soort matje, gemaakt uit steriel gemaakte bindweefselcellen uit varkens. Hiernaar is een studie gedaan in het VUmc.

‘Het was niet per se positief vanwege infectiegevoeligheid. De huidenvelop is natuurlijk dun, omdat alle vet- en klierweefsel eruit gehaald is. Als er dan ook nog zo’n matje tussen komt, kan dat een extra lichaamsreactie geven. Echter, het lijkt er wel op dat er minder kapselvorming optreedt. Eigenlijk net zoals met polyurethaan: ook daarmee krijg je minder kapselvorming. Minder kapselvorming is beter, omdat hoe dikker een kapsel wordt, hoe pijnlijker de borst wordt.

Een matje als extra vulling en bedekking?

In het buitenland worden deze matjes wel gebruikt, bij ons dus niet. Het wordt ook niet vergoed, tenzij een ziekenhuis dit uit het eigen budget wil bekostigen. Het kost 2000 euro.

Over de bevestiging van een implantaat in een lege borst…

‘Zoals ik al aangaf blijft een implantaat beweeglijker, het veert mee bij het aanspannen van de borstspier, zeker als hij erachter geplaatst wordt. Hoe beter hij ingroeit, hoe minder je dit hebt, zoals met polyurethaan. Je hebt dus ook minder kapselvorming.

Implantaat vastmaken aan botvlies? Nee!

‘Sommige chirurgen naaien een borstimplantaat bij reconstructie ook vast aan het botvlies, met oplosbare hechtingen, voor een betere plaatsing. Ik ben er geen voorstander van. Er is gerede kans op pijn daar waar het bevestigd is, bij de ribben. Bovendien is het maar een tijdelijke oplossing.

Het implantaat wordt ingekapseld, kan dat kapsel je ziek maken?

Van kapselvorming, dat littekenweefsel is, zelf word je niet ziek. Je wordt mogelijk ziek van de immuunreactie op het implantaat, of je wordt mogelijk ziek van kleine zwetende deeltjes siliconen. Veel kapselvorming kan wel een teken zijn dat er veel siliconen in dat kapsel opgeslagen zijn. Vrouwen die minder kapsel aanmaken, hebben mogelijk meer kans op ASIA-verschijnselen.

Is het niet heel tegenstrijdig voor een borstkanker patiënt om een potentieel risicovol implantaat te nemen?

‘Ik zie vooral de cosmetische patiënten en veel minder ex-borstkanker patiënten. Dit kan betekenen dat de klachten bij ex- borstkanker patiënten minder optreden, of men negeert de klachten omdat de gezondheidsstatus na borstkanker toch al minder is. Bedenk wel dat de kwaliteit van leven sterk verbetert door de borstreconstructie met een implantaat en niet iedereen is geschikt voor een reconstructie met lichaamseigen weefsel. Veel vrouwen weorden geholpen met de implantaten

Hoe voorkom je een te strak huidgevoel na een implantaat reconstructie, dit hoor je namelijk veel te vaak?

‘De arts moet niet een te groot implantaat kiezen.’

Wel een implantaat, maar niet genoeg borstruimte?

tissue expander na borstreconstructie

Gebruik van een expander om weefsel op te rekken

Het kan dus voor komen dat je huid (en tepel) helaas toch verwijderd moeten worden, of dat blijkt dat er na verwijdering van de ‘binnenborst’ te weinig ruimte is achter de borstspier, dat er ruimte gecreëerd moet worden. Dit gebeurt met behulp van een expander. Een leeg implantaat dat wekelijks bijgevuld wordt met een zout wateroplossing, waardoor je huid en spier iets oprekken. Is de ruimte eenmaal wijd genoeg, dan kan er een gewoon implantaat in.

Kun je ook, om er snel vanaf te zijn, een jaartje een implantaat nemen en daarna overgaan op lipofilling?

‘Je kan je implantaat er altijd weer uit laten halen en dan het borstvolume gaan opbouwen met lichaam eigen vet. Weet wel dat dit in meerdere operaties moet gebeuren. Drie tot wel 7 keren. Je kunt dan maximaal een B a C-cup maken. Helaas wordt dit momenteel officieel nog niet vergoed, voor een complete reconstructie, maar uitzonderingen bevestigen de regel. Bespreek het met je chirurg. Ook moet je wel elders op het lichaam voldoende vet hebben om te oogsten.

Nieuw! De hybride oplossing: een klein implantaat, aangevuld met lipofilling

‘Dit is inderdaad een nieuwe, moderne methode. Zo krijg je toch extra vulling van een implantaat, maar omdat het kleiner is zul je mogelijk ook navenant minder risico lopen op systemische klachten. Met de lipofilling kun je aanvullend de borst iets voller maken, zachter, en ook natuurlijker laten ogen. Je creëert een extra laag rond het implantaat. Meer bedekking dus.

Implantaat grootte afbouwen en bijvullen met lichaamseigen vet

‘Je zou zelfs toe kunnen werken naar een steeds kleiner implantaat, en steeds meer lipofilling. Dit betekent wel meerdere operaties, en bovendien zal je dit mogelijk deels zelf moeten bekostigen. Tussen de lipofilling sessies moet vier tot zes maanden zitten.

 

Nieuw! Kun je ook meteen als reconstructie voor lipofilling kiezen?

‘Dat kan, hoewel je dan wel eerst met een heel slappe huid zit. Er wordt onderzoek naar gedaan in Nederland. Het heet de BREAST-trial. Het doel is uit te zoeken of het resultaat, de patiënt tevredenheid en de kosten verschillen tussen het reconstrueren van de borst met een expander gevolgd door een implantaat, of wanneer de borst wordt gemaakt van lichaamseigen vet. Lees hier meer over dit onderzoek.

Vaak is BRAVA nodig voor bloedtoevoer aan vetcellen

brava systeem

‘Ook zal lipofilling vaak in combinatie met een Brava gedaan moeten worden. De vetcellen hebben bloedvaten nodig om te overleven. Brava is een vacuümzuigend systeem dat je als een beha draagt, het zorgt voor aangroei van deze bloedvaatjes.

Is het een goed idee om lipofilling bij het kapsel in te spuiten?

‘Persoonlijk denk ik dat je dan beter kunt wachten tot er ook kapsel is ontstaan door de prothese. Daar spuit je dan lichaamseigen vetweefsel bij. Zo krijg je ook een extra bescherming van het kapsel tegen lekkage van vet in de holte waar de prothese zit. Dan is de kans op infectie minder. Een ander mogelijkheid is het om eerst een expander in te laten brengen, die geleidelijk aan leeg te laten lopen, ten faveure van lipofilling.’

Voor deze laatste natuurlijke oplossingen heb je geld en vet nodig. Dat klinkt jolig, maar het is wel zo. Een lipofilling kost bijna 4000 euro per operatie. Je hebt er gemiddeld drie nodig.

Kun je ook besluiten om de huidenvelop voorlopig leeg te laten nadat het klierweefsel is verwijderd?

‘Er ontstaat een risico op verklevingen, en op huidintrekkingen. De huid wordt er minder mooi van. Het is beter om er toch iets in te doen.

De platte borst

Tot slot kun je ervoor kiezen om je volledige borst te laten verwijderen. Om een platte borstkas deels (of geheel) te hebben. Plastisch chirurgen zijn daar niet zo eenvoudig voor te porren, omdat het lichaam er dan echt verminkt uit komt te zien. Je krijgt een groot overdwars litteken, en je bent ook je tepel kwijt.

Wat is mooier?

De reconstructie met een DIEP flap vindt Frank Niessen het mooist, hoe ingrijpend die operatie ook is. ‘Met borstimplantaten krijg je toch vaak ongelijke borsten, en bovendien is er meer kans op kapselvorming. Na zeven jaar blijkt uit onderzoek dat toch de helft van de vrouwen het implantaat weer moet verwisselen hierdoor.

Niet zaligmakend, het is wachten op een borstkanker vaccin en immuuntherapie voor alle stadia van borstkanker

‘Ik geef toe,’ besluit hij, ‘het zijn allemaal geen zaligmakende oplossingen, maar er is momenteel weinig anders. Of je moet heel moedig kiezen voor een platte borst. De hoop is gevestigd op vaccinatie, beter ontwikkelde immuuntherapieën. Hoe meer het snijden voorkomen kan worden, hoe beter uiteindelijk.’

Note: Op 25 november 2019 werd in de Tweede Kamer een Rondetafel gesprek gehouden over siliconen implantaten. Hierbij kwamen wetmakers, artsen, patientverenigingen en patienten aan het woord om de problematiek aan te kaarten en inzichtelijker te maken voor de politiek.

Een van de sprekers was immunoloog en reumatoloog Cohen Ter Vaart. Wetenschapper en arts die twintig jaar geleden het siliconenprobleem en ASIA-klachten al aan de kaak stelde. Hij adviseert vrouwen géén siliconen implantaten nemen, maar Monobloc (op basis van cellulose) of zoutwatervulling. Overigens zijn deze soorten ook met siliconen gecoat, echter kan er geen gel-bleed ontstaan met siliconen uit de vullingen. Neemt niet weg dat ook bij deze implantaten klachten kunnen ontstaan van het immuunsysteem door inkapseling.

Vraag hiernaar bij je behandelend arts. Het kan voor komen dat een ziekenhuis met een bepaalde leverancier geen contract heeft, waardoor je ook niet krijgt wat je zou willen. Blijf trouw aan jezelf, en zoek naar een medisch centrum waar men wel aan je behoeften wil voldoen. Meerdere opinies aanvragen dus.

Heb jij klachten?

Heb je vragen aan plastisch chirurg Frank Niessen? Stuur ze via het contactformulier. We zorgen dat je altijd persoonlijk antwoord krijgt.


Strakkere kaaklijn? Krista doet de Ultherapy ultrasound methode. Video!

$
0
0

Strakkere kaaklijn

We hebben recent al enkele keren aandacht besteed aan de bijzondere ultrasound methode Ultherapy waarmee door effectieve collageenstimulatie en toegediende inwendige warmte een huidverstrakking kan plaatsvinden.

Ultherapy is een in Amerika door de Food- and Drug Administration (FDA) een op veiligheid- en werkzaamheid goedgekeurde methode voor huidverstrakking.

Wij volgden Krista, in de Da Vinci Clinic in België, die de Ultherapy behandeling onderging. Bekijk in deze openharige video hoe dit gaat:

Met Ultherapy is er geen chirurgische ingreep nodig om hangende oogleden, slappe huid in de hals en rimpels in het gezicht of decolleté te verminderen.

Met ultrasound geluidsgolven

De geluidsgolven stimuleren de natuurlijke aanmaak van collageen en zorgen zo voor een liftend en verstrakkend effect.

ultherapy behandeling da vinci clinic beerse

Het huidoppervlak blijft onbeschadigd

Ultherapy maakt gebruik van micro-gefocuste ultrasound energie om de huid op natuurlijke wijze te liften en strakker te maken. Je huidoppervlak blijft onbeschadigd. Een groot voordeel, omdat er daarmee ook geen sprake is van hersteltijd.

Natuurlijke lift, FDA goedgekeurd

Ultherapy is door de FDA goedgekeurd om wenkbrauwen, de huid van je hals en decolleté en de onderkant van je kin te liften en strakker te maken. Wereldwijd zijn al meer dan 1 miljoen behandelingen uitgevoerd met Ultherapy, waarin de veiligheid en resultaten van deze behandeling zijn vastgesteld.

net na behandeling ultherapy da vinci clinic beerse

De wangen van Krista zijn net na de behandeling wat rood en warm, maar dat trekt binnen drie uur alweer weg.

Gezicht, hals en decolleté

Bovendien heeft Ultherapy in Europa de CE-markering gekregen voor (face)lifting zonder operatie en het strakker maken van het bovenste en onderste deel van het gezicht, de hals en het decolleté.

Bekijk hier ook nog een animatie video hoe Ultherapy in de huidlagen werkt:

Leuk om te weten…

Onlangs werd uit een nieuwe, kleine studie onder 22 vrouwen ook weer duidelijk dat Ultherapy de huidbarrière niet aantast. Tevens werd duidelijk dat na 4 tot 8 maanden een aanzienlijke huidverstrakking plaatsvond, ook bij vrouwen met een al gevorderde huidverslapping. Lees er hier meer over.

De beste littekencreme, bestaat deze? Experts geven tips!

$
0
0

Beste creme tegen littekens.

Regelmatig vragen lezeressen ons wat de beste crème is om littekens minder zichtbaar te maken. Het is een lastig probleem. Bij elk mens heelt een litteken anders, en het ligt er ook aan hoe een wond is ontstaan. Is er sprake van een scheur, of is er een keurig, geconditioneerde snee gemaakt tijdens een operatie. En op welk lichaamsdeel zit het? Op huiddelen die makkelijk rekken, kunnen littekens veel breder worden, en op lichaamsdelen die weinig onderhuidsvetweefsel hebben kan een litteken zich makkelijk verdikken.

In de loop der jaren hebben wij met experts uit ons team een aantal favoriete producten geselecteerd die de moeite waard zijn om te gebruiken. Het zijn adviezen van de medisch experts uit ons team! bap medical skin recovery

Skin Recovery supplementen van BAP Medical

SkinRecovery activeert het immuunsysteem, voedt, hydrateert, beschermt en versterkt de huid van binnenuit. SkinRecovery kun je gebruiken om je huid te herstellen na een ingreep, sterker en gezonder te maken. Maar het werkt ook preventief, waardoor bepaalde factoren je huid(barrière) niet kunnen verzwakken.

Shop hier online

 

IK Skin Perfectionsilky organic recover box

Wist je dat er jaarlijks 116.000 mensen in Nederland kanker krijgen? Vrijwel iedereen moet hiervoor bestraling en/of chemotherapie ondergaan. Twee op de 3 mensen ervaren bijwerkingen op de huid.

Chemo en bestraling zijn een aanslag op de huid. Je normale skincare irriteert. Je hebt heel zachte, veilige producten nodig. Het Nederlandse merk IK Skin Perfection is ervoor gemaakt. Om je huid weerbaar te houden en de glans terug te brengen. Getipt wordt de De-Itchy olie.

Vraag hier naar een salon in jouw buurt die het verkoopt

 

Alhydran littekencrème

Alhydran medische crème helpt bij het herstel van de beschadigde huid, zoals littekens, brandwonden, eczeem, droge huid, bestraling, striae en meer.

Het is een vochtregulerende crème die diep in de huid trekt en zorgt dat de huid van binnenuit wordt hersteld. Alhydran bestaat voor het grootste deel uit Aloë Vera, daarnaast bevat het jojoba-olie, vitamine E, vitamine C en natuurlijke oliën.

Shop hier online

 

 

Plastisch chirurg Frank Niessen: ‘Het blijkt dat je het beste een net-niet afsluitende crème kunt gebruiken, dus een creme die de huidlaag vet houdt en zodoende de bloedvaten in de diepte tot rust brengt.’

 

Dermatix Siliconengel

Dermatix heeft een drievoudige werking. Het herstelt de vochtbalans. Het herstelt de structuur van de huid en het herstelt de kwaliteit van het collageen. Dermatix maakt hiermee littekens vlakker, zachter en minder zichtbaar. Daarnaast vermindert het de roodheid, pijn en jeuk van het litteken.

Shop hier online

 

Bapscarcare Littekengel met UV-filter

De littekengel is een geurloze en sneldrogende siliconengel die zowel oude als nieuwe hypertrofische en keloïde littekens kan verbeteren. De gel maakt littekens vlakker, zachter en gladder, verlicht jeuk en irritatie en zal de roodheid van het litteken verminderen. De siliconen littekengel heeft een zonnefactor 25 (SPF 25) die het litteken beschermt tegen schadelijke zon- en uv-straling.

Shop hier online

 

La Roche Posay Cicaplast siliconengel

Cicaplast Gel B5 versnelt het herstel van de huidbarrière dankzij een formule met een mineralencomplex van koper/zink/mangaan om de aanmaak van nieuwe cellen te stimuleren. Met Madecassoside om de goede celorganisatie te bevorderen en de huid optimaal te laten helen. De isolerende textuur met antibacteriële bestanddelen heeft een beschermend effect op de huid.

Shop hier online

 

Fagron Nourisil MD Siliconengel

Nourisil™ MD is een lichte, transparante siliconengel speciaal ontwikkeld voor de preventieen verbetering van littekens. Het kan gebruikt worden voor nieuwe en oude littekens. De combinatie met vitamine E verhoogd de doeltreffend van de behandeling.

Shop hier online

 

 

 

Lees ook:

Plastisch chirurg Frank Niessen: het geheim van littekenloze wondgenezing

$
0
0

Speciale voor- en nazorg bij het Mittsu Institute voor holistische esthetische geneeskunde

P2R systeem bij Mittsu-Institute

Vanaf 2018 is de bekende Nederlandse plastisch chirurg Frank Niessen in samenwerking met huidtherapeute Belinda Roerig een eigen kliniek gestart in Amsterdam, het Mittsu Institute, met een tevens bijzonder preventief concept volgens het ‘prepare, protect & regenerate’ principe.

Belinda Roerig beautycoach en huidtherapeut bij Mittsu Institute

Ofwel: de huid (en daarmee ook het gehele lichaam) zodanig preventief behandelen dat het een operatie in een best mogelijke conditie doorstaat en daarna ook het mooist geneest.

Wondgenezing

De tijd van opereren en naar huis en ‘de tijd de wonden laten helen’ is voorbij. Uit onderzoek blijkt namelijk dat goede voorbereiding en nazorg veel mooiere operatieresultaten oplevert, met een gezondere huid.

behandeling

Hoe pakt Frank Niessen dit aan?

Frank Niessen is niet alleen een zeer kundig plastisch chirurg, maar ook een specialist op het gebied van littekengenezing. Hij liep al geruime tijd met het idee rond om zijn cliënten een veel holistischer behandeling aan te bieden zodat de operatie-ervaring en het genezingsproces prettiger verloopt.

frank niessen

Plastisch chirurg Frank Niessen

Immers de dokter kan alleen de randvoorwaarden scheppen, de patient moet zelf genezen. Het is duidelijk dat lichaam en geest daarbij belangrijk zijn. Eigenlijk, is het de westerse met de oosterse geneeskunde combineren.

Schade aan weefsels

Hij vertelt: ‘Bij elke operatie ontstaat er schade aan de weefsels. Aan de huid, de bloed- en lymfevaten, het onderhuidse vetweefsel, aan ligamenten en spieren. Ook al probeer je dit als chirurg tot het minimum te beperken, het trauma is onvermijdelijk wanneer je vorm, functie en harmonie van het lichaam probeert te herstellen – zoals dat gebeurt bij een plastisch chirurgisch operatie.

Zo repareert het lichaam schade na een operatie

Niessen vervolgt: ‘Het lichaam repareert de schade door de vorming van nieuwe bloedvaten en bind- en steunweefsel. Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol speelt in het sturen van deze processen. [1] Jammer genoeg gaat dit proces alleen niet gepaard met volledige vernieuwing van het weefsel, maar met een reparatie die littekenweefsel oplevert. Een beschadigde vernieuwing eigenlijk.

De mate van littekenvorming is te voorspellen

‘Een te veel aan littekenweefsel kan pijnlijk zijn en voor stijfheid zorgen, maar het ziet er ook niet mooi uit. Het blijkt nu dat je al vlak na de operatie aan de hand van deze processen kunt voorspellen of iemand een mooi of een lelijk litteken gaat vormen. [2]

Netjes opereren, maar ook in goede conditie zijn!

De plastisch chirurg vertelt dat het zijn doel is om wonden zo littekenloos mogelijk te laten genezen. Dat betekent in het speciale programma van Mittsu Institute dat niet alleen de chirurg heel netjes moet werken (!) maar men er ook voor zorgt samen met jou, dat je in een zo goed mogelijke conditie bent, voor in de greep. Geestelijk en lichamelijk om de immuuncellen die nodig zijn voor een goede genezing al voor de ingreep te activeren.

website mittsu

Op basis van wetenschappelijk onderzoek

Frank Niessen licht toe: ‘Op basis van de wetenschappelijke literatuur [3] en op basis van ons littekenonderzoek hebben we een uitgebreid behandelprotocol ontwikkeld dat zorgt voor een goede algemene en lokale conditie en daarmee voor een optimale genezing van de operatiewond: P2R.

Voorbereiden, beschermen en herstellen

‘We onderscheiden daarbij drie (MITTSU) fasen van het genezingsproces: Prepare – Protect – Regenerate.

  • De prepareerfase is twee weken voor de ingreep
  • De beschermfase zes weken erna
  • De regenereerfase duurt dan nog aansluitend zes weken

Immuun-stimulerende crème

‘Het P2R systeem richt zich voor de operatie op het verbeteren van je kennis over de ingreep, de geestelijke voorbereiding, het stimuleren van het immuunsysteem zowel systemisch als lokaal en op het activeren van de doorbloeding van de huid in het operatiegebied.

‘We adviseren voor de ingreep een immuun-stimulerende crème te smeren op het gebied waar geopereerd gaat worden en we verbeteren tevens de doorbloeding van de huid.

Ontspanning voor minder kans op complicaties

Het spreekt voor zich dat je goed uitrust voor je aan een operatie begint. Wij adviseren 7-8 uren slaap per nacht gedurende de twee weken voor de operatie.

‘De dag voor de operatie mag je niet werken en moet je ontspannen. Boek een massage of plan een saunabezoek. Het meest duidelijk uit onderzoek is gebleken (3) dat wanneer je relaxed bent voor de ingreep je significant minder lang in het ziekenhuis ligt en minder complicaties krijgt.

Om te ontspannen rondom de operatie maken we gebruik van speciaal uitgekozen geuren en tijdens de ingreep krijg je een koptelefoon op met muziek die je stress en zodoende je pijn vermindert en bloeddruk verlaagt Ook dit draagt bij aan een beter herstel na de ingreep.

Vitaminen en pro-biotica

‘Daarnaast word je geadviseerd vitamines, mineralen en pro-biotica te gebruiken twee weken vooraf en  zes weken na de ingreep om het immuunsysteem te activeren. De laatste zes weken worden supplementen voorgeschreven die juist een te actief immuun systeem weer weten af te remmen.

De gebruikte supplementen en cremes zijn qua werking op elkaar afgestemd. Ook geven we rondom de ingreep dieet adviezen die de genezing en goede littekenvorming bevorderen.

mittsu logo

Na de operatie

‘De behandeling is dan gericht op de bescherming van de wonden, het stimuleren van de doorbloeding en genezing en activering van het immuunsysteem. In deze beschermfase wordt een immuunstimulerende crème gesmeerd, het oedeem verminderd met behulp van drukkleding en indien nodig met huidtherapie en oefeningen.

‘In de laatste fase van het genezingsproces, de laatste zes weken dus, wordt de goede uitrijping van het litteken gestimuleerd en de regeneratie van de weefsels bevordert. Hiervoor wordt wederom een speciale crème geadviseerd om zoveel mogelijk littekenvorming te voorkomen en een optimaal operatieresultaat te verkrijgen. Daarnaast adviseren we speciale supplementen die aanvullend het immuunsysteem reguleren. Indien nodig wordt er huidtherapie toegepast op de littekens.

Tot slot geven we individueel leefstijl advies en in speciale gevallen, zoals bij ziekte als gevolg van mamma implantaten, advies om lichamelijk weer in optimale conditie te komen. We adviseren onder andere sauna gebruik, magnesium baden en tijdelijk geen vlees, zuivel en gluten, aangevuld met extra specifieke supplementen.

mittsu institute

Voor het beste operatieresultaat en de minste complicaties geven we op deze manier elke patiënt een advies op maat.

1) Niessen et al. 1999, 2) Butzelaar et al. 2016, 3) Geers et al. 2018

Vet verwijderen zonder operatie? Zo wordt dat gedaan….

$
0
0

Liposuctie is een zeer effectieve manier om van ongewenst vet af te komen. Het is echter wel een operatieve ingreep. Maar er zijn ook methodes om zonder opereren vet te verwijderen. Ze verminderen het aantal vetcellen door middel van injecties, hitte of juist kou.

Alternatieve methodes

Deze methodes zijn weliswaar niet zo effectief als liposuctie maar ze zijn toch een goede optie voor mensen die geen operatie willen, of mensen bij wie dat niet mogelijk is. Er wordt gewerkt met ultrasoon geluid, radiofrequentie, infrarood licht, vacuüm massage en injecties. Verschillende methodes zijn cryolipolyse, injecties, radiofrequentie en laser. In dit artikel worden deze methoden verder toegelicht

Een waarschuwing: ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan kun je deze behandelingen niet doen.

Cryolipolyse 

Veel mensen kennen deze methode als CoolSculpting. Door middel van kou worden de vetcellen afgebroken. Vetcellen zijn veel gevoeliger voor kou dan andere lichaamscellen, waardoor alleen de vetcellen bevriezen en alle andere lichaamscellen intact blijven. Dit is één van de meest populaire niet-operatieve manier van vet verwijderen. Wereldwijd worden er jaarlijks 450.000 behandelingen uitgevoerd. De behandeling wordt zonder verdoving gedaan en duurt ongeveer een uur. Er kunnen meerdere behandelingen nodig zijn.

Vetophopingen verwijderen

Deze methode is erg geschikt om vetophopingen te verwijderen die met sporten en diëten niet weg te krijgen zijn. Heb je echter een erg losse huid of heb je aan koude gerelateerde klachten, zoals cryoglobuline, koude-urticaria of PCH, dan is deze methode niet geschikt.

Weinig risico’s, maar sommigen worden dikker

Deze behandeling kent verder weinig risico’s en de meeste mensen zijn er erg tevreden over. Er is een kleine kans op een asymmetrisch resultaat of een niet geheel gladde huid. Bij minder dan 1% van de mensen die deze behandeling doen ontstaat paradoxale vet hyperplasie, waarbij het aantal vetcellen toeneemt. Vooral mannen van Latijnse afkomst zijn hier gevoelig voor. Lees er hier een artikel over op BeautyJournaal.

Geen herstel nodig

Na een behandeling kun je meteen weer alles doen, je hoeft niet te herstellen. Sommige mensen hebben wat spierpijn, alsof ze stevig hebben gesport. Heb je toch pijn dan moet je meteen contact opnemen met de arts die je heeft behandeld.

Een vermindering van 20%

De behandelde vetcellen worden geleidelijk, over een periode van vier tot zes maanden, door het lichaam afgebroken. De vetophoping slinkt in die periode tot wel 20%.

Lipolyse door middel van injecties

Bij deze methode, die veel mensen kennen als Kybella, wordt deoxycholzuur geïnjecteerd in de te behandelen vetophoping. De vetcellen sterven daardoor af. Deze methode wordt vooral gebruikt bij mensen die van een zogenaamde ‘dubbele kin’ af willen komen. Deze behandeling wordt uitgevoerd met plaatselijke verdoving.

 

Zeer precieze injecties

Na het toebrengen van de verdoving wordt de gewenste plek behandelt met meerdere, zeer precieze injecties. Na ongeveer acht weken is het resultaat te zien. Mensen die deze behandeling ondergaan kunnen last hebben van wat zwelling, roodheid en een beetje pijn. Dit trekt snel weg. Complicaties zijn zeldzaam. In een enkel geval kan een zenuwbeschadiging ontstaan, hetgeen resulteert in een scheve glimlach of moeite met slikken. Heb je een erg losse huid dan is deze behandeling niet geschikt voor je.

Langer plezier met stabiel gewicht

Patiënten hebben vaak minimaal twee behandelingen nodig, met een tussenpose van zes tot acht weken, tot maximaal zes behandelingen. Als je gewicht stabiel blijft heb je erg lang plezier van deze methode.

Radiofrequentie lipolyse

Veel mensen kennen deze methode als Vanquish. Met behulp van een apparaatje dat radiofrequentiegolven uitzendt en dat ongeveer een centimeter van de huid wordt gehouden, wordt de vetcellen verhit. Andere cellen worden hierdoor niet aangetast. Deze methode is geschikt voor het verwijderen van kleine vetophopingen die ongevoelig zijn voor dieet of sport. Deze methode is zeer veilig maar is minder geschikt voor mensen met een erg losse huid.

Meerdere zones

Het kan nodig zijn om meerdere behandelingen op dezelfde zone te hebben, of om meerdere zones te behandelen. De behandeling wordt gedaan zonder verdoving en duurt ongeveer dertig minuten. Een eventuele vervolgbehandeling kan een week later plaatsvinden. Er is geen herstelperiode.

Vetafname van 5 centimeter

Mensen die deze behandeling op de buik hebben laten doen zien gemiddeld een vetafname van zo’n vijf centimeter, al hebben helaas niet alle mensen zichtbaar resultaat.

Laser lipolyse

Veel mensen kennen deze methode onder de naam SculpSure. Met behulp van een apparaatje verhitten laserstralen de vetcellen die daardoor afsterven. Andere cellen worden niet beschadigd. Deze methode is erg geschikt voor het verwijderen van vetophopingen op de buik en rond het middel. Deze methode is niet geschikt voor mensen met losse huid of vetafzettingen diep in de buik.

Geen herstelperiode

Een behandeling duurt ongeveer 25 minuten en wordt gedaan zonder verdoving. Tijdens een behandeling kun je een warm of prikkelend gevoel krijgen. Na afloop is er vaak roodheid en wat zwelling maar dit gaat snel weg. Er is geen herstelperiode.

Er kunnen meerder behandelingen nodig zijn, op dezelfde zone of op verschillende zones. De eerste resultaten zijn zichtbaar na zes weken en na drie maanden zie je het einderesultaat.

Laat je goed voorlichten!

Wil je een van deze behandelingen laten doen, laat je dan vooraf heel goed voorlichten. Kies altijd voor een betrouwbare, gediplomeerde arts. Vraag tijdens een kennismakingsgesprek goed door over alle bijkomende kosten, risico’s en te verwachten resultaten, en wees eerlijk en duidelijk over je medische geschiedenis, want onvoorziene complicaties kunnen op de loer liggen als je ziekte en medicatie verzwijgt. Wees daarnaast realistisch in je verwachtingen, geen enkele arts kan toveren.

Bron

Lees ook:

Video! 1 minuut met dr Frank Niessen: de liplift van een smalle bovenlip

$
0
0

Volle lippen zijn een trend, echter is het niet zo eenvoudig om mooi natuurlijke volle lippen te maken. Natuurlijk, met injectables geef je zo volume, maar er kleeft het risico aan dat je lippen er onnatuurlijk uit gaan zien ten opzichte van de rest van je gezicht. We zien daarvan momenteel genoeg voorbeelden.

Bovendien, als je lippen echt smal zijn, bestaat er een gerede kans dat ook met injectables niet meer zichtbare liphuid gemaakt kan worden. En dat is wat een vrouw graag wil, zodat ze bijvoorbeeld ook eens leuke lipstick kan dragen.

In deze korte video legt plastisch chirurg Frank Niessen uit hoe hij middels een kleine operatie toch een vollere bovenlip kan maken, en ook echt met meer zichtbare liphuid.

 

Lees ook met Frank Niessen:

Viewing all 163 articles
Browse latest View live